Χανιά: Δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία στο ακίνητο της ΑΒΕΑ (pics)

Δύο ολοκαίνουργια ξενοδοχεία πέντε αστέρων θα αναγερθούν στην έκταση της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά, αφού οι οικοδομικές άδειές τους έχουν πάρει ήδη έγκριση.

Χανιά: Δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία στο ακίνητο της ΑΒΕΑ (pics)

Προχωρούν κανονικά, όπως πριν από την πανδημία, τα σχέδια της Επενδυτικής Χανίων, σχήματος που συμμετέχουν οι Dimand, Prodea και EBRD, για την αξιοποίηση του ακινήτου-φιλέτου της πρώην ΑΒΕΑ στα Χανιά, καθώς τελικά θα αναπτυχθούν τα δύο νέα πεντάστερα ξενοδοχεία.

Σύμφωνα με πηγές του bizness.gr, έχουν ήδη προεγκριθεί οι οικοδομικές άδειες για τα δύο ξενοδοχεία 5 αστέρων στην έκταση.

Το ένα ξενοδοχείο θα έχει μάλιστα δυναμικότητα 150 κλινών με υπόγειο πάρκινγκ και το έργο περιλαμβάνει και την αποκατάσταση του μνημείου της ΑΒΕΑ που υπάρχει στην έκταση.

Το ακίνητο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων

Η αλλαγή πλάνων και η οικιστική επένδυση

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας τα πλάνα είχαν αρχικά αλλάξει, καθώς είχε προκριθεί η οικιστική επένδυση, σε μια πόλη όπως τα Χανιά, που έχουν μεγάλη ανάγκη για νέες κατοικίες υψηλών προδιαγραφών, ενώ θα περιλαμβάνονταν και εμπορικά καταστήματα.

Όπως μάλιστα είχε δηλώσει ο Άρις Καρυτινός, διευθύνων σύμβουλος της Prodea: «Κατά πάσα πιθανότητα θα απευθυνθούμε στην τοπική αγορά, κυρίως για την εκμίσθωση των ακινήτων, ενώ ενδεχομένως να πουλήσουμε και κάποια από τα διαμερίσματα. Άλλωστε τα Χανιά αντιμετωπίζουν έλλειψη κατοικιών σε σχέση με τη ζήτηση, επομένως ερχόμαστε να καλύψουμε ένα μέρος των αναγκών που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια».

Μάλιστα για το πρότζεκτ υπάρχει ήδη οικοδομική άδεια για κτίριο κατοικιών, η οποία μάλιστα άλλαξε το 2020 ώστε να περιλαμβάνει τη νέα εταιρεία που έχει προκύψει από τη συνεργασία των Dimand - Prodea - EBRD, με το όνομα Επενδυτική Χανίων.

Σύμφωνα με τις πηγές του bizness.gr, η οικιστική επένδυση βρίσκεται ακόμη σε σχεδιασμό και αναμένονται εξελίξεις το προσεχές διάστημα.

Τη μελέτη για το πρότζεκτ έχει αναλάβει το γνωστό αρχιτεκτονικό γραφείο της Αθήνας 3SK Stylianidis Architects.

Το ακίνητο της ΑΒΕΑ στη Νέα Χώρα Χανίων

Το ιστορικό της έκτασης και τα αρχικά πλάνα

Η έκταση 11,4 στρεμμάτων, στην οποία βρισκόταν η βιομηχανία, ανήκε στην ΑΕΠ Χανίων, του ομίλου της Alpha Bank. Η αξία της υπολογιζόταν τo 2017 σε περίπου 14 εκατομμύρια ευρώ.

Το 2019 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Prodea κατά 40%, έναντι τιμήματος 3,5 εκατ. ευρώ. Το υπόλοιπο 60% των μετοχών της εταιρείας αγοράστηκε από το κοινό σχήμα μεταξύ της Dimand και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης.

Τα αρχικά πλάνα μιλούσαν για επένδυση 50 εκατ. ευρώ που θα περιλάμβανε δύο ξενοδοχεία και κτίριο κατοικιών, ενδεχομένως και μικρές εμπορικές χρήσεις (καταστήματα).

Η εμπλοκή του δήμου και η ανάπλαση της ΑΒΕΑ

H ανάπλαση της ΑΒΕΑ αποτελούσε για πολλά χρόνια θέμα τριβής στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων. Υπήρχαν σχέδια και προτάσεις για ανάπτυξη χώρου πρασίνου στο υπόλοιπο της έκτασης, ενώ έπεφτε στο τραπέζι και η απαλλοτρίωση από τον δήμο.

Μετά από αρκετές διαπραγματεύσεις συμφωνήθηκε ανάμεσα στην Κρητικά Ακίνητα ΑΕ, την εταιρεία που κατέχει το υπόλοιπο της έκτασης της ΑΒΕΑ (εκτός του κομματιού που ανήκει πλέον στην Επενδυτική Χανίων), και τον δήμο να απαλλοτριωθεί η έκταση 3 περίπου στρεμμάτων έναντι το ποσού των 4,94 εκατ. ευρώ.

Ο δήμος σχεδιάζει να δημιουργήσει στην έκταση πάρκο, αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκινγκ.

Μάλιστα, για να διευκολυνθεί το όλο εγχείρημα και να προχωρήσουν τα εκατέρωθεν σχέδια αξιοποίησης των εκτάσεων, η Επενδυτική Χανίων προσέφερε στον δήμο Χανίων το ποσό των 400.00 ευρώ για την ολοκλήρωση της απαλλοτρίωσης.

Πηγή: bizness.gr