Ο Πύργος του Πειραιά ανοίγει τις πόρτες του το 2023 (vid)
O ιστορικός Πύργος του Πειραιά αναγεννιέται - Το 2023 θα ανοίξει και πάλι τις πόρτες του, έως και τον 18ο όροφο - Διαβάστε τις λεπτομέρειες.
Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2023 υπολογίζεται ότι θα έχει δημιουργηθεί το πιο πράσινο κτίριο της Ελλάδας. Ο λόγος για τον Πύργο του Πειραιά, το δεύτερο ψηλότερο κτίριο της χώρας, μετά τον Πύργο των Αθηνών. Το ακίνητο των 24 ορόφων (πλέον δύο υπογείων), συνολικού ύψους 84 μέτρων και δομημένης επιφάνειας της τάξεως των 34.623 τ.μ., έχει ήδη ξεκινήσει να ανακατασκευάζεται. Το έργο της πρώτης φάσης των εργασιών έχει ανατεθεί στην ΤΕΡΝΑ του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, με την αξία της σχετικής σύμβασης να ανέρχεται σε περίπου 19 εκατ. ευρώ.
Η συνολική επένδυση που θα γίνει εκτιμάται ότι θα προσεγγίσει, ή ενδεχομένως και να ξεπεράσει, τα 40 εκατ. ευρώ. Φορέας υλοποίησης του έργου είναι η Piraeus Tower, μια κοινή εταιρεία της Prodea Investments, της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Prodea συμμετέχει με 30%, ενώ το υπόλοιπο 70% ελέγχεται από το σχήμα των Dimand – EBRD, που έχουν συνάψει στρατηγική συνεργασία για την ανάπτυξη επενδύσεων πράσινου χαρακτήρα.
Οι εν λόγω επενδυτές ανέλαβαν την εκμετάλλευση του ακινήτου μέσω σύμβασης παραχώρησης διάρκειας 99 ετών, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού που διοργανώθηκε από τη δημοτική αρχή του Πειραιά. Με βάση την προσφορά που κατατέθηκε (ήταν και η μοναδική), το ετήσιο αντάλλαγμα προς τον Δήμο Πειραιά θα ανέρχεται σε 1 εκατ. ευρώ (προβλέπεται και ετήσια αναπροσαρμογή της τάξεως του 2%).
Το επενδυτικό σχέδιο προβλέπει μια ανάπτυξη μεικτής χρήσης γραφείων και εμπορίου. Συγκεκριμένα, στο ισόγειο, στον πρώτο και στον δεύτερο όροφο πρόκειται να λειτουργήσουν εμπορικά καταστήματα επιφάνειας 7.000 τ.μ. Ειδικά στο ισόγειο έχει προβλεφθεί κι ένας χώρος προβολής και ανάδειξης του τουριστικού προϊόντος του Πειραιά. Ο τρίτος όροφος θα περιλαμβάνει έναν πολυχώρο πολιτιστικών λειτουργιών με χώρο εστίασης, ενώ από τον τέταρτο έως και τον 18ο όροφο θα αναπτυχθούν χρήσεις γραφείων, με τη συνολική εκτιμώμενη επιφάνεια να ανέρχεται σε 17.000 τ.μ.
Στόχος των επενδυτών είναι η δημιουργία των πολυτελέστερων και πιο σύγχρονων γραφείων της χώρας, καθώς πρόθεσή τους είναι να προσελκύσουν τις ελληνικές ναυτιλιακές εταιρείες της ποντοπόρου ναυτιλίας, που σήμερα φιλοξενούνται σε διάφορα κτίρια, διάσπαρτα σε όλο το λεκανοπέδιο. Στους δύο τελευταίους ορόφους θα λειτουργούν χώροι εστίασης με θέα σε όλο το λιμάνι του Πειραιά
Στο πλαίσιο των σχετικών εργασιών που υλοποιούνται αυτή την περίοδο, η ΤΕΡΝΑ προχωρεί, μεταξύ άλλων, στην αποξήλωση της υφιστάμενης όψης και στην τοποθέτηση νέων υαλοπετασμάτων με περσίδες. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανάπτυξη θα αφορά ένα βιοκλιματικό κτίριο, το οποίο στοχεύει να λάβει πιστοποίηση αειφόρου ανάπτυξης βάσει του προγράμματος πιστοποίησης Leadership in Energy and Environmental Design (LEED) σε βαθμίδα GOLD.
Η ανέγερση του Πύργου του Πειραιά ολοκληρώθηκε το 1975, ενώ το 1983 πήρε την εξωτερική του μορφή. Ωστόσο, ουσιαστικά το κτίριο δεν λειτούργησε ποτέ, παραμένοντας έκτοτε ένα «κουφάρι»χωρίς ουσιαστική χρήση, παρότι στην πορεία των ετών έγιναν αρκετές προσπάθειες αξιοποίησης του κτιρίου, χωρίς όμως κάποιο απτό αποτέλεσμα. Οι μόνοι όροφοι που λειτούργησαν περιστασιακά ήταν το ισόγειο και οι πρώτοι δύο όροφοι, που κατά καιρούς φιλοξένησαν ένα υπερκατάστημα, ένα σχολείο, διάφορες δημόσιες και δημοτικές υπηρεσίες ή ακόμα και τα γραφεία του Εθνικού Πειραιώς.