Καιρός - Τα έντονα φαινόμενα «σάρωσαν» τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες

Καιρός – Τα έντονα φαινόμενα «σάρωσαν» τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες

Καιρός - Τα έντονα φαινόμενα «σάρωσαν» τη χώρα – Πού θα «χτυπήσουν» τις επόμενες ώρες

Σε κλοιό κακοκαιρίας βρίσκονται πολλές περιοχές της χώρας το τελευταίο 24ωρο, με τη Δυτική Ελλάδα και τη Ήπειρο να αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Τα έντονα καιρικά φαινόμενα έπληξαν με σφοδρότητα κυρίως την Ήπειρο και τη Θεσσαλία, ωστόσο έγιναν ιδιαίτερα αισθητά και σε Αιτωλοακαρνανία, Αχαΐα και Ιόνιο.

Ποτάμια υπερχείλισαν προκαλώντας πλημμύρες σε καλλιέργειες και κόβοντας στα δύο δρόμους, ενώ οικισμοί αποκλείστηκαν ή εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους και γεφύρια κατέρρευσαν.

Από το μεσημέρι της Κυριακής πάντως, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση. Τα έντονα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, στα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και στα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν. Χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Υπερχείλισε ο Πηνειός
Σοβαρά προβλήματα εντοπίζονται στα Τρίκαλα όπου ο μεγάλος όγκος του νερού στον Πηνειό είχε ως αποτέλεσμα να υπερχειλίσει και να «σπάσει» προς τα χωράφια με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν.

Απεγκλωβισμοί στην Αχαΐα
Μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν και στην Αχαΐα λόγω της συνεχούς έντονης βροχόπτωσης. Η Πυροσβεστική δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για παροχή βοήθειας, ενώ σε επιφυλακή βρίσκεται και το ερπυστριοφόρο όχημα της υπηρεσίας για να παρέμβει σε περιπτώσεις που δεν είναι εύκολη η προσέγγιση. Δεκάδες σπίτια, σύμφωνα με τον Δήμαρχο Δυτικής Αχαΐας Σπύρο Μυλωνά, έχουν πλημμυρίσει και πολλοί άνθρωποι έχουν απομακρυνθεί.

Στα Στεναΐτικα της Κάτω Αχαΐας, η 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε έναν άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει σε πολύ υψηλό σημείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του pelop.gr, ο ιδιοκτήτης των δύο σκύλων αρνείτο να εγκαταλείψει το σπίτι χωρίς τα αγαπημένα του κατοικίδια. H 6η ΕΜΑΚ Πάτρας διέσωσε τον άνδρα καθώς και τους δύο σκύλους του οι οποίοι κινδύνευαν από τα ορμητικά νερά, τα οποία μάλιστα είχαν φτάσει, σε πολύ υψηλό σημείο.

Εγκλωβισμένα άτομα από την κακοκαιρία στην Βάλμη Ηλείας
Δύο άνδρες εγκλωβίστηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους στη Βάλμη Ηλείας το βράδυ του Σαββάτου. Όπως μεταδίδει το patrisnews, μετά από μεγάλη κινητοποίηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας Αμαλιάδας η περιπέτειά τους είχε αίσιο τέλος καθώς απεγκλωβίστηκαν και επέστρεψαν στα σπίτια τους. Τα δύο άτομα κατευθύνονταν με το όχημά τους από το χωριό Πόρτες Αχαΐας προς τη Βάλμη, πέρασαν την γέφυρα και κόλλησαν σε σημείο που υπήρχε κατολίσθηση.

Η τύχη δεν ήταν με το μέρος τους αφού, σύμφωνα με τις πληροφορίες του ίδιου μέσου, μέρος της γέφυρας κατέρρευσε από τα έντονα καιρικά φαινόμενα και οι άνδρες εγκλωβίστηκαν στο σημείο μη μπορώντας να φύγουν από πουθενά.

