Μιχάλης Γιαννάκος, πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ στο «ΦΩΣ»: «Δεν θα αποφύγουμε τα τοπικά λοκντάουν»
«Απελπισία στα νοσοκομεία» δηλώνει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ.
Συνέντευξη στον ΘΕΜΗ ΣΙΝΑΝΟΓΛΟΥ
Είναι Ολυμπιακός, αλλά και να μην ήταν, πάλι θα τον έβγαζα. Θεωρώ τη συνέντευξη γροθιά στο στομάχι. Είναι ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων), η οποία καλύπτει συνδικαλιστικά 80.000 επαγγελματίες υγειονομικούς. Χαμός γίνεται στα νοσοκομεία. Μιχάλης Γιαννάκος.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Η συνέντευξη δημοσιεύτηκε στο «ΦΩΣ» στις 27/11/2021
Κάθε πότε γίνονται εκλογές;
Λόγω κορονοϊού έχουν αναβληθεί για έναν χρόνο.
Εσύ με πόσο είχες εκλεγεί;
Εμένα η παράταξή μου παίρνει γύρω στο 35%.
Πού ανήκει;
Στην Κεντροαριστερά. Όμως είναι μεγάλη μας τιμή ότι έχουμε και στελέχη ενεργά και ψηφοφόρους απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Πόσα χρόνια είσαι πρόεδρος;
Τα τελευταία εννιά χρόνια.
Ολυμπιακός πώς έγινες; Παρένθεση.
Από τότε που γεννήθηκα!
Ο μπαμπάς σου σε έκανε;
Δεν ασχολιόταν. Είμαι 59 χρόνων στα 60. Και είμαι τα τελευταία χρόνια μπασκετικός περισσότερο.
Παιδικό είδωλο;
Ο ποδοσφαιριστής στον οποίο είχα τη μεγαλύτερη αγάπη ήταν ο Δεληκάρης.
Το ματς με τον Παναθηναϊκό στο μπάσκετ το είδες;
Το είδα. Αλλά όταν μας έφτασε στο σκορ ο Παναθηναϊκός, δεν άντεχα και άλλαξα κανάλι!
Έχει κόμπλεξ ο μπασκετικός Ολυμπιακός;
Δεν το πιστεύω αυτό. Εγώ θεωρώ ότι όταν είσαι μεγάλη ομάδα, πρέπει να σηκωθείς, το μπάσκετ είναι μαραθώνιος. Αν δεν έχεις μεγάλη ομάδα, μπορεί να κάνεις δυο τρεις νίκες εντυπωσιακές, αλλά στο τέλος δεν θα κάνεις τίποτα. Έτσι είχε γίνει και με εμάς πέρσι. Έτσι πιστεύω ότι θα γίνει και με τον Παναθηναϊκό φέτος. Ο Ολυμπιακός φέτος έχει καλύτερη ομάδα από τον Παναθηναϊκό.
Πάμε τώρα στα κρίσιμα ζητήματα. Οι ΜΕΘ έχουν φουλάρει;
Θα σου πω ακριβώς πώς έχει η κατάσταση. Τα διεθνή στάνταρ λένε ότι με βάση τα κρεβάτια στα νοσοκομεία πρέπει να έχει μία χώρα το 10% σε ΜΕΘ. Εμείς έχουμε 30.000 κρεβάτια, έπρεπε να έχουμε 3.000 ΜΕΘ. Δεν είναι μόνο ο κορονοϊός, για να καταλάβεις θα σου πω ότι και πριν από την πανδημία είχαμε κάθε χειμώνα 100 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ. Βέβαια, τώρα οι ΜΕΘ δεν είναι 550 που ήταν προ πανδημίας, είναι 950. Αλλά είναι πλημμελώς στελεχωμένες.
Δηλαδή;
Το προσωπικό στις ΜΕΘ πρέπει να είναι εξειδικευμένο, όχι να μπαίνει όποιος να 'ναι όπως γίνεται τώρα. Παίρνουν έναν νοσηλευτή ή έναν γιατρό χωρίς καμία εξειδίκευση για ΜΕΘ και τον πάνε σε ΜΕΘ.
