AEI: Οι αλλαγές που θα γίνουν το 2022
Το καλοκαίρι του 2022, οκτώ νέες προϋποθέσεις συνοδεύουν την εξεταστική διαδικασία των ΑΕΙ.
Χρονιά έντασης και προβληματισμού είναι η φετινή, για τις επικείμενες αλλαγές του εξεταστικού συστήματος. Κι αυτό γιατί διανύουμε μια διετία που έχει «χωρέσει» περισσότερες ανακατατάξεις από όσες φαίνεται να αντέχει το σύστημα, μεταδίδοντας έτσι άγχος στους νέους και τις νέες που εξετάζονται για την εισαγωγή τους στην ανώτατη εκπαίδευση.
Το καλοκαίρι του 2022, οκτώ νέες προϋποθέσεις συνοδεύουν την εξεταστική διαδικασία. Τις αλλαγές αυτές και συνοψίζει για «ΤΑ ΝΕΑ» ο αναλυτής και διευθυντής των φροντιστηρίων «Ομόκεντρο» Αντώνης Φλωρόπουλος. Μεταξύ αυτών, νέοι βαθμολογικοί συντελεστές ανά μάθημα και πανεπιστημιακό τμήμα, νέα Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής σε πολλά τμήματα ΑΕΙ που φέτος την αναπροσάρμοσαν, διπλό μηχανογραφικό (ή τριπλό εάν προσθέσουμε και εκείνο των ΙΕΚ) και διαφορετικό τοπίο σε στρατιωτικές και αστυνομικές σχολές.
Οι συντελεστές βαρύτητας που ανακοίνωσαν πρόσφατα τα ΑΕΙ για καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα θολώνουν περισσότερο το τοπίο, καθώς διαφορετικές σχολές διάλεξαν διαφορετικούς συντελεστές, διαμορφώνοντας κατ’ επέκταση αχαρτογράφητα εξεταστικά δεδομένα.
Έτσι, η συμπλήρωση των μηχανογραφικών δελτίων των υποψηφίων για τα ΑΕΙ φέτος θα είναι μια πολύ σύνθετη διαδικασία που θα απαιτεί μελέτη και υπολογισμούς, αφού και η επιλογή τμημάτων θα είναι περιορισμένη ανά επιστημονικό πεδίο.
Να θυμίσουμε ότι στις πανελλαδικές εξετάσεις συμμετέχουν ετησίως περίπου 100.000 άτομα από όλες τις κατηγορίες των υποψηφίων, ενώ πέρυσι προσφέρθηκαν από το υπουργείο Παιδείας συνολικά 77.415 θέσεις στην ανώτατη εκπαίδευση της χώρας. Βέβαια, οι πραγματικοί εισακτέοι ήταν λιγότεροι των 60.000, καθώς η εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής οδήγησε από το φαινόμενο των εισακτέων με βαθμό 1 και 2 της περσινής χρονιάς, σε εκείνο των τμημάτων με ελάχιστους πρωτοετείς. Ενδεικτικά, πέρυσι δύο τμήματα ΑΕΙ είχαν μετά την εξεταστική διαδικασία λιγότερους των 10 εισακτέων, 29 λιγότερους των 30 και 111 είχαν πληρότητα 50% των θέσεων που έλαβαν από την κατανομή του υπουργείου Παιδείας. Παράλληλα, περίπου 35.000 υποψήφιοι έμειναν τελικά εκτός ΑΕΙ (με τους 25.000 από αυτούς από την κατηγορία των Γενικών Λυκείων).
Στις πανελλαδικές του 2022, βέβαια, η τράπουλα… ξαναμοιράζεται και αναμένουμε τα νέα αποτελέσματα της, έχοντας ως οδηγό, ωστόσο, τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται.
1 Προκαταρτικές εξετάσεις στις στρατιωτικές, αστυνομικές, λιμενικές και πυροσβεστικές σχολές
Οι προκαταρτικές εξετάσεις που αφορούν αγωνίσματα και πρακτικές δοκιμασίες θα διεξαχθούν την άνοιξη και όχι τον προσεχή Οκτώβριο ή Νοέμβριο, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
2 Νέα τμήματα και είσοδος σε υπάρχοντα από επιπλέον επιστημονικά πεδία
Α) Δημιουργούνται τέσσερα νέα τμήματα στρατιωτικών σχολών: Ικάρων Μετεωρολόγων (ΣΙ) (2ο Επιστημονικό Πεδίο), Ικάρων (ΣΙ) Ερευνας και Πληροφορικής (2ο και 4ο), Ικάρων (ΣΙ) διοικητικών (4ο), Ικάρων (ΣΙ) Εφοδιαστών (4ο).
