Αγρότες: Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις με μπλόκα (vid)

Ξεκίνησαν οι αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα με μπλόκα 

Αγρότες: Ξεκίνησαν τις κινητοποιήσεις με μπλόκα (vid)

Μπλόκο στον κόμβο της Νίκαιας στη Λάρισα επιχείρησαν να στήσουν αγρότες από τη Θεσσαλία, διεκδικώντας σειρά αιτημάτων τους.

Στο σημείο ωστόσο βρέθηκαν δυνάμεις των ΜΑΤ που εμπόδισαν τα τρακτέρ να κλείσουν την εθνική οδό.

Οι αγρότες έκαναν λόγο για δυνάμεις καταστολής, ενώ ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας, Ρίζος Μαρούδας τόνισε πως «η αστυνομία παρανομεί και κλείνει το δρόμο, δρα ανεξέλεγκτα».

Κάλεσε δε, την κυβέρνηση να «αναλάβει τις ευθύνες της» και ζήτησε να απομακρυνθούν οι αστυνομικές δυνάμεις, ώστε να μπορέσουν οι αγρότες που συσπειρώνονται στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, να προχωρήσουν στην προγραμματισμένη κινητοποίηση.

Την ίδια ώρα κινητοποιήσεις ξεκίνησαν και σε άλλες περιοχές της χώρας χωρίς ωστόσο να έχουν κλείσει εθνικές ή περιφερειακές δίοδοι, κάτι που δεν αποκλείεται ωστόσο να γίνει στη συνέχεια.

Αγροτικές κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει ή προγραμματίζονται σε Αργολίδα, Αιτωλοακαρνανία, Σέρρες, Πέλλα και αλλού.

Στόχος των αγροτών είναι μέχρι την Κυριακή να δημιουργηθούν πολλά μπλόκα σχεδόν σε ολόκληρη τη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτών Νομού Λάρισας, οι αγρότες παραθέτουν σειρά αιτημάτων προς την Πολιτεία, αφού έχει συρρικνωθεί σημαντικά το εισόδημά τους και πλέον αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

Στα αιτήματά τους συμπεριλαμβάνονται η μείωση της τιμής του ρεύματος, η απόσυρση του φόρου πετρελαίου, η επιδότηση αγοράς ζωοτροφών και η άμεση καταβολή αποζημιώσεων των παραγωγών που καταστράφηκαν από τον παγετό την άνοιξη και, όπως λένε, ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ.

Χθες, αγρότες και κτηνοτρόφοι της δυτικής Μακεδονίας προχώρησαν σε συμβολικό αποκλεισμό του τελωνείου Κρυσταλλοπηγής, στα ελληνοαλβανικά σύνορα, από τις 12 το μεσημέρι και για μία ώρα, ζητώντας την επίλυση μιας σειράς προβλημάτων στον πρωτογενή τομέα.

«Πρώτο και κύριο αίτημά μας είναι η μείωση του κόστους παραγωγής, το οποίο με τις αυξήσεις στην ενέργεια και τα καύσιμα έχει ανέβει κατακόρυφα και πλέον δεν μπορεί κανένας σχεδόν αγρότης και κτηνοτρόφος να το διαχειριστεί», δήλωσε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Δημητριακών και Κτηνοτροφικών Προϊόντων Καστοριάς, Δημήτρης Μόσχος, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ).

Πηγή: lifo.gr