Ρωσικά στρατεύματα καλεί η κυβέρνηση του Καζακστάν – Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών στο Αλμάτι

Τη βοήθεια ρωσικών στρατευμάτων προκειμένου να «σταθεροποιηθεί» η κατάσταση στο Καζακστάν ζήτησε ο πρόεδρος της χώρας ενώ μαίνονται οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

Ρωσικά στρατεύματα καλεί η κυβέρνηση του Καζακστάν – Πυροβολισμοί κατά διαδηλωτών στο Αλμάτι

Η αστυνομία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, ανακοίνωσε ότι «δεκάδες ταραξίες εξαλείφθηκαν», όπως μεταδίδει το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ.

Θωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού και δεκάδες στρατιώτες που κινούνται πεζή εισήλθαν σήμερα το πρωί στην κύρια πλατεία της Αλμάτι, της μεγαλύτερης πόλης και οικονομικής πρωτεύουσας του Καζακστάν, όπου έχουν συγκεντρωθεί εκατοντάδες άνθρωποι για να διαμαρτυρηθούν κατά της κυβέρνησης για τρίτη ημέρα, σύμφωνα με ανταποκριτές του Reuters που βρίσκονται εκεί.

Πυροβολισμοί ακούστηκαν καθώς οι στρατιώτες προσέγγιζαν το πλήθος, σύμφωνα με τους αυτόπτες μάρτυρες του Reuters.

Ο Πρόεδρος Kassym-Jomart Tokayev κάλεσε για υποστήριξη από τον Οργανισμό Συνθήκης Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) έναν συνασπισμό έξι πρώην σοβιετικών κρατών, καθώς κλιμακώνεται η εθνική αναταραχή.

Οι διαμαρτυρίες που πυροδοτήθηκαν αρχικά από την αύξηση στις τιμές τιμών των καυσίμων, έχουν εξελιχθεί πλέον σε χιονοστιβάδα πολιτικών αιτημάτων.

Ο Τοκάγιεφ ισχυρίζεται ότι οι αναταραχές είναι έργο «τρομοκρατικών συμμοριών» εκπαιδευμένων σε ξένους.

Στη χώρα έχει επιβληθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης που περιλαμβάνει απαγόρευση κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια της νύχτας και απαγόρευση μαζικών συγκεντρώσεων ενώ οι αρχές απειλούν με σκληρή απάντηση στους διαδηλωτές.

Mε πληροφορίες από BBC, ΑFP, ΑΠΕ – ΜΠΕ