Νέα Μέτρα: Ώρα αποφάσεων για καρναβάλια και όρθιους στα μπαρ

Με μόνο αισιόδοξο στοιχείο τη μείωση των διασωληνωμένων ασθενών και υπολογίζοντας την υποχώρηση των κρουσμάτων, η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων συζητά σήμερα νέα χαλάρωση μέτρων.

Νέα Μέτρα: Ώρα αποφάσεων για καρναβάλια και όρθιους στα μπαρ

Παρά το γεγονός ότι τα νέα κρούσματα κορονοϊού διατηρούνται στα σχετικά υψηλά επίπεδα των περίπου 18.000, και παράλληλα καταγράφονται σχεδόν 100 νεκροί την ημέρα, η Κυβέρνηση ζητά από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του Υπουργείου Υγείας να εξετάσει την περαιτέρω απελευθέρωση περιοριστικών μέτρων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βασικό ζήτημα είναι η αύξηση του αριθμού θαμώνων στα μουσικά κέντρα και δη να επιτραπεί η παρουσία όρθιων στα μπαρ, όπως επίσης και το να επιτραπούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις οι οποίες έχουν απαγορευτεί τα προηγούμενα δύο χρόνια.

Ένα ακόμη ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα είναι ο επιτρεπόμενος αριθμός φιλάθλων στις αθλητικές διοργανώσεις, κάτι για το οποίο όμως δεν αναμένεται να έχουμε σύντομα θετικές εισηγήσεις.

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων επικεντρώνεται κυρίως στις πιέσεις στο ΕΣΥ, το οποίο φαίνεται να παρουσιάζει μια βελτιωμένη εικόνα. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι χθες οι διασωληνωμένοι ασθενείς υποχώρησαν στους 524. Την ίδια ώρα έχουμε και περαιτέρω μείωση των ημερήσιων κρουσμάτων και μάλιστα σ ένα ιδιαίτερα αυξημένο αριθμό τεστ.

Παρόλ' αυτά τα πράγματα δεν είναι και τόσο θετικά.

Τι προβληματίζει τους επιστήμονες

Όπως αναφέραμε τα κρούσματα και οι διασωληνωμένοι ως απόλυτα νούμερα υποχωρούν. Όμως οι νοσηλείες λόγω κορονοϊού σημειώνουν εκ νέου αύξηση, ενώ διατηρείται ο μακάβριος αριθμός των 100 νεκρών ημερησίως.

Ειδικότερα χθες καταγράφηκε ο χαμηλότερος αριθμός διασωληνωμένων σθενών σε διάστημα περίπου τριών μηνών. Όμως σ' αυτό δυστυχώς φαίνεται να έχει συμβάλει το ότι έχουν καταγραφεί και 822 νεκροί λόγω κορονοϊού το πρώτο 8ήμερο του Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ μόνο 71 ασθενείς εξήλθαν εν ζωή από τις ΜΕΘ το ίδιο διάστημα.

Επίσης σύμφωνα με τον οργανισμό, ο μέσος όρος εισαγωγών του προηγούμενου επταημέρου ήταν 462 ασθενείς. Μια εβδομάδα πριν ο αντίστοιχος αριθμός ήταν 436.

Σημειώνεται ακόμη ότι η κάλυψη των κλινών σε ΜΕΘ είναι της τάξης του 78% και των απλών κλινών covid περίπου 58%. Αυτό όμως οφείλεται στη σημαντική αποκλιμάκωση της πορείας της επιδημίας στην Αττική, όταν σε άλλες περιφέρειες όπως για παράδειγμα στην Αχαΐα, ο κορονοϊός καλπάζει.

Παρά τους συγκεκριμένους προβληματισμούς, δεν φαίνεται να μην υπάρχουν θετικές εισηγήσεις για πλήρη απελευθέρωση στην εστίαση. Την επίπτωση αυτής της εισήγησης θα την αναλύσουν οι επιστήμονες μετά από περίπου δύο εβδομάδες.

Υψηλή η νοσηρότητα στα παιδιά

Όπως αποδεικνύεται από τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η ομάδα η οποία πρωταγωνιστεί στη διασπορά κορονοϊού είναι τα παιδιά. Χθες μάλιστα λόγω και του αυξημένου ελέγχου μέσω των self test περίπου το 37% των νέων κρουσμάτων αφορούσε σε ηλικίες κάτω των 17 ετών.

Μάλιστα κατά το ένα μήνα από την έναρξη των σχολείων 181.000 παιδιά βρέθηκαν θετικά στον κορονοϊό σε σύνολο 583.000 νέων κρουσμάτων δηλαδή το 31%.

Η βασική αιτία είναι ότι αυτός ο πληθυσμός είναι σε ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστος, ενώ εδώ παρουσιάζεται και σημαντικό ποσοστό επαναλοιμώξεων.

Όπως και να έχει η συγκεκριμένη πληθυσμιακή αμάδα διαγράφει υψηλή κινητικότητα και αυτό δεν πρέπει να θεωρείται αμελητέο.

Επίσης η αποκάλυψη για την εκδήλωση του μετά covid Πολυσυστηματικού Φλεγμονώδους Συνδρόμου (MIS-C) σε αρκετά παιδιά -περίπου 30 μόνο μέσα στον Ιανουάριο και άλλα περίπου 120 το 2021- ανησυχεί.

Πηγή: News247.gr