Προς χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα

Παρά τη νέα εκατόμβη θυμάτων η κυβέρνηση προσανατολίζεται στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων που είχαν τεθεί σε εφαρμογή πριν την Πρωτοχρονιά, από την ερχόμενη εβδομάδα.

Προς χαλάρωση των μέτρων σε εστίαση και γήπεδα

Στη σταδιακή χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση και τον αθλητισμό από την ερχόμενη εβδομάδα προσανατολίζεται η κυβέρνηση, παρά τη νέα εκατόμβη θυμάτων του κορονοϊού.

Και αυτό καθώς πλέον το σκεπτικό είναι ότι ο αριθμός των κρουσμάτων και η μεταδοτικότητα μειώνεται, αν και αυξάνονται οι λεγόμενοι “σκληροί δείκτες”, δηλαδή νοσηλείες, διασωληνώσεις και θάνατοι, στους οποίους πάντως η κυβέρνηση έδινε έμφαση το προηγούμενο διάστημα.

Δέχεται όμως και εύλογες πιέσεις από εργαζόμενους και επιχειρηματίες στο χώρο της εστίασης, αλλά και από το χώρο του αθλητισμού. Ορισμένα εκ των μέτρων εξάλλου όπως η απαγόρευση της μουσικής έχουν δεχθεί και σφοδρή κριτική.

Οι οριστικές αποφάσεις θα ληφθούν την Τετάρτη, οπότε και θα συνεδριάσει ξανά η επιτροπή των λοιμωξιολόγων. Ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης πάντως και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δεν απέκλεισαν τη χαλάρωση των μέτρων στην εστίαση.

Ο κ. Πλεύρης ειδικότερα είπε ενδέχεται πρώτα να επιστρέψει η μουσική στην εστίαση και να μπαίνουν περισσότεροι φίλαθλοι στα γήπεδα, πιθανότατα από την επόμενη εβδομάδα.

Συγκεκριμένα η κυβέρνηση φέρεται να εξετάζει την άρση της απαγόρευσης μουσικής στη διασκέδαση και την αύξηση πληρότητας στα γήπεδα από την ερχόμενη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου.

Και από τη μεθεπόμενη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου, να καταργηθεί και το ωράριο στην εστίαση.

Παρά την αύξηση των “σκληρών δεικτών”, στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η μετάλλαξη Όμικρον, που ήδη αφορά το 80% των κρουσμάτων, θα επικρατήσει πλήρως μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Και πιστεύουν ότι αυτό θα φέρει και αποκλιμάκωση των νοσηλειών, καθώς μία στις δύο νοσηλείες αφορά ασθενείς με Δέλτα, παρότι η συγκεκριμένη μετάλλαξη προκαλεί το 20% των κρουσμάτων. Ελπίζουν συνεπώς ότι ο κορονοϊός θα καταστεί ενδημικός από το Μάρτιο και όπως έχει δηλώσει και ο Μπουρλά, θα επιστρέψει όλος ο πλανήτης σε μία κανονικότητα.

Το μέτρο πάντως που θα μείνει σε ισχύ για αρκετό καιρό ακόμη αφορά στην υποχρεωτική χρήση μάσκας, τουλάχιστον σε κλειστούς χώρους και όπου υπάρχει συνωστισμός.

Πηγή: News247.gr