Καταστροφές στην Ήπειρο
Από το νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου υπερχείλισε ο Αχέροντας στην Γλυκή, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν επιχειρήσεις και εκτάσεις. Δύσκολη είναι η κατάσταση και στη Δημοτική Ενότητα Φαναρίου. Όλος ο κάμπος έχει μετατραπεί σε απέραντη λίμνη. Ο δρόμος από τη γέφυρα Καστρίου μέχρι τον κόμβο Καναλλακίου έχει κλείσει καθώς καλύφθηκε από τα θολά νερά του ποταμού και από φερτά υλικά.

Ο Καλαμάς έχει υπερχειλίσει και πάλι στη περιοχή των αρχαίων Γιτάνων, πάνω από το υδροηλεκτρικό φράγμα, αλλά και στον κάμπο της Βρυσέλας. Στην περιοχή της Σκάλας Φιλιατών, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων, αφού τα νερά του ποταμού έχουν κατακλύσει το οδόστρωμα.

Στην παλιά εθνική οδό Ηγουμενίτσας – Ιωαννίνων, στο χωριό Κορύτιανη, τα νερά έχουν ήδη καλύψει μεγάλο μέρος του οδοστρώματος. Πλημμυρισμένοι οι κάμποι της Μενίνας (Νεράιδας) και της Ρίζιανης. Προβλήματα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρχές και στο δρόμο που οδηγεί στο τελωνείο Μαυροματίου, από καταπτώσεις βράχων στο οδόστρωμα. Ήδη στο σημείο βρίσκονται συνεργεία της Π.Ε. Θεσπρωτίας, τα οποία απομακρύνουν τους βράχους από το δρόμο.

Στο νομό Ιωαννίνων διαπιστώνονται πλημμυρικά φαινόμενα περιμετρικά της Εγνατίας Οδού, ενώ στην Ιόνια Οδό έκλεισε προσωρινά η κυκλοφορία στον κόμβο Τερόβου. Την ίδια ώρα οι χιονοπτώσεις συνεχίζονται στα ορεινά του Νομού Ιωαννίνων. Μηχανήματα της Πολιτικής Προστασίας επιχειρούν σε πολλά σημεία ενώ οι οδηγοί θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί στις μετακινήσεις και να φέρουν απαραίτητα αντιολισθητικές αλυσίδες.

Ζημιές σε επιχειρήσεις από την περιοχή του Τερόβου και στο Δήμο Ζηρού άφησε και ο Λούρος καθώς από την υπερχείλιση των νερών πλημμύρισαν τα πάντα. Ζημιές έχουν προκληθεί σε κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις και οικείες, ενώ προβλήματα καθιζήσεων και κατολισθήσεων έχουν δημιουργηθεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου και κυρίως στις Κοινότητες Παπαδατών, Μελιανών, Πολυσταφύλου, τον Οικισμό Γαλήνη (Γαλατάς), καθώς και στο Θεσπρωτικό, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ζημιών έχει ήδη αποκατασταθεί.

Προβλήματα και στη Θεσσαλία
Επικίνδυνα «φούσκωσαν» οι ποταμοί και οι χείμαρροι στο δήμο Αργιθέας, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας, από τις ισχυρές βροχοπτώσεις, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος, Ανδρέας Στεργίου, ενώ σημειώθηκε και μια κατολίσθηση στην Τοπική Κοινότητα Μαράθου, για την οποία βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αντιμετώπισής της.

Ο Μέγας Ποταμός βρίσκεται στα όρια υπερχείλισης, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι γύρω περιοχές στην Λίμνη Πλαστήρα.

Καταπτώσεις βράχων σε ορισμένα σημεία του οδικού δικτύου σημειώθηκαν στο δήμο Λίμνης Πλαστήρα, από την έντονη και συνεχή βροχόπτωση, καταπτώσεις, όπως τονίζει στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο δήμαρχος κ. Παναγιώτης Νάνος, οι οποίες έχουν καθαριστεί.

