ΕΥΔΑΠ: Κύμα αντιδράσεων για τον αποκλεισμό από τη συντήρηση του δικτύου

Σφοδρές αντιδράσεις για τον αποκλεισμό της ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για το έργο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής.

ΕΥΔΑΠ: Κύμα αντιδράσεων για τον αποκλεισμό από τη συντήρηση του δικτύου

Με τρία σχήματα συμμετεχόντων, την ΕΥΔΑΠ εκτός διαδικασίας παρά το γεγονός ότι το νερό αποτελεί το φυσικό της αντικείμενο και εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων από την ίδια την εταιρία αλλά και την αντιπολίτευση, θα συνεχιστεί ο διαγωνισμός για το έργο του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ) Αττικής.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου υποβλήθηκαν τρεις φάκελοι συμμετοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το έργο «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής» στο πλαίσιο της Α’ Φάσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για την Προεπιλογή των συμμετεχόντων.

Τα τρία σχήματα είναι τα ακόλουθα:

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ

2. ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ

3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επιτροπή ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων και ο διαγωνισμός να περάσει στη Β’ Φάση.

Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη, ενώ ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του φτάνει τα 235 εκ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία.

Περιγραφή του έργου

Η Σύμβαση Σύμπραξης θα περιλαμβάνει το σύνολο των παρεχόμενων Υπηρεσιών που αφορούν στη Λειτουργία, Συντήρηση, Επισκευή, Αποκατάσταση των Παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Στόχοι του έργου, όπως σημειώνονταν στη σχετική προκήρυξη είναι:

1. Η κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής

2. Η πρόληψη και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών

3. Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ

4. Ο εξορθολογισμός του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ

5. Η βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων

Σφοδρό κύμα αντιδράσεων

Η επιλογή της κυβέρνησης δια του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να εξαιρέσει τη δημόσια επιχείρηση από τον διαγωνισμό καθώς δεν έφερε ποτέ προς ψήφιση την νομοθετική ρύθμιση, βάσει της οποίας η ΕΥΔΑΠ θα μπορούσε να συμμετάσχει στη διαδικασία, έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση, η οποία μιλά για ιδιωτικοποίηση του νερού από την πίσω πόρτα.

Την ίδια στιγμή στον αέρα θα βρεθούν οι περίπου 200 εργαζόμενοι της εταιρίας, οι οποίοι απασχολούνται στο συγκεκριμένο αντικείμενο.

Για το ζήτημα του αποκλεισμού της από τη συντήρηση του δικτύου, την οποία η εταιρία κάνει έως τώρα, είχε αντιδράσει όπως ήταν αναμενόμενο από χθες και η διοίκηση της ΕΥΔΑΠ, σημειώνοντας ότι η απαιτούμενη «τροποποίηση του ιδρυτικού της νόμου δεν έγινε έως και την προθεσμία υποβολής φακέλου εκδήλωσης ενδιαφέροντος στις 20.1.2022, παρά τις σχετικές ενέργειες της εταιρείας».

Η ΕΥΔΑΠ χαρακτήρισε «δυσάρεστη» αυτήν την εξέλιξη, η οποία ήρθε «παρά τις συστηματικές, επίμονες και επί μακρόν προσπάθειες που κατέβαλε η διοίκηση από τον Ιούλιο του 2020 προκειμένου να τροποποιηθεί ο ιδρυτικός νόμος της ΕΥΔΑΠ». Η διοίκηση της εταιρίας μάλιστα δεν κρύβει ότι η εξέλιξη αυτή «προκαλεί εύλογες απορίες, έως και ανησυχία για τις επιπτώσεις που ενδέχεται αυτή να έχει στην πορεία της εταιρείας μας».

Κάνει μάλιστα λόγο για προσπάθειες ελαχιστοποίησης των επιπτώσεων από τη συγκεκριμένη απόφαση του υπουργείου Υποδομών, δεδομένου ότι στο έργο που αποτελεί το φυσικό αντικείμενο του υπό εξέλιξη διαγωνισμού, απασχολούνται αυτή τη στιγμή περί τους 200 εργαζομένους, το μέλλον των οποίων είναι πλέον αβέβαιο.

