Ουκρανία: Οι Αμερικανοί εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο - Ακολουθούν οι Γερμανοί

Σε προληπτική εκκένωση της πρεσβείας τους στο Κίεβο προχωρούν οι Αμερικανοί σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες. Στον ίδιο προσανατολισμό και οι Γερμανοί.

Ουκρανία: Οι Αμερικανοί εκκενώνουν την πρεσβεία τους στο Κίεβο - Ακολουθούν οι Γερμανοί

Σε εκκένωση της πρεσβείας της στο Κίεβο από τη απαραίτητο προσωπικό προχωρούν οι ΗΠΑ, όπως μεταδίδουν διεθνή ΜΜΕ.

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, η εκκένωση θα αρχίσει μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ανάλογα φυσικά και με τις εξελίξεις στο μέτωπο της ρωσοουκρανικής κρίσης η οποία, λόγω της ανάμιξης του ΝΑΤΟ, έχει λάβει παγκόσμιες διαστάσεις.

Η πρεσβεία, όπως ανακοινώθηκε, στρέφεται στο να βοηθήσει την Ουκρανία να ενισχύσει την άμυνά της ενόψει της «αυξανόμενης ρωσικής επιθετικότητας». Κοντολογίς αναμένει εισβολή των Ρώσων σε ουκρανικό έδαφος τις αμέσως επόμενες ημέρες.

Με ανάρτησή της στο twitter επίσης, η αμερικανική πρεσβεία στο Κίεβο γνωστοποίησε ότι έφτασε στην Ουκρανία πολύ μεγάλη βοήθεια σε όπλα και πυρομαχικά «για τους υπερασπιστές της πρώτης γραμμής».

Την ίδια ώρα γίνεται προσπάθεια να παραμείνει ανοιχτή η διπλωματική οδός αφού, σύμφωνα με το Reuters, Ρωσία, Γαλλία, Γερμανία και Ουκρανία συμφώνησαν να συνομιλήσουν στο Παρίσο για την κρίση στις 25 Ιανουαρίου σε επίπεδο συμβούλων.

Η είδηση επιβεβαιώθηκε και από την ουκρανική πλευρά.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Γερμανία

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών επεξεργάζεται σχέδιο απομάκρυνσης των οικογενειών των εργαζομένων στη γερμανική πρεσβεία στην Ουκρανία για την περίπτωση που η ένταση με τη Ρωσία κλιμακωθεί περαιτέρω, μεταδίδει η εφημερίδα BILD.

Η γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί πάντως να απορρίπτει το ουκρανικό αίτημα για παράδοση όπλων. «Η σοβαρότητα της κατάστασης απαιτεί άμεση επανεξέταση και αλλαγή πορείας από τον κυβερνητικό συνασπισμό στο θέμα της παράδοσης όπλων στην Ουκρανία», δήλωσε ο ουκρανός πρέσβης στο Βερολίνο 'Αντρι Μέλνικ, για να λάβει απάντηση από την υπουργό Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ, η οποία, σε συνέντευξή της στην Welt am Sonntag δηλώνει ότι «οι παραδόσεις όπλων δεν θα βοηθούσαν αυτή τη στιγμή - αυτή είναι η συναίνεση στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση».

Η σοσιαλδημοκράτης πολιτικός πρόσθεσε πάντως ότι τον επόμενο μήνα θα παραδοθεί «πλήρες νοσοκομείο πεδίου, συμπεριλαμβανομένης της απαραίτητης εκπαίδευσης, με πλήρη χρηματοδότηση της Γερμανίας για 5,3 εκατομμύρια ευρώ».

Πηγή: news247.gr