Θεοφάνεια 2022: Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα - Πώς θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων

Μέτρα εντός και εκτός των ναών σήμερα, Πέμπτη, ανήμερα των Θεοφανείων. Πώς θα τελεστεί ο αγιασμός των υδάτων.

Θεοφάνεια 2022: Τα μέτρα που ισχύουν σήμερα - Πώς θα γίνει ο αγιασμός των υδάτων

Σε ισχύ παραμένουν σήμερα, Πέμπτη ανήμερα των Θεοφανείων τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού.

Τα μέτρα θα ισχύσουν εντός και εκτός των ναών, στους οποίους, η είσοδος θα πραγματοποιείται με την επίδειξη του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή του πιστοποιητικού νόσησης, ενώ οι ανεμβολίαστοι πιστοί θα πρέπει να γίνεται με την επίδειξη rapid test.

Την ίδια ώρα, απαιτείται η τήρηση των αποστάσεων (1,5 μ.), ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας αυξημένης προστασίας (ΚΝ 95 ή FFP2).

Αναφορικά με τον αγιασμό των υδάτων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου είχε ξεκαθαρίσει:

"Ήδη υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα που εφαρμόζονται εντός και εκτός των ναών. Οι πιστοί προσέρχονται στους ναούς έχοντας κάνει rapid test. Για την τελετή του αγιασμού των υδάτων στον εξωτερικό χώρο θα τηρούνται κανονικά οι αποστάσεις του 1,5 μέτρου και η υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας ή μάσκας υψηλής προστασίας".

Αυτό σημαίνει πως και φέτος η παράδοση ρίψης του σταυρού θα συνεχιστεί, με την τήρηση των ανωτέρω μέτρων, ωστόσο, "θολά" είναι τα... νερά στην τέλεση του αγιασμού των υδάτων και τη ρίψη του σταυρού και συγκεκριμένα ως προς τον έλεγχο των πιστοποιητικών και των τεστ.

Θεοφάνεια χωρίς τη ρίψη σταυρού σε αρκετές πειοχές

Ο καθιερωμένος αγιασμός των υδάτων με τη ρίψη του Τιμίου Σταυρού στη Λίμνη των Ιωαννίνων, δεν θα πραγματοποιηθεί με απόφαση του Μητροπολίτη Μάξιμου λόγω της πανδημίας και του αυξημένου επιδημιολογικού φορτίου στην περιοχή.

Στις ενορίες της πόλης έχουν προετοιμαστεί ώστε να τηρηθούν μέτρα αποφυγής υπερμετάδοσης του κορονοϊού. Σύμφωνα με οδηγία της Μητρόπολης σε κάθε ναό θα γίνουν 4 ακολουθίες, ενώ έχει προβλεφθεί όλοι οι πιστοί να πάρουν μπουκαλάκι με αγιασμό.

Στην Άρτα, σε συνεννόηση της Μητρόπολης με τον Ιατρικό Σύλλογο, αποφασίστηκε να μην πραγματοποιηθεί φέτος η ρίψη του Τιμίου Σταυρού στα νερά του Αράχθου «για τη διασφάλιση της υγείας των συνδημοτών μας λόγω συνωστισμού, ελπίζοντας όλοι μαζί του χρόνου υγιείς να τιμήσουμε τα Θεοφάνεια στο ιστορικό μας Γιοφύρι», όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Δήμος Βορείων Τζουμέρκων, με ανακοίνωση του, κάνει γνωστό ότι η καθιερωμένη τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η ρίψη του Τιμίου Σταυρού από το Γεφύρι της Πλάκας δεν θα πραγματοποιηθούν φέτος τα Θεοφάνεια, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που δημιουργεί η πανδημία.

Παράλληλα, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων κορονοϊού δεν θα πραγματοποιηθούν οι τελετές αγιασμού των υδάτων σε χώρους εκτός των Ιερών ναών, στα διοικητικά όρια της Μητρόπολης Φλώρινας, Πρεσπών και Εορδαίας.

Τη ματαίωση της τελετής αγιασμού των υδάτων στο δημοτικό κολυμβητήριο Πανοράματος, λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων, ανακοίνωσε και ο δήμος Πυλαίας – Χορτιάτη.

Τέλος, στις Σέρρες, με ανακοίνωση της Ιεράς Μονής Αγίας Παρασκευής, "για υγειονομικούς λόγους δεν θα επιτραπεί κολυμβητές να ανασύρουν τον Τίμιο Σταυρό εκ των υδάτων".

"Οι ανεμβολίαστοι καλύτερα να μην πάνε στις εκδηλώσεις"

Για την αυριανό εορτασμό των Θεοφανίων, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε κατά τη χθεσινή ενημέρωση ότι οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθήσουν τις οδηγίες και να τηρήσουν τα μέτρα προστασίας, δηλαδή μάσκα υψηλής προστασίας, ή διπλή, αποστάσεις και να κάνουν και self test πριν πάνε σε αυτές τις εκδηλώσεις.

«Η καλύτερη λύση είναι, κάποιος που είναι ανεμβολίαστος να μην πάει καθόλου. Είναι μια περίοδος που όλοι πρέπει να βάλουμε την λογική και να αποφύγουμε αυτές τις συναθροίσεις», τόνισε ο κ. Μαγιορκίνης.

Θεοφάνεια 2022: Ο καιρός σήμερα - Η πρόγνωση του Θοδωρή Κολυδά

Σήμερα, στη δυτική χώρα, την Κρήτη, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη Θράκη προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές. Στις υπόλοιπες περιοχές αραιές νεφώσεις παροδικά πιο πυκνές και από αργά το απόγευμα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στα βόρεια ηπειρωτικά. Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 6, στο Αιγαίο τοπικά 7 και στα βορειοανατολικά έως 8 μποφόρ. Βαθμιαία όμως θα εξασθενήσουν και από το απόγευμα θα έχουν ένταση 3 με 5 και τοπικά στα πελάγη έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση ως προς τις μέγιστες τιμές.

Πηγή: News247.gr