Τέλος από σήμερα (4/1) τα τατουάζ με έγχρωμα μελάνια

Επικίνδυνες χημικές ουσίες βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ, με την απαγόρευση χρήσης τους να τίθεται σε εφαρμογή από την Τρίτη (4/1).

Τέλος από σήμερα (4/1) τα τατουάζ με έγχρωμα μελάνια

Από τις 4 Ιανουαρίου και μετά, οι καλλιτέχνες τατουάζ στην ΕΕ δεν θα επιτρέπεται να χρησιμοποιούν χρωματιστό μελάνι.

Η καταχώριση, αξιολόγηση, εξουσιοδότηση και περιορισμός των χημικών προϊόντων της ΕΕ (REACH) έχει θέσει εκτός νόμου περίπου 4.000 χημικές ουσίες που συνήθως βρίσκονται σε χρωματιστά μελάνια τατουάζ, με την απαγόρευση να τίθεται σε ισχύ στις 4 Ιανουαρίου.

Αυτό συμβαίνει επειδή ο ρυθμιστικός φορέας είπε ότι οι χημικές ουσίες μπορεί να προκαλέσουν "καρκίνο ή γενετικές μεταλλάξεις".

Ορισμένες από τις χημικές ουσίες έχουν ήδη απαγορευτεί να εφαρμόζονται πάνω στο δέρμα, επομένως είναι λογικό ότι αυτές οι ίδιες χημικές ουσίες πιθανότατα δεν θα πρέπει να γίνονται τατουάζ στο δέρμα.

Παρόλο που τα χημικά τέθηκαν εκτός νόμου τον Ιανουάριο του 2021, δόθηκε στους κατασκευαστές μελανιών περίοδος χάριτος για να βρουν ασφαλέστερες συνθέσεις για τη δημιουργία χρωματιστών μελανιών.

Ανήσυχοι οι καλλιτέχνες τατουάζ

Αυτή η περίοδος χάριτος λήγει στις 4 Ιανουαρίου και πολλοί καλλιτέχνες τατουάζ λένε ότι η πρόοδος στη δημιουργία νέων προμηθειών ήταν αργή, αφήνοντάς τους ερωτηματικά εάν θα πρέπει να αποτρέψουν πιθανούς πελάτες που θέλουν έγχρωμα τατουάζ.

Οι καλλιτέχνες τατουάζ στην ΕΕ έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι η απαγόρευση των χρωματιστών μελανιών θα βλάψει τις επιχειρήσεις τους χωρίς να εμποδίζει πραγματικά τους ανθρώπους να έρχονται σε επαφή με δυνητικά επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Το REACH έχει προειδοποιηθεί ότι η απαγόρευση που τίθεται σε ισχύ πριν οι κατασκευαστές μελανιών βρουν ασφαλείς εναλλακτικές λύσεις, ενδέχεται να οδηγήσει τους ανθρώπους που θέλουν χρώματα στα τατουάζ τους να πάνε σε "καλλιτέχνες του δρόμου" που παρέχουν τις υπηρεσίες τους παράνομα.

Ο ρυθμιστικός φορέας ελπίζει ότι οι κατασκευαστές θα αναπτύξουν ασφαλέστερες εναλλακτικές λύσεις στη γκάμα των προϊόντων τους πριν συμβεί αυτό.

Οι επιστήμονες δεν έχουν καταλήξει σε συναίνεση σχετικά με τη σχέση μεταξύ των χημικών ουσιών που περιέχονται στο χρωματιστό μελάνι τατουάζ και του καρκίνου, αν και ορισμένες χημικές ουσίες στα μελάνια έχουν αποδειχθεί ότι είναι καρκινογόνες, πράγμα που σημαίνει ότι μπορούν να προκαλέσουν καρκίνο.

Πηγή: News247.gr