Αυτός είναι ένας λόγος των πολλών θανάτων στη χώρα;
Αυτήν τη στιγμή διατίθενται 620 ΜΕΘ από 973 που ήταν πέρσι. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου, οι 60 μόνο είναι ελεύθερες. Αλλά βάζουν μέσα και αυτοσχέδιες πρόχειρες ΜΕΘ... Στην πραγματικότητα μόνο στην Κρήτη και σε κάποια άλλα νησιά υπάρχουν ελεύθερες ΜΕΘ. Ειδικά στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα το σύστημα έφραξε. Στην Αττική υπάρχουν μόνο 25 κενές, διότι έδωσαν προχθές κρεβάτια ΜΕΘ από το Τζάνειο και το ΚΑΤ. Όμως αυτήν τη στιγμή έχουμε γύρω στους 120 ασθενείς εκτός ΜΕΘ και ψάχνουν κρεβάτι. Πολλοί πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ σε λίστα αναμονής…
Πες μου κι άλλα για αυτό, θέλω περιγραφή της κατάστασης, όσο σκληρή κι αν είναι.
Το 80% της θνητότητας είναι εκτός ΜΕΘ, ενώ θα έπρεπε να είναι τουλάχιστον 50%-50%. Και επειδή τα νοσοκομεία έχουν αυξημένες ανάγκες για οξυγόνο, γίνεται επιλογή ασθενών, ακόμα και για το ποιος θα έχει μηχάνημα υψηλής ροής οξυγόνου. Δηλαδή και εκτός ΜΕΘ δεν επαρκούν, είτε επειδή δεν έχουν μηχανήματα υψηλής ροής οξυγόνου στα νοσοκομεία είτε επειδή το οξυγόνο στα νοσοκομεία δεν είναι απεριόριστο. Επίσης είναι και κάτι άλλο άσχημο.
Πες μου.
Πολλοί ασθενείς έρχονται στα νοσοκομεία σε μη αναστρέψιμη κατάσταση επειδή είχαν πρωτοπάει σε νοσοκομείο και τους έδιωξαν γιατί τότε ήταν σε καλύτερη κατάσταση. Πάνε σπίτι, χειροτερεύουν και ξανάρχονται σε πολύ βαριά κατάσταση. Οι γιατροί που επιτάχθηκαν στα νοσοκομεία δεν έχουν νοσοκομειακή πείρα. Έπρεπε να έχουν προσλάβει προσωπικό και να είχε εξειδικευτεί, χρόνος υπήρχε. Επίσης έπρεπε να έχουν επιτάξει τον ιδιωτικό τομέα στις ΜΕΘ. Όταν έχεις πόλεμο, επιστρατεύεσαι, δεν κονομάς, κάνεις τα πάντα. Τα περιστατικά άλλων παθήσεων τώρα τα παίρνει ο ιδιωτικός τομέας... Τα δημόσια νοσοκομεία έγιναν μονοθεματικά, έγιναν νοσοκομεία κορονοϊού. Και όποιος έχει λεφτά πάει για άλλη πάθηση σε ιδιωτικές κλινικές... Απόδειξη είναι το έγγραφο της κυρίας Γκάγκα για περικοπή των χειρουργείων 80%. Αυτό σημαίνει ότι όποιος έχει χρήματα πάει να χειρουργηθεί στα ιδιωτικά νοσοκομεία, αλλιώς περιμένει πάρα πολύ καιρό -έως και δύο χρόνια- αν ζει…
Πάμε τώρα στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού, με την αναστολή χιλιάδων υγειονομικών λόγω μη εμβολιασμού.
Εγώ που σου μιλάω έχω κάνει και τους τρεις εμβολιασμούς. Το νοσηλευτικό προσωπικό έχει εμβολιαστεί στο 95%. Μόνο για εμάς έγινε υποχρεωτικός ο εμβολιασμός, ενώ βλέπουμε τι γίνεται με τις εκκλησίες, με τα σώματα ασφαλείας, ειδικά τις εκκλησίες όπου γίνεται μεγάλη ζημιά γιατί αφορά ηλικιωμένους τους οποίους πνευματικοί έχουν επηρεάσει αρνητικά για το εμβόλιο. Βλέπουμε τι χαμός γίνεται και στις συγκοινωνίες...Έβγαλαν όμως σε αναστολή 7.000 υγειονομικούς που ήταν στην πρώτη γραμμή μάχης για πολλούς μήνες και τους έχουν χωρίς ένα ευρώ μισθό. Ακόμα και ο εγκληματίας δημόσιος υπάλληλος στην Ελλάδα παίρνει το 50% του μισθού… Οι υγειονομικοί σε αναστολή λόγω μη εμβολιασμού δεν παίρνουν ευρώ. Και τους στερείται η δημόσια υγεία. 7.000 άνθρωποι σε αναστολή συν 2.000 που βγήκαν σε σύνταξη, γι' αυτό φτάσαμε σε αυτό το χάλι το σημερινό. Και έχει εξαντληθεί το προσωπικό.
