Τα νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα αναλυτικά - Ποιων χωρών οι πολίτες απαγορεύεται να έρχονται

Με μοριακό έλεγχο (PCR) 72 ωρών και rapid test 24 ωρών, η είσοδος των ταξιδιωτών στην Ελλάδα. Τι αναφέρει η ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε αναλυτικά. Διεθνής ανησυχία για τη μετάλλαξη Όμικρον.

Τα νέα μέτρα για την είσοδο στην Ελλάδα αναλυτικά - Ποιων χωρών οι πολίτες απαγορεύεται να έρχονται

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ σχετικά με τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ για την άφιξη των ταξιδιωτών στην Ελλάδα και σύμφωνα με τα οποία, αυτή θα γίνει με επίδειξη αρνητικού μοριακού ή rapid τεστ, 72 και 24 ωρών αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται πως τα εν λόγω μέτρα θα εφαρμοστούν από το πρωί της Κυριακής 19 Δεκεμβρίου και ώρα 6.00, είναι έκτακτα με στόχο τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού και θα παραμείνουν σε ισχύ για όλη την εορταστική περίοδο. Από το μέτρο εξαιρούνται οι ταξιδιώτες που παραμένουν στο εξωτερικό για διάστημα μικρότερο των 48 ωρών.

Νέα μέτρα: Προϋποθέσεις εισόδου στη χώρα

Σύμφωνα με όσα αναφέρει η ΚΥΑ, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη Χώρα, συμπληρώνουν την ηλεκτρονική φόρμα PLF (Passenger Locator Form), στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://travel.gov.gr, με τα στοιχεία επαφής τους στην Ελλάδα πριν από την άφιξή τους στη Χώρα. Η απόδειξη συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής φόρμας PLF, που αποστέλλεται αυτόματα με ηλεκτρονικό μήνυμα στον επιβάτη από το σύστημα, θεωρείται αναγκαίο ταξιδιωτικό έγγραφο. Έγκυρη φόρμα PLF, με κωδικό QR, θεωρείται αναγκαία για την είσοδο σε κάθε πύλη εισόδου της χώρας.

Επίσης, όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως υπηκοότητας και τρόπου εισόδου στη χώρα, ανεξαρτήτως εμβολιασμού ή νόσησης αυτών, οφείλουν να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε εργαστηριακό έλεγχο με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό COVID-19, που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος εντός των τελευταίων εβδομήντα δύο (72) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Εναλλακτικά να έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί σε έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού COVID-19 (rapid test) εντός είκοσι τεσσάρων (24) ωρών πριν από την άφιξή τους στην Ελλάδα από εργαστήρια αναφοράς της χώρας προέλευσης ή διέλευσης ή δημόσια ή ιδιωτικά εργαστήρια της χώρας αυτής, εφόσον τα ιδιωτικά αυτά εργαστήρια έχουν πιστοποιηθεί από την αρμόδια εθνική αρχή πιστοποίησης της χώρας και να φέρουν βεβαίωση της ως άνω διάγνωσης, στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, γερμανική, ιταλική, ισπανική ή ρωσική γλώσσα, η οποία περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στο διαβατήριο.

Νέα μέτρα: Απαγόρευση εισόδου από τρίτες χώρες και εξαιρέσεις

Μεταξύ άλλων, η ΚΥΑ προβλέπει την προσωρινή απαγόρευση εισόδου στη χώρα όλων των υπηκόων τρίτων κρατών από οποιοδήποτε σημείο εισόδου και με οποιονδήποτε τρόπο ή με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών, θαλάσσιων, σιδηροδρομικών και οδικών συνδέσεων, για προληπτικούς λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας από την περαιτέρω διασπορά του κορονοϊού στην ελληνική Επικράτεια.

