«Να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό»

Για μείωση στις νοσηλείες πολιτών κάτω των 40 ετών, κάνουν λόγο οι ειδικοί, τονίζοντας πως η πλειονότητα των ασθενών με κορονοϊό που χρειάζονται διασωλήνωση είναι ανεμβολίαστοι.

«Να μάθουμε να συμβιώνουμε με τον κορονοϊό»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης είπε χαρακτηριστικά πως «νοσηλεύουμε ανθρώπους πάνω από 70 ετών, κατά κανόνα ανεμβολίαστους με σοβαρές ασθένειες. Αυτοί οι άνθρωποι λίγο να κρυολογήσουν, το υποκείμενο νόσημα θα τους οδηγήσει αναγκαστικά σε άσχημη έκβαση».

«Τα μέτρα έχουν εστιαστεί καλύτερα. Η επέκταση του ωραρίου στα εστιατόρια θα αραιώσει τον κόσμο», πρόσθεσε. Όπως είπε, «πρέπει να αντιμετωπίσουμε τον ιό χωρίς να καταστρέψουμε την οικονομική και κοινωνική ζωή».

Ο ίδιος επεσήμανε, όμως, ότι πρέπει να παλέψουμε με τα όπλα που έχουμε.

«Πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον»

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ Στέλιος Λουκίδης ανέφερε πως «έχουν μειωθεί σημαντικά οι πολίτες ηλικιών 30-40 ετών που χρειάζονται νοσηλεία. Έτσι οι άνθρωποι που είναι στα νοσοκομεία έχουν πολλά υποκείμενα νοσήματα και κατά 90% είναι ανεμβολίαστοι», υπογραμμίζοντας ότι η θνητότητα μπορεί να αυξάνεται από την ίδια τη νόσο, αλλά και από την πιθανότητα αποσυντονισμού των υποκείμενων νοσημάτων, κάτι που σε μακρές νοσηλείες οδηγεί στο θάνατο.

«Οι περισσότεροι θάνατοι είναι από τη μετάλλαξη Δέλτα, παρότι οι εισαγωγές με βάση τους ελέγχους είναι κατά 90% Όμικρον», πρόσθεσε -μιλώντας στο Mega- ο Στέλιος Λουκίδης, τονίζοντας πως το γεγονός αυτό μπορεί αν αλλάξει και το ποσοστό της θνητότητας.

Για την πιθανότητα να νοσήσει κάποιος με κορωνοϊό και να χρειαστεί νοσηλεία μετά από μεγάλο διάστημα από κάποιο σύμπτωμα του κορωνοϊού, ο καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ υπογράμμισε πως το φαινόμενο αυτό, το long Covid, διαρκεί περίπου ένα τρίμηνο ή εξάμηνο.

Τέλος, ο κ. Λουκίδης αναφέρθηκε και στη σταδιακή άρση των μέτρων, τονίζοντας ότι θα πρέπει να μάθουμε να «συμβιώνουμε» με τον κορωνοϊό για αρκετό διάστημα. «Είναι πιο ήπια η νόσηση από τη μετάλλαξη Όμικρον, σίγουρα το 1/4 των περιστατικών είναι νέοι άνθρωποι, άρα έχουμε μικρότερη πιθανότητα να δούμε δυσμενείς προγνωστικές εξελίξεις», τόνισε και συμπλήρωσε πως ανάλογα με τον αριθμό των κρουσμάτων που ανακοινώνεται καθημερινά, δεν σημειώνεται ανάλογη αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία.

«Υπάρχει ένα ποσοστό εισαγωγών, που παραμένει σταθερό, και το οποίο δεν έχει καμία σχέση με τις εισαγωγές που παρατηρήσαμε σε ανάλογες εξάρσεις και της βρετανικής μετάλλαξης, αλλά και της Δέλτα» κατέληξε ο κ. Λουκίδης.

Σημειώνεται, ότι νέα μείωση στον αριθμό των ασθενών με COVID-19 που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι καταγράφηκε χθες. Μέσα σε μία εβδομάδα ο αριθμός των διασωληνωμένων έχει υποχωρήσει σημαντικά από 679 που ήταν την περασμένη Πέμπτη σε 605 χθες. Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 483 (79,83%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 122 (20,17%) πλήρως εμβολιασμένοι. Αξίζει να σημειωθεί ότι, για τους ειδικούς γιατρούς, όσοι έχουν κάνει δύο δόσεις του εμβολίου και έχουν περάσει επτά μήνες από τη χορήγηση της δεύτερης δόσης δεν λογίζονται ως πλήρως εμβολιασμένοι.

Πηγή: Kathimerini.gr