Σε πλήρη ετοιμότητα έχει θέσει η Περιφέρεια Θεσσαλίας με τη Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας, το σύνολο του μηχανισμού που εμπλέκεται στο σχέδιο πρόληψης και αντιμετώπισης των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που αναμένονται στην περιοχή τις επόμενες ώρες, με επίκεντρο την Δυτική Θεσσαλία, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.

Με επιστολή της η Περιφέρεια Θεσσαλίας – Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας καλεί τους Δήμους να βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή στο πλαίσιο των γεωγραφικών αρμοδιοτήτων τους, με τα μηχανήματα που διαθέτουν σε διασπορά και ετοιμότητα για άμεση αναχώρηση. Επιπλέον καλούνται οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και όσοι έχουν εργασίες στην ύπαιθρο να τηρούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα αυτοπροστασίας και για την ασφάλειά τους να περιορίσουν τις μετακινήσεις στις απολύτως αναγκαίες.

Την ίδια ώρα, με 22 μηχανήματα η Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις καταπτώσεις βράχων στο ορεινό οδικό δίκτυο και τα νερά στο οδόστρωμα, προκειμένου να γίνονται με ασφάλεια οι μετακινήσεις.

«Ένα δύσκολο βράδυ για την Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων θα είναι το αποψινό», τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων Χρήστος Μιχαλάκης, καθώς η έντονη βροχόπτωση συνεχίζεται, με αποτέλεσμα να έχει ανέβει σε πολύ υψηλά επίπεδα η στάθμη των υδάτων στα ποτάμια της περιοχής. «Είμαστε σε επιφυλακή και εγρήγορση μαζί με όλες τις αρχές, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε τυχόν δυσάρεστες καταστάσεις», επισημαίνει, ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Εκκενώθηκαν κατοικίες στην Αιτωλοακαρνανία
Εντολή άμεσης εκκένωσης του οικισμού Καμαρετσέικα Ζευγαρακίου έδωσε το μεσημέρι του Σαββάτου ο δήμαρχος Αγρινίου, Γιώργος Παπαναστασίου, λόγω της απότομης ανόδου της στάθμης των υδάτων στην λίμνη Λυσιμάχεια, που προκλήθηκε εξαιτίας της κακοκαιρίας.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαναστασίου, η εκκένωση ήταν προληπτική και δεν υπήρχε κάποιος άμεσος κίνδυνος για τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.

Σε ποτάμια έχουν μετατραπεί δρόμοι στη Ναύπακτο, λόγω της έντονης βροχόπτωσης. Η βροχόπτωση ήταν τόσο έντονη που το Παπαχαραλάμπειο Στάδιο Ναυπάκτου έχει μετατραπεί σε «λίμνη». Το νερό στον αγωνιστικό χώρο του γηπέδου και το ταρτάν έχει φτάσει του 50 πόντους, σύμφωνα με το βίντεο που εξασφάλισε το nafpaktianews.

Καταστροφές στο Ιόνιο

Μάχη με τη θεομηνία, που χτύπησε και το Ιόνιο, δίνουν επί ώρες οι υπάλληλοι της Πολιτικής Προστασίας της Αντιπεριφέρειας Ζακύνθου, οι οποίοι είτε με μηχανήματα, είτε με εργαλεία προσπαθούν να ξεβουλώσουν φρεάτια και τάφρους, να καθαρίσουν δρόμους και γέφυρες από φερτά υλικά και να διοχετεύσουν τον μεγάλο όγκο του νερού σε ρέματα και ποτάμια.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, οι περιοχές που επλήγησαν περισσότερο από την κακοκαιρία είναι τα Πηγαδάκια, όπου τα πλημμυρικά φαινόμενα είναι έντονα, ο Αλικανάς και το Βανάτο. Η κυκλοφορία έχει διακοπεί σε αρκετά σημεία του οδικού δικτύου του νησιού και ειδικότερα στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Αλυκών και στην Ε.Ο. Ζακύνθου – Ρομιρίου.