Β) Το Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων του ΕΚΠΑ εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 3ο και 4ο στα οποία εντάσσονταν μέχρι τώρα.
Γ) Το Τμήμα Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής Διοικητικής του Πανεπιστημίου Πειραιά εντάσσεται και στο 2ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 4ο όπου εντασσόταν μέχρι τώρα.
Δ) Το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου εντάσσεται και στο 4ο Επιστημονικό Πεδίο, εκτός από το 2ο όπου εντάσσονταν μέχρι τώρα.
3 Εξέταση Λατινικών αντί Κοινωνιολογίας
Οι μαθητές που φοιτούν στην Γ’ Λυκείου και οι υποψήφιοι παρελθόντων ετών θα εξεταστούν στις προσεχείς εξετάσεις στα Λατινικά αντί της Κοινωνιολογίας όπου εξετάζονταν την προηγούμενη χρονιά.
4 Εξεταστέα ύλη
Η ύλη έχει ήδη ανακοινωθεί και δεν θα υπάρχει περικοπή, όπως συνέβη στις προηγούμενες εξετάσεις λόγω της πανδημίας. Στην ίδια ακριβώς ύλη θα εξεταστούν και οι υποψήφιοι παρελθόντων ετών.
5 Αλλαγές στο μηχανογραφικό
Παρέχεται στους υποψηφίους η συμπλήρωση τριών μηχανογραφικών δελτίων.
Α’ μηχανογραφικό: Όταν ανακοινωθούν οι βαθμοί της τελικής επίδοσης στα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα, στα ειδικά μαθήματα και στις προφορικές δοκιμασίες οι υποψήφιοι συμπληρώνουν μηχανογραφικό δελτίο που περιλαμβάνει περιορισμένο αριθμό σχολών, που αποτελούν το 10% όλων των τμημάτων του εκάστοτε επιστημονικού πεδίου. Συγκεκριμένα επιλέγουν:
– 1ο Επιστημονικό Πεδίο: 15 Σχολές (από τις 148)
– 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 25 Σχολές (από τις 249)
– 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 15 Σχολές (από τις 148)
– 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 18 Σχολές (από τις 175)
Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του Α’ μηχανογραφικού θα γίνει πριν από τις 15 Αυγούστου.
Β’ μηχανογραφικό: Οι υποψήφιοι μπορούν να συμπληρώσουν και Β’ μηχανογραφικό για τις σχολές των ΙΕΚ εφόσον το επιθυμούν. Κριτήριο για την επιλογή τους θα είναι ο βαθμός του απολυτηρίου και όχι η επίδοσή τους στις πανελλαδικές εξετάσεις.
Γ’ μηχανογραφικό: Όταν ανακοινωθούν οι επιτυχόντες στην πρώτη φάση περιορισμένων επιλογών, οι υποψήφιοι συμπληρώνουν νέο μηχανογραφικό, χωρίς περιορισμό επιλογών, για όσες σχολές επιθυμούν από το επιστημονικό τους πεδίο. Η δεξαμενή επιλογών περιλαμβάνει τόσο όλες τις υπόλοιπες σχολές, όσο και τις θέσεις που δεν έχουν καλυφθεί κατά την πρώτη φάση, αρκεί βέβαια να έχουν εξασφαλίσει την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής της σχολής όπου θα δηλώσουν προτίμηση. Δικαίωμα συμπλήρωσης Γ’ μηχανογραφικού έχουν μόνο όσοι δεν κατάφεραν να εισαχθούν σε καμία σχολή στην πρώτη φάση.
Όσο για τις ελάχιστες βάσεις θα είναι οι ίδιες με το Α’ μηχανογραφικό. Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων γίνεται το τρίτο δεκαήμερο του Αυγούστου, όπως γινόταν μέχρι τώρα.
Η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής μεταβάλλεται κάθε χρόνο και προκύπτει από τον μέσο όρο των επιδόσεων των υποψηφίων κάθε επιστημονικού πεδίου, πολλαπλασιαζόμενου με τον συντελεστή που ορίζει κάθε πανεπιστήμιο. Οι συντελεστές κυμαίνονται από 0,80 έως 1,20. Σε περίπτωση, για παράδειγμα, που ο μέσος όρος των βαθμολογιών των υποψηφίων ενός πεδίου είναι 11,56, η ελάχιστη βαθμολογία που απαιτείται, αν ο συντελεστής εισαγωγής σε μια σχολή είναι 0,80, θα είναι 11560×0,80=9.248 μόρια. Επομένως, στη σχολή αυτή δεν θα μπορεί να εισαχθεί κανένας με λιγότερα μόρια.
