Σ' εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» στην Κρήτη λόγω του σεισμού!

Το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κι Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών («Εγκέλαδος») τέθηκε σε ισχύ στην Κρήτη, λόγω των 6,2 Ρίχτερ, που ταρακούνησαν το νησί κι έγιναν αισθητά ως την Κύπρο και την ...Αίγυπτο!

Σ' εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» στην Κρήτη λόγω του σεισμού!

Ο σεισμός των 6,2 Ρίχτερ που ...ταρακούνησαν την (Ανατολική) Κρήτη, έχοντας ως επικέντρο την θαλάσσια περιοχή 23 χλμ. ανατολικά της Ζάκρου Λασιθίου, είχε ως αποτέλεσμα να τεθεί σ' εφαρμογή το Γενικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών και 'Αμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των συνεπειών από την εκδήλωση σεισμών «ΕΓΚΕΛΑΔΟΣ» της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με εντολή του υπουργού Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη.

Σύμφωνα με το υπουργείο, από την πρώτη στιγμή, έχουν ενεργοποιηθεί άμεσα όλες οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού, ενώ η 3η Ειδική Μονάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΜΑΚ) του Πυροσβεστικού Σώματος βρίσκεται σε αυξημένη ετοιμότητα, το ίδιο και όλες οι δυνάμεις της Περιφέρειας.

Από την Ελληνική Αστυνομία πραγματοποιούνται περιπολίες από επίγεια και εναέρια μέσα για την επιτήρηση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Κρήτης, ενώ σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα στην παραλιακή ζώνη για την πιθανότητα εκδήλωσης τσουνάμι.

Από τις μέχρι στιγμής πληροφορίες από τις αρμόδιες Αρχές, αναφέρονται μόνο μικρές κατολισθήσεις σε κάποια σημεία του οδικού δικτύου της Σητείας (που τα μηχανήματα και συνεργεία του δήμου απομακρύνουν), ενώ έχει καταρρεύσει μέρος της Εκκλησίας του Αγίου Νικολάου στο χωριό Ξερόκαμπος, χωρίς να σημειωθεί κάποιος τραυματισμός.

Για αύριο (13/10) στο Δήμο Ιεράπετρας δεν θα λειτουργήσουν τα σχολεία προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές και το ίδιο αναμένεται να γίνει και στον Δήμο Σητείας.

Ο σεισμός έγινε αισθητός και σε μεγάλο μέρος της Κύπρου σύμφωνα με ανακοίνωση από το Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης του υπουργείου Γεωργίας της Κύπρου.

Προσθέτει πως παρά τη μεγάλη απόσταση του επικέντρου από την Κύπρο, ο σεισμός αυτός έγινε αισθητός σε μεγάλο μέρος του νησιού κυρίως από ενοίκους ψηλών κτιρίων.

Η δόνηση έγινε αισθητή ακόμα και στην Αίγυπτο με πολλούς χρήστες των social media να αναφέρουν οτι τον ένιωσαν στη μεσογειακή πόλη Μάρσα Ματρούχ αλλά και το Κάιρο και την Γκίζα.

Μάλιστα, οι αναφορές αυτές έγιναν πριν ακόμη και την ανακοίνωση του Εθνικού Ινστιτούτου Αστρονομίας και Γεωφυσικής της Αιγύπτου, που έκανε λόγο για το σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, που σημειώθηκε νότια της Κρήτης, σε απόσταση 314 χιλιομέτρων βόρεια των μεσογειακών ακτών της αιγυπτιακής επαρχίας Μάρσα Ματρούχ στις 11:24 π.μ.