Προβλήματα υπάρχουν επίσης στον Λαγανά, στο Καλαμάκι, στον δρόμο προς το αεροδρόμιο και στον Άγιο Δημήτριο. Κλειστός είναι ο δρόμος στο Λυκούδι και ο δημοτικός δρόμος στο Καλαμάκι, όπου σημειώθηκε κατολίσθηση, καθώς η περιοχή πάνω από τον δρόμο είναι μεταξύ αυτών που κάηκαν το περασμένο καλοκαίρι. Οι κάτοικοι δίνουν τον δικό τους αγώνα, προσπαθώντας να εμποδίσουν τα νερά να μπουν σε σπίτια και αγροικίες, ενώ αρκετά είναι τα χωράφια που έχουν πλημμυρίσει.

Προβλήματα και στην Αττική
Η κακοκαιρία προκάλεσε πολλά προβλήματα και στον Νομό Αττικής αφού οι ριπές των ανέμων έφτασαν μέχρι και τα 12 μποφόρ.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει λάβει τουλάχιστον 108 κλήσεις, εκ των οποίων 62 για κοπές δέντρων, 2 για άντληση υδάτων και 44 για αφαιρέσεις αντικειμένων. Πάντως, στο σύνολο της χώρας, η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 214 κλήσεις και, συγκεκριμένα, 103 κλήσεις για κοπές δέντρων, 64 για αντλήσεις υδάτων και 47 για αφαιρέσεις αντικειμένων.

Τα καλώδια του προαστιακού στον σταθμό της Σφενδάλης κόπηκαν από πτώση δένδρου και έκλεισε η γραμμή, οπότε σημειώθηκαν σημαντικές καθυστερήσεις και ματαιώσεις στα δρομολόγια.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία
Η κακοκαιρία συνεχίζεται με βροχές, καταιγίδες και χιονοπτώσεις στα ορεινά, με βαθμιαία εξασθένηση να αναμένεται από το μεσημέρι.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη σχετική πρόγνωση του meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αναμένονται βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα είναι ισχυρότερες στα δυτικά, τα βόρεια και το Αιγαίο. Από το μεσημέρι, ο καιρός θα παρουσιάσει βελτίωση αφού τα φαινόμενα θα περιοριστούν κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά ηπειρωτικά και τα ανατολικά τμήματα του Αιγαίου και θα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Επίσης, χιονοπτώσεις αναμένονται σε ορεινές περιοχές της Δυτικής Στερεάς και Θεσσαλίας, της Ηπείρου και της Μακεδονίας. Πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει έως το μεσημέρι για τα δυτικά και στη συνέχεια για τα βορειοανατολικά τμήματα της χώρας.

Η θερμοκρασία στη Δυτική Μακεδονία θα κυμανθεί από -2 έως 8 βαθμούς Κελσίου, στην υπόλοιπη Μακεδονία από 4 έως 14, στη Θράκη από 7 έως 14, στη Θεσσαλία από 5 έως 17, στην Ήπειρο από 3 έως 13, στην Ανατολική Στερεά από 7 έως 16, στη Δυτική Στερεά από 7 έως 12, στην Πελοπόννησο από 6 έως 17, στα νησιά του Ιονίου από 8 έως 12, στα νησιά του Βορείου Αιγαίου από 10 έως 16, στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου από 11 έως 16, στις Κυκλάδες από 11 έως 17, στα Δωδεκάνησα από 14 έως 19 και στην Κρήτη από 10 έως 19.

Επιπλέον, οι άνεμοι στο Αιγαίο θα πνέουν από νοτιοδυτικές διευθύνσεις από 5 έως 7 μποφόρ με μικρή σταδιακή εξασθένηση από το μεσημέρι. Στο Ιόνιο, αρχικά, θα πνέουν δυτικοί άνεμοι από 5 έως 7 μποφόρ, όμως έως το μεσημέρι θα στραφούν σε βορειοδυτικούς από 4 έως 6 μποφόρ.

Πηγή: in.gr