Σχολεία: Κατάληψη σε 200 - Καταγγελίες για ελλιπή υγειονομικά μέτρα και συλλαλητήριο

Κύμα διαμαρτυρίας στα σχολεία της χώρας λόγω των μέτρων της κυβέρνησης για την πανδημία. Συλλαλητήριο την Παρασκευή έξω από το Υπουργείο Παιδείας.

Σχολεία: Κατάληψη σε 200 - Καταγγελίες για ελλιπή υγειονομικά μέτρα και συλλαλητήριο

Ο αναβρασμός στα σχολεία για τα ανεπαρκή, όπως αποδεικνύεται καθημερινά, μέτρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού συνεχίζεται με αμείωτη ένταση πανελλαδικά.

Σύμφωνα με υπολογισμούς της ΟΛΜΕ είναι περίπου 200 τα σχολεία όλης της χώρας (Γυμνάσια και Λύκεια) που βρίσκονται υπό κατάληψη από μαθητές που διαμαρτύρονται για τα ελλιπή υγειονομικά μέτρα.

Παράλληλα, οι καθηγητές στα σχολεία αυτά απέχουν από τη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης απαιτώντας από το Υπουργείο σχετικό εξοπλισμό ο οποίος δεν τους έχει δοθεί τα τελευταία δύο χρόνια, παρά τις συνεχείς εκκλήσεις.

Μάλιστα, για το ζήτημα η ΟΛΜΕ εξέδωσε και σχετική ανακοίνωση η οποία έχει ως εξής:

Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με απόφαση της ΓΣ των Προέδρων στις 25/9/2021 έχει κηρυχθεί απεργία αποχή από την τηλεκπαίδευση στα υπό κατάληψη σχολεία. Υπενθυμίζουμε σε κάθε περίπτωση ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να χρησιμοποιούν τη δική τους υλικοτεχνική υποδομή (Η/Υ, σύνδεση στο διαδίκτυο), καθώς ο ν.4807/21 που ορίζει το θεσμικό πλαίσιο τηλεργασίας ορίζει:

«1. Η υπηρεσία του φορέα που είναι αρμόδια για την παροχή εξοπλισμού και την πληροφοριακή υποστήριξη, προμηθεύει τον υπάλληλο με τον απαραίτητο και κατάλληλο για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων του μέσω τηλεργασίας, τηλεπικοινωνιακό εξοπλισμό και τεχνολογική συσκευή (εφεξής «Σταθμός Τηλεργασίας») και παρέχει υποστήριξη για την εγκατάστασή του, εφόσον τούτο είναι επιθυμητό από τον υπάλληλο…».

Συνεπώς ανεξάρτητα από την κηρυχθείσα απεργία-αποχή είναι σαφές ότι οι εκπαιδευτικοί δεν υποχρεούνται να παρέχουν εξ αποστάσεως εκπαίδευση στις υπό κατάληψη σχολικές μονάδες".

Ερχεται συλλαλητήριο την Παρασκευή

Οι ανεπάρκειες του Υπουργείου δοκιμάζουν τις αντοχές τόσο των μαθητών όσο και των εκπαιδευτικών. Το φαινόμενο βέβαια δεν είναι μόνο ελληνικό καθώς αντιδράσεις υπάρχουν και σε μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Στην πρώτη μάλιστα οι εκπαδευτικοί προχώρησαν την Πέμπτη σε μαζική 24ωρη απεργία διαμαρτυρόμενοι για αντιφατικά, όπως τα χαρακτηρίζουν, μέτρα της γαλλικής κυβέρνησης.

Στη Γαλλία βέβαια, σύμφωνα με το ρεπορτάζ έχουν κλείσει ήδη χιλιάδες τμήματα λόγω κρουσμάτων καθώς το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι τελείως διαφορετικό σε σχέση με αυτό που ισχύει στην Ελλάδα όπου ισχύει το 50+1.

Εν τω μεταξύ, την Παρασκευή μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί ενώνουν τις δυνάμεις τους σε συλλαλητήριο στο Υπουργείο Παιδείας για ασφαλή σχολεία.

Η σχετική ανακοίνωση του συντονιστικού των μαθητών μεταξύ άλλων αναφέρει:

"Απευθυνόμαστε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, στα μαθητικά συμβούλια των σχολείων σε όλη τη χώρα. Σας καλούμε να αγωνιστούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΣΑΝ ΜΙΑ ΓΡΟΘΙΑ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΑ. ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΚΙΟ. ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣΤΕΙ! ΤΟ ΚΑΘΕ ΣΧΟΛΕΙΟ, Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΚΑΙ Η ΚΑΘΕΜΙΑ ΜΕΤΡΑΕΙ!

