Τρομερά πράγματα λέει ξανά στο «ΦΩΣ» ο Αλέξης Κούγιας: «Με αυτά που βλέπω, έχω σοβαρές υποψίες...»

Έχουν μπλέξει με τον Κούγια και δεν θα ξεμπλέξουν...

Τρομερά πράγματα λέει ξανά στο «ΦΩΣ» ο Αλέξης Κούγιας: «Με αυτά που βλέπω, έχω σοβαρές υποψίες...»

Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ

Τον ξαναβγάζω γιατί η υπόθεση έχει τεράστιο ενδιαφέρον, συγκλονίζει το πανελλήνιο και οι εξελίξεις τρέχουν. Μιλάει και για Λάρισα, Β' Εθνική, εντύπωση θα κάνουν όσα λέει υπέρ της Βέροιας που την έλεγαν «υποκατάστημα» του ΠΑΟΚ. Μιλάει και για την υπόθεση του ΠΑΣ Γιάννινα, την οποία αυτός είχε αναδείξει. Tο μεγάλο θέμα, όμως, είναι η δολοφονία του Άλκη. Αλέξης Κούγιας, λοιπόν.

Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 9/2/2022

Όλα αυτά τα χρόνια έχεις δει εκατοντάδες υποθέσεις. Από την πείρα σου είθισται τέτοιο σκηνικό να αλλάζουν έτσι τα πράγματα; Στην αρχή «διέρρεε» από την αστυνομία ένα μικρό μαχαίρι και δράστης της δολοφονίας ο 23χρονος Αλβανός. Μετά από μέρες έδωσαν ως όργανο της δολοφονίας ένα μεγάλο δρεπάνι με φωτογραφία του. Και άλλαξε η ιστορία, «διαρρέει» ότι δράστης δεν ήταν ο Αλβανός, αλλά ένας νεαρός Έλληνας. Είναι συνηθισμένα αυτά;

Όχι. Αυτό το σκηνικό με καθιστά καχύποπτο. Δυστυχώς παρόμοια έγιναν και στον άλλον φόνο, του Βούλγαρου οπαδού του Άρη, του Τόσκο, που έχασε τη ζωή του με τον ίδιο σχεδόν τρόπο και από το ίδιο περιβάλλον - είναι γνωστοί οι δράστες μεταξύ τους στους δύο φόνους και είναι σκληροπυρηνικοί συνδεσμίτες, οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ, και κατά σύμπτωση με ίδιους δικηγόρους... Και στην υπόθεση του Τόσκο η αστυνομία δεν βοήθησε, οι δε ένορκοι ήταν τρομοκρατημένοι, αφού σκληροπυρηνικοί κυριαρχούσαν μέσα και έξω από το δικαστήριο...

Ο Σιμόπουλος, ο δικηγόρος που ανέλαβε τον 23χρονο Αλβανό, τι είναι;

Είναι γιος πρώην αντιπροέδρου του Αρείου Πάγου, αυτό «πούλησε» στην πόλη και καθιερώθηκε, ακολούθως παντρεύτηκε μία ανακρίτρια στη Θεσσαλονίκη που τώρα είναι εφέτης. Συνήθως οι δικηγόροι που προέρχονται από γονείς οι οποίοι είναι στο δικαστικό σώμα και επίσης έχουν οικογένεια με δικαστή που υπηρετεί στο Εφετείο είναι πολύ επιλεκτικοί στο ποιους κατηγορούμενους αναλαμβάνουν. Για να μη δώσουν δικαιώματα... Αυτός έκανε το αντίθετο. Ο Αλβανός επίσης δεν έχει δυνατότητα να τον πληρώσει. Αυτά μου δίνουν την υποψία ότι άλλος είναι από πίσω και συντονίζει και πληρώνει. Αφού, όπως και στην υπόθεση του Τόσκο, οι κατηγορούμενοι είναι οικονομικά εξαθλιωμένοι.

Πώς σου φαίνεται η αλλαγή στις «διαρροές» σε ό,τι αφορά το ποιος έκανε τον φόνο; Τι έχεις δει στην καριέρα σου σε άλλες υποθέσεις;

Τέτοιες αλλαγές στο ποιος έκανε το έγκλημα συμβαίνουν συνήθως όταν πρέπει κάποιος να φορτωθεί την ευθύνη και συνεννοούνται οι εμπλεκόμενοι μεταξύ τους μέσω δικηγόρων να τα ρίξουν σε έναν, επιλέγοντας συνήθως νεαρό για να έχει το ελαφρυντικό της ηλικίας και να μη δικαστεί ισόβια. Κάποιες φορές, μάλιστα, αυτός στον οποίο ρίχνουν την ευθύνη λύνει το οικονομικό πρόβλημα της ζωής του και της οικογενείας του...

