Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη υπό τον φόβο εισβολής

Άντονι Μπλίνκεν και Σεργκέι Λαβρόφ αναμένεται να συνομιλήσουν για την κρίση στην Ουκρανία. Τι περιμένουν οι δύο πλευρές.

Ουκρανία: Έκτακτες συνομιλίες ΗΠΑ - Ρωσίας στη Γενεύη υπό τον φόβο εισβολής

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ πρόκειται να έχουν συνομιλίες αργότερα στη Γενεύη εν μέσω αυξανόμενων φόβων ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία.

Την Πέμπτη ο κ. Μπλίνκεν προειδοποίησε τη Μόσχα για σοβαρές συνέπειες εάν κάποια από τις δυνάμεις της περάσει τα σύνορα.

Η Ρωσία έχει 100.000 στρατιώτες στα σύνορα, ωστόσο αρνείται ότι σχεδιάζει εισβολή.

Ο Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει διατυπώσει αιτήματα προς τη Δύση, συμπεριλαμβανομένου του αποκλεισμού της Ουκρανίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.

Θέλει επίσης η δυτική αμυντική συμμαχία να εγκαταλείψει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην ανατολική Ευρώπη, αλλά δεν έχει λάβει σχετικές διαβεβαιώσεις.

Η σύνοδος μεταξύ των κορυφαίων διπλωματών των ΗΠΑ και της Ρωσίας, όπως αναφέρει το BBC, ακολουθεί τις κινήσεις του Μπλίνκεν που υποστηρίζουν τους συμμάχους των ΗΠΑ για κυρώσεις κατά του καθεστώτος Πούτιν.

Μετά από συζητήσεις στο Βερολίνο με Βρετανούς, Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους την Πέμπτη, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι αν επιτραπεί μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία «θα μας έσερνε όλους πίσω σε μια πολύ πιο επικίνδυνη και ασταθή εποχή, όταν αυτή η ήπειρος και αυτή η πόλη, χωρίστηκαν σε δύο... με την απειλή του ολοκληρωτικού πολέμου να κρέμεται πάνω από τα κεφάλια όλων».

Αξιωματούχοι του Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχουν πει ότι ο κ. Μπλίνκεν θα επιδιώξει να προσφέρει στον Λαβρόφ μια «διπλωματική οδό εκτός ράμπας» για να αμβλύνει τις εντάσεις.

Τα σχόλιά του ήρθαν αφότου ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν την Τετάρτη προέβλεψε ότι η Ρωσία «θα προχωρήσει» στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «καταστροφή για τη Ρωσία».

Αλλά φάνηκε επίσης να προτείνει ότι μια «μικρή εισβολή» θα μπορούσε να προσελκύσει μια πιο αδύναμη απάντηση από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους.

Το μήνυμα προκάλεσε την επίπληξη του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος έγραψε στο Twitter: "Δεν υπάρχουν μικρές εισβολές. Όπως δεν υπάρχουν μικρά θύματα και μικρή θλίψη από την απώλεια αγαπημένων προσώπων".

Μιλώντας μαζί με τον κ. Μπλίνκεν, η νέα υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Annalena Baerbock δεσμεύτηκε για άμεση δράση ενάντια σε οποιαδήποτε ρωσική εισβολή και δεν απέκλεισε την επιβολή μέτρων που «θα μπορούσαν να έχουν οικονομικές συνέπειες για εμάς».

Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, κάλεσε επίσης τον Πούτιν «να απομακρυνθεί και να υποχωρήσει από την Ουκρανία προτού κάνει ένα τεράστιο στρατηγικό λάθος» που θα οδηγούσε σε τρομερές απώλειες ζωών.

Σε μια ομιλία της την Παρασκευή στο Σίδνεϊ, προέτρεψε τις δυτικές δυνάμεις να «ενταθούν» και προειδοποίησε ότι τα αυταρχικά έθνη «ενθαρρύνονται με τρόπο που δεν έχουμε δει από τον Ψυχρό Πόλεμο».

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η Βρετανία ανακοίνωσε ότι προμήθευε στην Ουκρανία επιπλέον στρατεύματα για εκπαίδευση και αμυντικά όπλα.

Τι περιμένουν οι δύο πλευρές

Το διακύβευμα για αυτές τις συνομιλίες είναι τεράστιο, αλλά υπάρχει ελάχιστη προσδοκία ότι θα επιτύχουν μια σημαντική ανακάλυψη για την εκτόνωση της αντιπαράθεσης.

Οι Αμερικανοί θέλουν να μιλήσουν για την αποφυγή του πολέμου στην Ουκρανία. Οι Ρώσοι θέλουν να μιλήσουν για τις απαιτήσεις τους να υποχωρήσει το ΝΑΤΟ και να επιτρέψει στη Μόσχα να δημιουργήσει μια νέα σφαίρα επιρροής σε ολόκληρη την Ανατολική Ευρώπη.

Και όλο αυτό το διάστημα, η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων και εξοπλισμού συνεχίζεται, οι ουκρανικές δυνάμεις πραγματοποιούν τις δικές τους ασκήσεις και ορισμένες δυτικές δυνάμεις τους παρέχουν στρατιωτική βοήθεια.

Κι όμως, αξιωματούχοι των ΗΠΑ περιγράφουν τις συνομιλίες ως μια καλή ευκαιρία, για να μοιραστούν τις ανησυχίες τους και να βρουν κοινό έδαφος. Οι Ρώσοι συμφώνησαν να έρθουν, αφού προηγουμένως είχαν πει ότι η διπλωματία βρίσκεται σε αδιέξοδο.

Ο Άντονι Μπλίνκεν και ο Σεργκέι Λαβρόφ φαίνεται να συμφωνούν ότι έχουν πολλά να συζητήσουν. Και η συζήτηση -προς το παρόν- δεν συνοδεύεται από καυγάδες.

Πηγή: News247.gr