Τζανάκης: «Θα έχουμε άλλους 1.500 νεκρούς τον Φεβρουάριο»

Ο καθηγητής πνευμονολογίας επεσήμανε πως τα κρούσματα κορονοϊού θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ακόμα έναν μήνα, ενώ τόνισε πως ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται στους ανεμβολίαστους.

Τζανάκης: «Θα έχουμε άλλους 1.500 νεκρούς τον Φεβρουάριο»

Την οδυνηρή πρόβλεψη ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε άλλους 1.000 με 1.500 νεκρούς έκανε στην ΕΡΤ ο καθηγητής πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης επισημαίνοντας ότι τα θετικά κρούσματα κορονοϊού θα παραμείνουν αυξημένα στη χώρα μας για ένα ακόμα μήνα.

“Ο ιός μας έχει εκπλήξει τουλάχιστον τρεις – τέσσερις φορές. Μπορεί να ξεσπάσει ένα ριζικά τροποποιημένο στέλεχος το οποίο μπορεί να προβληματίσει σε μεγάλο βαθμό. Οι περισσότερες πιθανότητες είναι να πάμε έτσι, με υψηλά κρούσματα για ακόμα ένα μήνα”, δήλωσε ο καθηγητής αναφορικά με την εξέλιξη της πανδημίας.

Μιλώντας στην εκπομπή “Από τις Έξι” ο κ. Τζανάκης περιέγραψε την κατάσταση που θα βιώσουμε το επόμενο διάστημα: “Ο ιός θα προσβάλει έτσι ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, ανεμβολίαστων, εμβολιασμένων ή μερικώς εμβολιασμένων ώστε να προσφέρει το ικανό ποσοστό ανοσιακής προστασίας για βαριά νόσο. Έτσι θα δημιουργηθεί ένα επιδημιολογικό περιβάλλον όπου δεν θα έχουμε πολλούς νοσηλευμένους και διασωληνωμένους, πιθανώς δεν θα έχουμε πάρα πολλούς θανάτους με συνέπεια να μην επηρεάζουν αυτές οι πιέσεις τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν”.

Ο αυξημένος αριθμός θανάτων οφείλεται στους ανεμβολίαστους

Ωστόσο, όπως ανέφερε στην πορεία προς τις καλύτερες ημέρες της πανδημίας θα θρηνήσουμε αρκετά ακόμα θύματα: “Θα έχουμε άλλους 1.000 – 1.500 τουλάχιστον νεκρούς μέσα τον Φεβρουάριο”.

Σχολιάζοντας τον υψηλό αριθμό θανάτων που έχουμε στη χώρα μας ο καθηγητής πνευμονολογίας τόνισε ότι βρισκόμαστε σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με άλλες χώρες. “Σύμφωνα με μία ανάλυση που κάναμε το τελευταίο δεκαήμερο στην Ιταλία ήταν 73 ανά 100.000 ενώ στη χώρα μας ήταν 95 ανά 100.000. Είχαμε επίσης γύρω στους 40 θανάτους παραπάνω ανά 100.000, σε σχέση με την Πορτογαλία. Αυτές οι διαφορές πρέπει να αποδοθούν στο μικρό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης στους άνω των 60 ετών. Είναι 300.000 αμετανόητοι, οι οποίοι τροφοδοτούν αυτούς τους αριθμούς σε ένα ποσοστό 70%. Oι μερικώς εμβολιασμένοι, δηλαδή όσοι δεν έκαναν την τρίτη δόση στον σωστό χρόνο, επίσης συμβάλλουν σε αυτούς τους αριθμούς.

Ο κ. Τζανάκης σχολίασε και για τα μέτρα που λαμβάνουν άλλες χώρες καθώς η μία μετά την άλλη μειώνουν τα μέτρα κοινωνικού περιορισμού λέγοντας ότι η κοινωνική δομή στην Ελλάδα και οι σχέσεις της οικογένειας διαφέρουν με τις δυτικοευρωπαϊκές. Όλες αυτές οι ιδιαιτερότητες της χώρας διαφοροποιούν τις αποφάσεις που πρέπει να παρθούν”.

Πάνω από 350.000 τα ενεργά κρούσματα

Μιλώντας ο κ. Τζανάκης για την επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα επισήμανε ότι αυτή την στιγμή έχουμε περίπου 400.000 – 500.000 ενεργά κρούσματα στην Ελλάδα.

“Σύμφωνα με τις αναλύσεις μας τα κρούσματα είναι πάνω από 350.000. Από αυτά περίπου 120.000 κρούσματα είναι παιδιά τα οποία είναι βασικός παράγοντας της διασποράς. Ολόκληρες οικογένειες νοσούν. Τα παιδιά συντηρούν τη διάδοση της πανδημίας και την πίεση που υφίσταται το Εθνικό Σύστημα Υγείας”, είπε και πρόσθεσε ότι η εκπαιδευτική διαδικασία είναι εντούτοις πολύ σημαντική. “Εφόσον την αρχίσαμε θα πρέπει να τη συνεχίσουμε με ασφάλεια και εμβολιαζόμενοι για να μην έχουμε τις επιπτώσεις αυτές”.

Πηγή: News247.gr