Χάος και αναστάτωση στα ελληνικά αεροδρόμια!

Λόγω βλάβης του συστήματος Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών «κατέρρευσε» για περίπου μια ώρα ο ελληνικός εναέριος χώρος και πολλά αεροδρόμια της χώρας «νέκρωσαν ηλεκτρονικά»

Χάος και αναστάτωση στα ελληνικά αεροδρόμια!

Ένα πρωτοφανές περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης (16/12). Οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας σε αρκετά ελληνικά αεροδρόμια έβλεπαν μαύρες οθόνες για διάστημα τουλάχιστον μίας ώρας.

Το περιστατικό οφείλεται σε πτώση του συστήματος Κέντρου Ελέγχου Περιοχής Αθηνών (ΚΕΠΑΘ), η οποία είχε ως αποτέλεσμα ουσιαστικά να «καταρρεύσει» για ένα διάστημα ο ελληνικός εναέριος χώρος.

Κι αυτό διότι με το ΚΕΠΑΘ εκτός λειτουργίας δεν εκτελούνται προσγειώσεις και απογειώσεις στα αεροδρόμια, ενώ πρόβλημα υπάρχει και με τις υπερπτήσεις, δηλαδή τις διερχόμενες από τον ελληνικό εναέριο χώρο πτήσεις.

Ουσιαστικά δηλαδή προσγειώθηκαν μόνο οι πτήσεις που είχαν ήδη προσεγγίσει τα αεροδρόμια ενώ οι αναχωρήσεις καθυστέρησαν μέχρι να αποκατασταθεί το πρόβλημα.

Τελικά, το πρόβλημα αποκαταστάθηκε μετά από 40 λεπτά, έχοντας βεβαίως νωρίτερα προκαλέσει μεγάλη αναστάτωση, αλλά κανένα πρόβλημα ασφαλείας, σύμφωνα με τους υπευθύνους.

Οι πιλότοι των πτήσεων που ήταν εν αναμονή προσγείωσης υποχρεώθηκαν να κάνουν βόλτες πάνω από τα ηλεκτρονικά «τυφλά» αεροδρόμια μέχρι να αποκατασταθεί η βλάβη και να πάρουν προτεραιότητα προσέγγισης και προσγείωσης.