Πρωτοχρονιάτικο σχέδιο της κυβέρνησης για την πανδημία - Τα νέα μέτρα
Η μετάλλαξη Όμικρον φέρνει νέα μέτρα για την πανδημία, με την κυβέρνηση να απορρίπτει ένα νέο lockdown και να μην συζητά επαναφορά των sms για την κυκλοφορία. Από εκεί και πέρα όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά ανάλογα με την πίεση στο σύστημα υγείας, με τα νέα μέτρα να ξεκινούν την επόμενη εβδομάδα από τον χώρο της διασκέδασης.
Μια πιο σαφή εικόνα των παρεμβάσεων -που θα υλοποιηθούν από τις 3 Ιανουαρίου -θα υπάρχει αύριο, οπότε και συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα. Μια πιο σαφή εικόνα των παρεμβάσεων -που θα υλοποιηθούν από τις 3 Ιανουαρίου -θα υπάρχει αύριο, οπότε και συνεδριάζει η επιτροπή ειδικών προκειμένου να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της πορείας της πανδημίας μετά τα Χριστούγεννα. Σε αυτή τη χρονική συγκυρία βαρύτητα δίνεται στην ενίσχυση των εμβολιασμών (πρώτης αλλά και τρίτης δόσης), στην υλοποίηση ενός διευρυμένου συστήματος testing (διατίθενται δυο self test την περίοδο των γιορτών) αλλά και στην εντατικοποίηση των μέτρων για την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων.
Ωστόσο δεδομένο είναι πως θα χρειαστεί να ληφθούν πρόσθετα μέτρα, καθώς η μετάλλαξη Όμικρον αποδεικνύεται πιο μεταδοτική και ήδη μια σειρά ευρωπαϊκών κρατών έχουν αρχίσει να προχωρούν σε αυστηροποίηση του πλαισίου. Το μεγάλο στοίχημα είναι να μην αυξηθεί κατακόρυφα η πίεση στο σύστημα υγείας, με δεδομένο άλλωστε πως οι σκληροί δείκτες της πανδημίας δεν δείχνουν σημάδια σημαντικής υποχώρησης. Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα ξεπέρασαν τους 550 οι άνθρωποι που έχασαν τη ζωή τους λόγω της πανδημίας.
Έντονο προβληματισμό προκαλεί Έντονο προβληματισμό προκαλεί η ανοδική πορεία των κρουσμάτων στην Αττική καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος να υπάρχει ήδη μεγαλύτερη διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον, που είναι και πιο μεταδοτική. Πάντως το θετικό είναι πως οι ημερήσιοι εμβολιασμοί συνεχίζουν να κινούνται κοντά στις 100.000, ενώ περισσότεροι από 3.2 εκατομμύρια πολίτες έχουν ήδη κάνει την τρίτη δόση. Το επόμενο πακέτο μέτρων στην COVID μάχη
Εκτός συζήτησης παραμένει το ενδεχόμενο μιας νέας καραντίνας , που θα οδηγούσε την οικονομία σε «διασωλήνωση». Από εκεί και πέρα όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, με τις αποφάσεις να λαμβάνονται σε .. δόσεις ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα.
Τα «φώτα» σε πρώτη φάση στρέφονται στην εστίαση και τη διασκέδαση, όπου φαίνεται πως κλειδώνουν η επιβολή ωραρίου (πιθανότατα μέχρι τις δώδεκα) αλλά και η εφαρμογή αυστηρότερου πλαισίου για τον αριθμό των όρθιων πελατών. Με βάση τις μέχρι τώρα πληροφορίες τα μέτρα θα είναι εστιασμένα κυρίως στα μαγαζιά νυχτερινής διασκέδασης, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει ένα πιο light πλαίσιο για την εστίαση (όπου επίσης θα πρέπει να τηρούνται συγκεκριμένοι κανόνες όσον αφορά στον αριθμό των πελατών). Το πιθανότερο είναι τα μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή από τις 3 Ιανουαρίου να διαρκέσουν 15 ημέρες και να κριθεί στη συνέχεια το αν θα επεκταθούν.
Κλειδωμένη θεωρείται και η επέκταση της τηλεργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, καθώς σήμερα μόνο ο ένας στους δέκα μισθωτούς δουλεύει εξ αποστάσεως. Όσον αφορά στα σχολεία σταθερή θέση της κυβέρνησης είναι πως πρέπει οι μαθητές να επιστρέψουν στα θρανία με τη νέα χρονιά. Πάντως σε περίπτωση που υπάρξει το επόμενο διάστημα ραγδαία επιδείνωση των επιδημιολογικών δεδομένων θα ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για την επικαιροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων (σήμερα για να κλείσει ένα τμήμα πρέπει να νοσήσουν πάνω από τους μισούς μαθητές).
Στο τραπέζι είναι επίσης:
-Η επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Υπενθυμίζεται πως όσοι πολίτες άνω των 60 ετών δεν κάνουν το βήμα προς την επιχείρηση Ελευθερία μέχρι τις 16 Ιανουαρίου θα πληρώνουν διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ το μήνα. Από εκεί και πέρα θα εξεταστεί ανάλογα και με την πορεία της μετάλλαξης Όμικρον η εφαρμογή ανάλογων μέτρων και σε άλλες ομάδες (με τη.. σκυτάλη να παίρνουν όπως όλα δείχνουν οι 50ρηδες).
-Η καθιέρωση ημερομηνίας λήξης για το πιστοποιητικό εμβολιασμού σε περίπτωση που δεν γίνεται τρίτη δόση. Το μέτρο ισχύει ήδη για τους άνω των 60 ετών, που μέσα σε επτά μήνες πρέπει να κάνουν την αναμνηστική δόση για να διατηρήσουν το πιστοποιητικό σε ισχύ και να εισέρχονται στους κλειστούς χώρους.
-Η εφαρμογή ενός αυστηρότερου συστήματος testing. Για παράδειγμα εξετάζεται η αύξηση του αριθμού των τεστ που θα πρέπει να κάνουν οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι (από δύο να πάνε σε τρία την εβδομάδα) για να προσέρχονται στη δουλειά τους. Σύμφωνα με πληροφορίες αναζητείται κάποια φόρμουλα -πιθανότατα με δωρεάν self test -και για τους εμβολιασμένους, ωστόσο δεν υπάρχει ακόμα απόφαση.
πηγή: naftemporiki.gr