Στις πανελλαδικές εξετάσεις του 2021 η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής διαμορφώθηκε ως εξής: 1ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,94, 2ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,50, 3ο Επιστημονικό Πεδίο: 9,70, 4ο Επιστημονικό Πεδίο: 8,27
Οι υψηλόβαθμες σχολές κατά κανόνα επιλέγουν τον ανώτατο συντελεστή 1,20 ενώ οι χαμηλόβαθμες επιλέγουν συνήθως τον χαμηλότερο συντελεστή 0,80 για να περιορίσουν όσο είναι δυνατόν το ενδεχόμενο να μείνουν πολλές θέσεις κενές, όπως έγινε μετά τις πανελλαδικές του 2021.
6 Συντελεστής Βαρύτητας
Για πρώτη φορά φέτος στις πανελλαδικές εξετάσεις θα εισαχθούν οι συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα κάθε επιστημονικού πεδίου. Η καθιέρωση των συντελεστών αλλάζει σημαντικά τον υπολογισμό των συνολικών μορίων που θα συγκεντρώνει κάθε υποψήφιος, αφού με την ίδια βαθμολογία, σε πολλές σχολές ή τμήματα, θα συγκεντρώνει διαφορετικό αριθμό μορίων. Μπορεί, δηλαδή, σε μια σχολή να συγκεντρώνει 16.000 μόρια και σε μια άλλη με την ίδια βαθμολογία, 16.800, σε άλλη 15.450 κ.ο.κ. Για παράδειγμα, σημειώνουμε ότι με την ίδια βαθμολογία για να εισαχθεί κάποιος στη Βιολογία Αθήνας συγκεντρώνει διαφορετικά μόρια από τη Βιολογία Θεσσαλονίκης γιατί οι δύο σχολές δίνουν διαφορετικούς συντελεστές στα ίδια μαθήματα.
Ακόμα και για την ίδια σχολή αν η εισαγωγή γίνεται από δύο διαφορετικά πεδία, τα συνολικά μόρια μπορεί να διαφέρουν γιατί δεν είναι ίδιοι οι συντελεστές βαρύτητας.
Με απόφαση της συγκλήτου κάθε ΑΕΙ ορίστηκαν οι συντελεστές βαρύτητας για όλα τα εξεταζόμενα μαθήματα με τους περιορισμούς που αναφέρουμε:
– Ο συντελεστής βαρύτητας σε καθένα από τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα δεν μπορεί να είναι μικρότερος του 20% και το άθροισμα των συντελεστών πρέπει να είναι 100%.
– Αν απαιτείται σε κάποιες σχολές εξέταση σε ειδικό μάθημα ή πρακτικές δοκιμασίες (όπως π.χ. στις στρατιωτικές σχολές), ο συντελεστής πρέπει να είναι 10% ή 20%.
– Στις σχολές όπου απαιτείται εξέταση σε δύο ειδικά μαθήματα, το άθροισμα των συντελεστών πρέπει να είναι 20% και το ποσοστό που αποδίδεται σε καθένα δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 8%.
– Το ποσοστό που αποδίδουν τα ειδικά μαθήματα προστίθεται στο 100% που αποδίδουν τα τέσσερα πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα.
– Αν κάποιο ίδρυμα δεν καθορίσει συντελεστή βαρύτητας, καθορίζονται αυτοί με απόφαση του υπουργείου Παιδείας.
7 Μαθήματα στα οποία εξετάζονται οι υποψήφιοι Επαγγελματικών Λυκείων
Οι υποψήφιοι εξετάζονται σε τέσσερα μαθήματα της τελευταίας τάξης των ημερησίων και εσπερινών ΕΠΑΛ, από τα οποία δύο είναι μαθήματα γενικής παιδείας και δύο είναι μαθήματα ειδικότητας. Για τον υπολογισμό των συνολικών μορίων εφαρμόζονται οι συντελεστές βαρύτητας που καθορίζονται από τις αντίστοιχες σχολές και ακολουθείται η ίδια ακριβώς διαδικασία που γίνεται για τους υποψηφίους των Γενικών Λυκείων.
8 Διαδικασία μετεγγραφών όλων των υποψηφίων
Όλοι οι υποψήφιοι που θα εισαχθούν σε κάποιο ΑΕΙ και συγκεντρώνουν όλα τα απαιτούμενα κριτήρια μετεγγραφής μπορούν να υποβάλουν αίτηση μετεγγραφής μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, άσχετα αν είναι επιτυχόντες με το Α’ ή Γ’ μηχανογραφικό.
Πηγή: in.gr