Άλλο μεγάλο θέμα αυτό. Ήταν η επόμενη ερώτησή μου.
Τρέχουν από τμήμα σε τμήμα χωρίς ρεπό, χωρίς άδεια, λιποθυμάνε, κατουριούνται πάνω τους, δεν πρέπει να βγάλουν τη στολή υψηλής προστασίας που τη φοράνε πολλές ώρες. Δεν αντέχουν άλλο. Και δεν μας εντάσσουν στα βαρέα και ανθυγιεινά, ο δε μισθός είναι 800 ευρώ τον μήνα για τους νεοδιόριστους. Και δεν μονιμοποιούν τους επικουρικούς, τους συμβασιούχους, είναι σε κατάσταση ομηρίας.
Αληθεύει ότι γίνονται διαγωνισμοί για εντατικολόγους και αναισθησιολόγους και δεν υπάρχει ενδιαφέρον;
Όταν το κράτος προσλαμβάνει προσωπικό με συμβάσεις, κανείς δεν ανταποκρίνεται διότι είναι επί ξύλου κρεμάμενος. Ένας λόγος είναι αυτός, το ότι δεν προσλαμβάνουν μόνιμο προσωπικό. Άλλος λόγος είναι ότι οι μισθοί είναι πολύ χαμηλοί και οι επαγγελματίες υγείας προτιμούν να εργάζονται στο εξωτερικό όπου οι μισθοί είναι πολύ καλύτεροι και οι συνθήκες εργασίας καλύτερες.
Στους πόσους διασωληνωμένους φράζει το σύστημα; Πώς θα αποφύγουμε το λοκντάουν; Την αλήθεια θέλω. Κάποιος μου είπε ότι όριο είναι οι 800.
Σήμερα είναι 620 διασωληνωμένοι, αλλά αν διασωληνώνονταν και οι ηλικιωμένοι που είναι σε σοβαρή κατάσταση, θα είχαμε ήδη φτάσει τους 800...
Είναι τρομερή η φράση αυτή, όποιος κατάλαβε, κατάλαβε…
Σημασία έχουν οι θάνατοι. Επίσης ο αριθμός των νοσηλειών και πόσο βαριά είναι. Το 1/3 των περιστατικών σήμερα χρειάζονται συσκευή παροχής υψηλής ροής οξυγόνου... Και δεν παρέχεται. Το σύστημα ήδη δεν αντέχει άλλο, ειδικά στη Θεσσαλία και στη Βόρεια Ελλάδα. Ο κόσμος πρέπει να αυτοπροστατευτεί.
Δηλαδή;
Διπλή μάσκα απαραίτητα. Να φοράτε διπλή μάσκα. Να κρατάτε αποστάσεις. Και να εμβολιαστείτε. Όμως να προσέχουν οι εμβολιασμένοι διότι περνάνε την ασθένεια ελαφρά ή και χωρίς συμπτώματα, με αποτέλεσμα να τη μεταδίδουν θερίζοντας τους ανεμβολίαστους. Γίνεται μεγάλη ζημιά έτσι.
Εδώ λένε ότι θα μπαίνουν οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες με rapid test, δηλαδή θα μπαίνουν υγιείς αλλά θα τους κολλάνε οι εμβολιασμένοι και θα βγαίνουν άρρωστοι… Άσε που δεν γίνεται κανένας έλεγχος.
Ακριβώς. Και δεν κινδυνεύουν μόνο οι ανεμβολίαστοι στις εκκλησίες αλλά και οι ηλικιωμένοι εμβολιασμένοι με υποκείμενα νοσήματα. Υπάρχει ένα ποσοστό εμβολιασμένων ηλικιωμένων αυτήν τη στιγμή στα νοσοκομεία. Ο τομέας εκκλησία θέλει προσοχή, όπως και οι συγκοινωνίες.
Το λοκντάουν θα το αποφύγουμε; Τι πληροφόρηση έχεις;
Δυστυχώς τα τοπικά λοκντάουν δεν θα τα αποφύγουμε. Η πολιτεία, ωστόσο, φαίνεται ότι βάζει πρώτα την οικονομία και μετά τις ανθρώπινες ζωές... Το σοκαριστικό είναι ότι στα νοσοκομεία της χώρας πιο πολλοί είναι οι νεκροί από Covid παρά απ’ όλες τις άλλες ασθένειες και τα δυστυχήματα μαζί.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