Βοτανικός: Μεγάλη επένδυση στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Στην έκταση-φιλέτο όπου βρίσκονται οι παλιές εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στον Βοτανικό σχεδιάζεται μια νέα επένδυση από μεγάλη εταιρεία του real estate.

Βοτανικός: Μεγάλη επένδυση στις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας

Μια νέα μεγάλη επένδυση στον Βοτανικό βρίσκεται στα σκαριά, σε ακίνητο-φιλέτο όπου ήκμασε μία από τις πιο γνωστές ελληνικές επιχειρήσεις τις περασμένες δεκαετίες.

Ο λόγος για το ακίνητο με τις εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας, στον Βοτανικό, πολύ κοντά στην Ιερά Οδό, τη Λεωφόρο Κηφισού και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκονται τόσο δύο σταθμοί του μετρό (Κεραμεικός και Ελαιώνας) αλλά και η έκταση στην οποία θα κατασκευαστεί το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, στο πλαίσιο της Διπλής Ανάπλασης.

Τα κτίρια της βιομηχανίας, που είχε το γνωστό εμπορικό σήμα Softex, έχουν πάρει το «πράσινο φως» για να κατεδαφιστούν και να προχωρήσει η αξιοποίηση της έκτασης.

Πού βρίσκεται η έκταση-φιλέτο στον Βοτανικό

Οι εγκαταστάσεις της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας στην Αθήνα βρίσκονται σε δύο ακίνητα στην περιοχή του Βοτανικού, στο οικοδομικό τετράγωνο 35 και 38.

Τα κτίρια στο ΟΤ 35, που βρίσκεται στην οδό Χαρτεργατών, Αγίου Πολυκάρπου και Ιερά Οδό, έχουν ήδη πάρει την έγκριση προς κατεδάφιση από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς δεν χαρακτηρίστηκαν ως νεότερα ή σύγχρονα μνημεία.

Για τα κτίρια στο ΟΤ 38 εκκρεμεί να εκδοθεί αντίστοιχη απόφαση από την ίδια υπηρεσία.

Τα πρώτα 7 κτίρια που θα κατεδαφιστούν πάντως έχουν ήδη πάρει έγκριση με οικοδομική άδεια από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του δήμου Αθηναίων και είναι θέμα χρόνου να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Στον ισολογισμό της εταιρείας καταγράφονται πάντως δύο μεγάλα ακίνητα: το ένα, με οικόπεδο 18 στρεμμάτων περίπου και κτίρια συνολικής επιφάνειας 18.954 τετραγωνικών μέτρων και το άλλο με οικόπεδο 50 στρεμμάτων περίπου και κτίρια συνολικής επιφάνειας 51.000 τ.μ. (εκ των οποίων 11.000 τ.μ. αναφέρονται ως καμμένα από την πυρκαγιά που έλαβε χώρα στο παρελθόν δύο φορές, το 1994 και το 2015).

Η νέα μεγάλη επένδυση

Όπως προκύπτει, η έκταση μετά την κατεδάφιση των κτιρίων θα αποτελέσει ένα έτοιμο ακίνητο-φιλέτο για αξιοποίηση.

Στα πλεονεκτήματά του περιλαμβάνονται τόσο η γειτνίαση με μέσα μεταφοράς (μετρό) και κεντρικούς οδικούς άξονες (με την Ιερά Οδό και τον Κηφισό σε απόσταση αναπνοής) όσο και η κοντινή του απόσταση από το κέντρο της Αθήνας (Θησείο και Κεραμεικός σε άμεση γειτνίαση και λίγο μακρύτερα Ακρόπολη και κέντρο πόλης).

Οι επιτρεπόμενες χρήσεις στην περιοχή περιλαμβάνουν τόσο χρήσεις αναψυχής και ψυχαγωγίας όσο και εμπορικά καταστήματα και κατοικίες.

Οι προοπτικές της ανάπλασης στο ακίνητο είναι σημαντικές και αυτό έχει ήδη κινητοποιήσει μεγάλη εταιρεία στον χώρο του real estate, που μαζί με διάσημο αρχιτεκτονικό γραφείο θα αναλάβουν την αξιοποίηση της έκτασης και τη δημιουργία αναπτύξεων με βιοκλιματικά χαρακτηριστικά.

Τη μελέτη πάντως για την κατεδάφιση των κτιρίων έχει αναλάβει το γνωστό γραφείο ASPA (ΑΣΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΑΕ).

Έως σήμερα δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό ποιες θα είναι οι εμπλεκόμενες εταιρείες, ωστόσο αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Πηγή: bizness.gr