Η απαγόρευση του άρθρου πρώτου δεν ισχύει για τους υπηκόους κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και της Συμφωνίας Σένγκεν, συμπεριλαμβανομένων των συζύγων τους ή των προσώπων, με τα οποία αυτοί έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, καθώς και των ανηλίκων τέκνων τους. Το ίδιο ισχύει και για άφιξη από συγκεκριμένα κράτη, όπως μπορείτε να δείτε αναλυτικά ακολούθως.

Ολόκληρη η ΚΥΑ:

Page: 1 / 8

"Μόνο με τεστ" σε Ελλάδα και Ιταλία

"Ιταλία και Ελλάδα μόνο με αρνητικό τεστ" τιτλοφορείται δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της Süddeutsche Zeitung που μεταφράζει η ελληνική έκδοση της Deutsche Welle, το οποίο αναφέρει: "Η Ελλάδα αντιδρά στον αυξανόμενο αριθμό κρουσμάτων της μετάλλαξης Όμικρον. Από τις 19 Δεκεμβρίου το αρνητικό τεστ γίνεται υποχρεωτικό για την είσοδο στη χώρα. (...). Αρχικά η κυβέρνηση είχε καθιερώσει το μέτρο μόνο για τους ταξιδιώτες από τη Μεγάλη Βρετανία και τη Δανία, ώστε να αποτρέψει την περαιτέρω εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον. Τώρα επεκτείνεται σε όλους ταξιδιώτες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας".

Η εφημερίδα Merkur παρατηρεί ότι "τουλάχιστον για τους εμβολιασθέντες και αναρρώσαντες τα ταξίδια εντός ΕΕ είχαν σχετικά απλοποιηθεί τον τελευταίο καιρό. Ένα πιστοποιητικό εμβολιασμού ή ανάρρωσης επέτρεπε μία επίσκεψη σε πολλές χώρες. Η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού φαίνεται να αλλάζει και πάλι τα δεδομένα. Μετά την Ιταλία και η Ελλάδα τροποποίησε προς το αυστηρότερο τα προβλεπόμενα μέτρα για την είσοδο στη χώρα".

Σημειώνεται άλλωστε πως όπως έγραψε το NEWS 24/7, από νωρίς το πρωί της Πέμπτης, η αιφνίδια απαγόρευση της εισόδου στη Γαλλία όλων των ταξιδιωτών από τη Βρετανία, προκάλεσε σοκ στους βρετανούς που είχαν προγραμματίσει τις διακοπές τους στο Παρίσι και τις γαλλικές Άλπεις. Λίγο πριν το μεσημέρι, η μεγαλύτερη έκθεση τουρισμού στον κόσμο, η ΙΤΒ του Βερολίνου, ανακοίνωσε τη ματαίωση της και φέτος και ότι θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά.

Σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 24/7, ήδη υπάρχουν πολλές ακυρώσεις ταξιδιωτικών πακέτων προς το εξωτερικό, που είχαν προγραμματισθεί για τις γιορτές από τους Έλληνες ταξιδιώτες, καθώς το κόστος για λίγες ημέρες διακοπών στην Ευρώπη, αυξάνεται κατά πολύ, λόγω της υποχρεωτικότητας των μοριακών τεστ, όχι μόνο για την επιστροφή τους στην Ελλάδα, αλλά και για την είσοδο τους σε διάφορες χώρες. Σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, το κόστος ενός PCR τεστ φτάνει και τα 160-180 ευρώ, ποσά απαγορευτικά ειδικά για τις οικογένειες. Επιπλέον, η δυσκολία να πραγματοποιήσει κάποιος ένα μοριακό τεστ λίγες ώρες πριν την αναχώρηση του για να επιστρέψει στην Ελλάδα, γίνεται ακόμα μεγαλύτερη, καθώ

Την έντονη διαμαρτυρία τους εξέφρασαν και οι τουριστικοί πράκτορες της Ελλάδας (FEDHATTA) για την αιφνιδιαστική εφαρμογή της υποχρέωσης επίδειξης αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR) για την είσοδο ταξιδιωτών στην Ελλάδα πριν ενταχθεί το rapid test στα μέτρα πρόληψης.

Πηγή: News247.gr