Παίρνονται συνεχώς αποφάσεις ενάντιά μας, παίζουν με την υγεία, τη μόρφωση και το μέλλον μας.

Πολλά εξαρτώνται από τις απαντήσεις που θα δώσουμε.

Θα πάρουμε την υπόθεση στα χέρια μας ή θα αφήσουμε την κυβέρνηση και το Υπ. Παιδείας να κάνει ότι θέλει και να καθορίζει τις ζωές μας;

Θα βρίζουμε απλά τις επιλογές που κάνουν ή θα τους κάνουμε δύσκολη τη ζωή;

Είμαστε αυτοί που έχουμε δίκιο και αν μας ακούγατε και δεν μας αγνοούσατε δε θα φτάναμε ως εδώ. Είμαστε αυτοί που πέρσι και φέτος κατεβήκαμε χιλιάδες στους δρόμους και δεν μας σταμάτησαν ούτε η τρομοκρατία, ούτε οι εκβιασμοί (μία με το webex, μια με τις αποβολές), ούτε τα χημικά, τα ΜΑΤ, ακόμα και οι συλλήψεις μαθητών!

Είμαστε αυτοί που έχουμε καταφέρει να: ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ ΤΙΣ ΣΥΓΧΩΝΕΥΣΕΙΣ ΣΕ ΠΟΛΛΑ ΣΧΟΛΕΙΑ. ΝΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΔΥΟ ΟΛΟΚΛΗΡΑ ΧΡΟΝΙΑ. ΝΑ ΠΑΓΩΣΟΥΜΕ ΩΣ ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ ΤΙΣ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΣΤΟ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΟ.

ΔΕΝ ΑΝΕΧΟΜΑΣΤΕ ΑΛΛΟ ΤΙΣ ΕΠΙΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΠΑΙΔΕΙΑΣ.

Για το άνοιγμα των σχολείων, απαιτούμε:

Εδώ και τώρα μέτρα αραίωσης στις τάξεις μας. Πως; Με άμεσες προσλήψεις καθηγητών για να σπάσουν τα τμήματα, με χρήση αιθουσών που υπάρχουν στα σχολεία και σε χώρους Δήμων-Περιφερειών και παραμένουν αναξιοποίητες. Πάρτε πίσω τις προκλητικές συγχωνεύσεις τμημάτων.

Δωρεάν και συχνά ράπιντ τεστ στα σχολεία σε όλους τους μαθητές με ευθύνη του Υπ. Παιδείας, του ΕΟΔΥ και σε συνεργασία με τους Δήμους. Όχι μόνο σελφ τεστ, ξέρουν όλοι πως δεν αρκούν.

Να μην μπαίνουν απουσίες όταν ένας μαθητής είναι υποχρεωτική ή προληπτική καραντίνα, περιμένει αποτελέσματα τεστ. Να αυξηθεί το όριο απουσιών στη Γ λυκείου.

Δωρεάν οι απαραίτητες μάσκες σε μαθητές, οι γονείς μας έχουν ξεπαραδιαστεί.

Αύξηση της καθαριότητας και της απολύμανσης στα σχολεία, με περισσότερους εργαζόμενους καθαριότητας και με περισσότερα υλικά (αντισηπτικά).

Σε περίπτωση κρούσματος να γίνεται ιχνηλάτηση και τα απαραίτητα τεστ με ευθύνη του σχολείου σε όλους τους μαθητές. Όχι να τρέχουμε στα ιδιωτικά διαγνωστικά, να “σκάμε” και εκεί 10 ευρώ κάθε τρεις και λίγο.

Δε θα σας αφήσουμε άλλο να παίζετε με την υγεία και τις ζωές μας σαν να μη μετράνε! Γιατί εν μέσω πανδημίας αντί να μειώνετε τους μαθητές στις τάξεις τους αυξάνετε; Το πιο πρόσφατο “διαμάντι” είναι της Κεραμέως: “Η αραίωση στις τάξεις δεν βοηθάει στην αντιμετώπιση της πανδημίας” (!!!)

“Τα σχολεία είναι ασφαλή…. γιατί οι μαθητές κάνουν συχνά σελφ-τεστ… σπίτι τους” (!!!). Τι κοροϊδία είναι αυτή;

Καμαρώνετε για τα λίγα Τμήματα που έχουν κλείσει με το απαράδεκτο πρωτόκολλο 50%+1, δε λέτε όμως τίποτα για το σχεδόν 30% των ημερήσιων κρουσμάτων που ήταν μαθητές πριν την Όμικρον. Δεν ντρέπεστε λιγάκι; Οι ζωές μας δεν είναι νούμερα στατιστικής!"

Πηγή: News247.gr