Πες μου κάτι άλλο τώρα. Εδώ έχουμε, όπως λέει η αστυνομία, μία ομάδα κρούσης έντεκα ατόμων που έχουν εμπλακεί ξανά σε επεισόδια, ξεκίνησαν -λέει- από τον σύνδεσμο, έκαναν την επίθεση και γύρισαν στον σύνδεσμο. Επίσης, εκεί βρέθηκαν πολεμοφόδια. Είπες ότι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί εγκληματική οργάνωση;

Κακώς η αστυνομία στο διαβιβαστικό της δεν περιέλαβε εγκληματική οργάνωση και έβγαλε τα όπλα που βρέθηκαν στον σύνδεσμο, τα έβγαλε έξω από τον φόνο, ο δε δικηγόρος του Αλβανού δεν πήρε καν αναβολή. Τον δίκασαν για τα όπλα χωρίς δικογραφία και πετσοκόπηκε η υπόθεση των όπλων από τον φόνο. Χωρίς να αποδοθεί κατηγορία για εγκληματική οργάνωση.

Τι διαφορά θα είχε;

Είναι πολύ βαριά κατηγορία η εγκληματική οργάνωση, αυτομάτως όσοι συμμετέχουν σε εγκληματική οργάνωση καταδικάζονται και για την κυρίως πράξη. Όμως το πολύ σημαντικό είναι ότι από τον έλεγχο των αποτυπωμάτων στα όπλα, τον έλεγχο των αποτυπωμάτων στα έπιπλα του συνδέσμου, στους τοίχους και στις πόρτες του συνδέσμου, τον έλεγχο DNA σε όλο τον χώρο θα προέκυπταν κατηγορούμενοι σε εγκληματική οργάνωση, που με μία διαταγή εισαγγελέα ή με βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Θεσσαλονίκης -το οποίο εκδίδεται αυθημερόν- θα διατασσόταν άρση απορρήτου τηλεφωνικών επικοινωνιών όλων όσοι ήταν στον χώρο αυτόν.

Και τι θα βρισκόταν;

Θα βλέπαμε όλοι όσοι ήταν στον χώρο του συνδέσμου με ποιους μίλαγαν μέρες πριν, εβδομάδες πριν, καιρό πριν, με ποιους είχαν επαφή και από ποιους είχαν στήριξη. Ζητάμε από την ανακρίτρια να το κάνει τώρα. Και αν δεν γίνει δίωξη για εγκληματική οργάνωση, θα κάνουμε μήνυση. Και για εγκληματική οργάνωση και για διακεκριμένη κατοχή όπλων, που είναι και αυτό κακούργημα. Ενώ ο Αλβανός δικάστηκε για απλή οπλοκατοχή που είναι πλημμέλημα και έχει φυλάκιση έως πέντε χρόνια - για αυτό του καταλογίστηκε ποινή τέσσερα χρόνια και τρεις μήνες.


Θα ζητήσεις η δίκη να μη γίνει στη Θεσσαλονίκη;

Βεβαίως, όπως έχει γίνει στις τελευταίες μεγάλες υποθέσεις, παράδειγμα στη δίκη Τοπαλούδη που, αντί να γίνει στη Ρόδο ή στην Κω, έγινε στην Αθήνα. Για να μην τρομοκρατούνται οι ένορκοι.

Υπάρχει καχυποψία για θεσμούς στη Θεσσαλονίκη;

Υπάρχει. Από τη μέρα που εμφανίστηκαν τα πάρα πολλά χρήματα στη Θεσσαλονίκη υπάρχει έκπτωση ηθικής σε πολλά θεσμικά όργανα, υπάρχει ομερτά και τρομοκράτηση. Μία περήφανη πόλη άλλαξε, όλα πωλούνται και όλα αγοράζονται, από εμβληματικά ακίνητα και εμβληματικές επιχειρήσεις μέχρι ανθρώπινες συνειδήσεις. Αυτό το γνωρίζουν οι πάντες.