Για «ιδιωτικοποίηση του νερού από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αύξηση των λογαριασμών για τα νοικοκυριά» κάνει λόγο σε δήλωσή του ο Τομεάρχης Υποδομών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Νίκος Παππάς.

«Οι κύριοι Μητσοτάκης και Καραμανλής αποκλείουν την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για τη λειτουργία, τη συντήρηση και τη διαχείριση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (ΕΥΣ). Μέχρι και η διοίκηση της Εταιρείας διαφωνεί» επισημαίνει ο κ. Παππάς.

Αναφερόμενος στις συνέπειες του αποκλεισμού της ΕΥΔΑΠ, τονίζει πως με το ξεπούλημα του ΕΥΣ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη:

  • Μετά το ρεύμα, αυξάνει και τους λογαριασμούς του νερού.
  • Παραχωρεί σε ιδιώτες τη διαθεσιμότητα και την ποιότητα του νερού για όλο το Λεκανοπέδιο.
  • Απομειώνει την αξία της ΕΥΔΑΠ.

Ο κ. Παππάς προσθέτει πως οι ιδιωτικοποιήσεις απέτυχαν καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια πάνω από 130 εταιρείες ύδρευσης στην Ευρώπη πέρασαν από τον ιδιωτικό στον δημόσιο τομέα.

«Δεν θα τους περάσει. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό, το πόσιμο νερό ανθρώπινο δικαίωμα. Κόμματα, πολίτες, αυτοδιοίκηση μπορούν και πρέπει να σταματήσουν αυτόν τον παραλογισμό» καταλήγει.

Σε σφοδρή επίθεση εναντίον της κυβέρνησης προχώρησε και το ΜέΡΑ25 τονίζοντας πως «Η Μητσοτάκης Α.Ε. τηρώντας την οικογενειακή παράδοση αποκλείει την ΕΥΔΑΠ από τον διαγωνισμό για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα. Ο κ. Μητσοτάκης πιστός στα βήματα του πατέρα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, που είχε αποκλείσει τον δημόσιο, τότε, ΟΤΕ από την κινητή τηλεφωνία, αποκλείει σήμερα την ΕΥΔΑΠ από το μεγάλο έργο για το Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα της Αθήνας. Η Μητσοτάκης Α.Ε. τιμάει την "οικογενειακή παράδοση" και ως μια οικογενειακή επιχείρηση εκπαραθυρώνει και σήμερα πάλι το δημόσιο, μένοντας πιστή στον αποκλεισμό του από τους διαγωνισμούς τέτοιων μεγάλων έργων. Τόσο πιστεύουν άλλωστε πραγματικά ακόμα και στον περιβόητο ανταγωνισμό και την ελεύθερη αγορά!» επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Το ΜέΡΑ25 κάνει λόγο για μια κυβέρνηση που «παντού, στήνει τρισάθλια εκμεταλλευτικά καρτέλ εξυπηρετώντας διαρκώς την ντόπια και ξένη παρασιτική ολιγαρχία και υπονομεύοντας τόσο το δημόσιο συμφέρον, όσο και τις κοινωνικές ανάγκες, καθώς οι πολίτες είναι αυτοί που στο τέλος της μέρας έρχονται να πληρώσουν στους λογαριασμούς τους αυτές τις κυβερνητικές αποφάσεις».

Αναφορικά με τα επιχειρήματα περί ανταγωνισμού υπογραμμίζει ότι «Αυτά τα δήθεν περί ανταγωνισμού, που προσομοιώνονται, είτε είναι στους σιδηροδρόμους, είτε είναι στο νερό (αποκλεισμό του δημοσίου, με ΣΔΙΤ κλπ, εμμέσως δηλαδή γιατί το ΣτΕ απαγόρευσε εδώ την άμεση ιδιωτικοποίηση), είτε είναι στο ρεύμα, είναι παραμύθια της Χαλιμάς. Η εθνικοποίηση είναι η μόνη λύση για φυσικά μονοπώλια».

Πηγή: ethnos.gr