Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ

Σε συγκινητική εκδήλωση στο Βερολίνο η Άνγκελα Μέρκελ είπε το αντίο στην καγκελαρία της Γερμανίας μετά από θητεία δεκαέξι ετών.

Η αποχώρηση της Άνγκελα Μέρκελ

Λιγοστοί επίσημοι προσκεκλημένοι λόγω των αυστηρών μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας αποχαιρέτισαν διά ζώσης την Άνγκελα Μέρκελ σε εκδήλωση προς τιμήν της στο Βερολίνο, για την αποχώρησή της από την καγκελαρία της Γερμανίας μετά από δεκαέξι χρόνια.

Η γιορτή προς τιμήν της στον υπουργείο Άμυνας της χώρας μεταδόθηκε live και τα μηνύματα για την Μέρκελ ήταν πολλά από τους συμπατριώτες της, βλέποντάς την να αποχαιρετά με συγκίνηση το θώκο που είχε αναλάβει από το 2005.

«Δεκαέξι χρόνια στην καγκελαρία της Γερμανίας, πολλά γεγονότα, προκλήσεις πολιτικής και ανθρωπιστικής φύσεως. Πολλές κρίσεις έχουν αποδείξει τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας ενώ αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί τις προκλήσεις που γνωρίζει ο πλανήτης. Θα ήθελα να σας ενθαρρύνω να κοιτάτε το μέλλον του κόσμου και από την οπτική άλλων ανθρώπων» σημείωσε η απερχόμενη καγκελάριος που την επόμενη εβδομάδα θα παραδώσει τα ηνία στον Σοσιαλδημοκράτη Όλαφ Σολτς.

Σύμφωνα με την παράδοση στην αποχώρησή του ο κάθε καγκελάριος διαλέγει τρία τραγούδια της αρεσκείας του πέραν του γερμανικού εθνικού ύμνου, με την Μέρκελ να επιλέγει ανάμεσα σε αυτά το «Du hast den Farbfilm vergessen» της μεγάλης πανκ καλλιτέχνιδας, Νίνα Χάγκεν.