Άκουσα τον δικηγόρο του Αλβανού να λέει ότι ο 23χρονος δεν επιτέθηκε, ήταν οδηγός του ενός αυτοκινήτου, βγήκε λίγο έξω, αλλά δεν χτύπησε. Αυτά είπε. Μπορεί να πέσει στα ελαφρά;

Όλοι θα δικαστούν για ανθρωποκτονία εις βάρος του Άλκη και για απόπειρα ανθρωποκτονίας εις βάρος των δύο φίλων του Άλκη. Όλοι κινδυνεύουν με ισόβια και είκοσι χρόνια κάθειρξη.

Πες μου κάτι άλλο τώρα. Έκανα μία συνέντευξη από τον γενικό διευθυντή της πρωτοπόρου Βέροιας, τον Γιώτη Τσαλουχίδη, και μου είπε ότι η Λάρισα έχει το καλύτερο έμψυχο υλικό και ότι την υπολογίζει πολύ ως αντίπαλο.

Τη διάβασα.

Ποιος προβλέπεις θα τερματίσει πρώτος; Έχετε μείνει λίγο πίσω.

Θεωρώ ότι είμαστε το απόλυτο φαβορί. Μετά από ένα κακό ξεκίνημα, λόγω δικού μου σφάλματος σε επιλογή προσώπων στο ποδοσφαιρικό τμήμα και προπονητών, χάσαμε αρκετούς βαθμούς, σε αυτό έπαιξαν ρόλο και σκόπιμα διαιτητικά λάθη. Δεν έχουμε πάρει πέναλτι, ενώ άλλοι τα παίρνουν σαν ραπανάκια!

Οι αδελφοί Μπίκα που έχουν τη Βέροια μαθαίνω ότι είναι δυνατοί επιχειρηματίες. Είναι όμως «υποκατάστημα» του ΠΑΟΚ; Το ρώτησα και στον γενικό διευθυντή της Βέροιας, τον Γιώτη Τσαλουχίδη. Ρωτάω και εσένα ως αντίπαλο, διότι υπήρξε φημολογία.

Οι αδελφοί Μπίκα στη Βέροια είναι ανεξάρτητοι άνθρωποι από τον ΠΑΟΚ, είναι πολύ καθώς πρέπει άνθρωποι, και τα αδέλφια και ο γιος που τρέχει την ομάδα. Μακάρι όλες οι ομάδες να είχαν αντίστοιχους ιδιοκτήτες.

Τον ιδιοκτήτη της Ξάνθης τον είχες καταγγείλει.

Το αυστραλιανό κράτος τον έχει καταγγείλει ότι έκανε ξέπλυμα. Πώς είναι δυνατόν πέρσι ομάδα Β' Εθνικής να εμφανίζει συνολικό κόστος λειτουργίας 15 εκατομμύρια δολάρια; Έχεις ξαναδεί, τόσα χρόνια δημοσιογράφος, ομάδα στη Β' Εθνική να έχει μπάτζετ 15 εκατομμύρια δολάρια; Για να μπορέσει να βγάλει τα λεφτά από την Αυστραλία... Ελέγχονται αυτά από την ΕΕΑ, είμαι βέβαιος ότι δεν θα πάρει άδεια η Ξάνθη και θα τιμωρηθεί κιόλας.

Στην υπόθεση του ΠΑΣ Γιάννινα τι βλέπεις ότι θα γίνει;

Μου κάνει εντύπωση που έχει εξαφανιστεί ως είδηση από το προσκήνιο, ενώ είναι πολύ σοβαρά τα πράγματα. Από το 2015 κορόιδευαν όλο το ελληνικό ποδόσφαιρο για το ποιος είναι ιδιοκτήτης. Ο Χριστοβασίλης κινδυνεύει όχι μόνο με μία αφαίρεση βαθμών αλλά και με δεύτερη αφαίρεση βαθμών, γιατί όταν έκανα την καταγγελία πήγε και έφτιαξε νέο συμβόλαιο ότι ξαναγόρασε την ομάδα. Και στις δύο περιπτώσεις, και στα δύο συμβόλαια, δεν ενημέρωσε την ΕΕΑ. Να σου πω κάτι άλλο;

Να μου πεις ό,τι θες.

Το ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιάννης Αυγής, στον οποίο μεταβιβάστηκε ο ΠΑΣ, δεν πάτησε το πόδι του στα αποδυτήρια και στην ομάδα ούτε μία φορά ούτε μία μέρα! Ο Αυγής είναι συνέταιρος του Πολυχρόνη Συγγελίδη, ο οποίος πούλησε τα ακίνητα της ομάδας της Ξάνθης στον ανιψιό του Σαββίδη...