Μπουρλά: Ο κορονοϊός θα μείνει για τα επόμενα 10 χρόνια!

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά προέβλεψε ότι ο κορονοϊός θα εξακολουθήσει να υπάρχει για την επόμενη 10ετία, αλλά και ότι θα χρειαστεί μια 4η δόση εμβολιασμού, πριν πάμε στον ετήσιο κατά της πανδημίας..

Μπουρλά: Ο κορονοϊός θα μείνει για τα επόμενα 10 χρόνια!

Δεν ήταν και οι πλέον ευχάριστες, στα αυτιά, οι εκτιμήσεις του Άλμπερτ Μπουρλά σχετικά με τον κορονοϊό.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τον αναλυτή της Goldman Sachs, Κρις Σιμπουτάνι, προέβλεψε ότι η πανδημία θα εξακολουθεί να υπάρχει τα επόμενα 10 χρόνια στον κόσμο κι ότι η έλευση της παραλλαγής Όμικρον οδηγεί σε μια 4η δόση εμβολιασμού πριν τον ετήσιο για την αντιμετώπιση του Covid-19.

«Ο ιός δεν θα φύγει. Και μπορώ να μιλήσω για μια δεκαετία. Είναι ενδημικό παντού έχει την ικανότητα να δημιουργεί διακύμανση, έτσι θα ζούμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο για τα επόμενα χρόνια, νομίζω. Αυτό είναι κάτι που κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα, αλλά νομίζω αυτή την άποψη έχει η πλειοψηφία των επιστημόνων", ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ό,τι αφορά το «όπλο» του εμβολιασμού, αλλά και τη φυσική ανοσία που προκαλεί η νόσηση, δήλωσε και για τα δύο ότι «δεν διαρκούν πολύ».

«Το γνωρίζουμε αυτό με όλες τις παραλλαγές μέχρι στιγμής, και πρόκειται να το μάθουμε και με την Όμικρον: η ανοσολογική απόκριση διαρκεί μερικούς μήνες. Για αυτό έχω κάνει την πρόβλεψη ότι θα χρειαστούμε μια σειρά από τρεις δόσεις και στη συνέχεια έναν ετήσιο επανεμβολιασμό για να διατηρήσουμε ένα καλό επίπεδο ανοσίας. Φαίνεται όμως ότι είναι μια πρόκληση, γιατί η νέα παραλλαγή εισάγει την έννοια της τέταρτης δόσης πριν από τον ετήσιο εμβολιασμό».

Μάλιστα, δήλωσε για τις εμφανίσεις νέων παραλλαγών του κορονοϊού, ότι μάς φέρνουν όλο και πιο κοντά στην τέταρτη δόση του εμβολίου.

"Δεν ξέρω πώς θα καταλήξει αυτό. Και παρόλα αυτά, πιστεύω ότι το πιο πιθανό σενάριο θα ήταν ο ετήσιος εμβολιασμός, αλλά νομίζω ότι αυτό θα είναι για τα επόμενα χρόνια»