Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλόνισε η ψυχίατρος της Ιωάννας - «Άνθρωπος χωρίς ελπίδα»

Συνεχίστηκαν την Πέμπτη (7/10) οι συγκλονιστικές καταθέσεις μαρτύρων για το δράμα που βιώνει η Ιωάννα Παλιοσπύρου. Μεταξύ αυτών η Αννίτα Ναθαναήλ

Επίθεση με βιτριόλι: Συγκλόνισε η ψυχίατρος της Ιωάννας - «Άνθρωπος χωρίς ελπίδα»

Με την ολοκλήρωση των καταθέσεων των μαρτύρων κατηγορίας προχώρησε η δίκη για την επίθεση με βιτριόλι κατά της Ιωάννας Παλιοσπύρου. Στο Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο δεν βρίσκεται η Έφη Καρακαντζούλα, αποκλείοντας έτσι το ενδεχόμενο να ξεκινήσει σήμερα η απολογία της.

Το λόγο έλαβαν οι μάρτυρες που έχουν προτείνει η πολιτική αγωγή και η υπεράσπιση, ενώ πλέον το δικαστήριο βρίσκεται στο στάδιο της ανάγνωσης εγγράφων.

Πρώτος το λόγο έλαβε ο ψυχίατρος που παρακολουθεί την Ιωάννα Παλιοσπύρου, Κων. Κοντοάγγελος, ο οποίος αναφέρθηκε στην κατάσταση της ψυχικής υγείας της και περιέγραψε το πως βιώνει το σήμερα η κοπέλα.

Είπε χαρακτηριστικά: «Στο σπίτι της είναι ένας τεράστιος καθρέφτης που είναι καλυμμένος γιατί δεν θέλει να κοιτάει τον εαυτό της. Πρέπει να της δώσω μια ελπίδα ότι θα μπορέσει να ανταπεξέλθει ότι δεν θα τη χάσω και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε. Έχει μια βαριά καταθλιπτική διαταραχή με αγχώδεις εκδηλώσεις και έντονο στρες. Οι μνήμες δεν αφήνουν το συναίσθημα της Ιωάννας να αναπτυχθεί. Υπάρχει βελτίωση, έχει βοηθήσει η φαρμακευτική αγωγή, το περιβάλλον και η υποστήριξη του κόσμου».

«Συγκλονίστηκα από την εικόνα, είδα ένα άνθρωπο που δεν έχει καμία ελπίδα, κανένα όνειρο, παρά μόνο τον προσωπικό της θάνατο.

Την υποχρεωναν επί τρία τέταρτα να γυρίζει τα βλέφαρά, ένιωθε πόνο και διάθεση να αυτοκτονήσει. Καθήκον μου είναι να κρατήσω την Ιωάννα στη ζωή. Γίνεται προσπάθεια να ανακοπεί αυτή η κατάσταση. Έκλαιγε δεν κοιμόταν, είχε χάσει 15 κιλά, καθόταν κουλουριασμένη χωρίς να μιλά, χρειάστηκε να προσπαθήσω να της δώσω ελπίδα. Παίρνει αντικαταθλιπτικά, αγχολυτικά» εξήγησε ο μάρτυρας.

Συνέχισε δε λέγοντας ότι «η αίσθηση της αυτοκτονίας ήταν επειδή δε θα γίνει ποτέ καλά, κλεισμένη στο σκοτάδι έχει μόνο πάρα τη μάνα και τις φίλες της. Μέσα από αυτή τη βάρβαρη πράξη αντιμετωπίζουμε μια σοβαρή μετά τραυματική διαταραχή. Όσοι παθαίνουν βαριά τραύματα από βιασμό, κακοποίηση, τροχαίο κλπ βιώνουν ξανά και ξανά το τραύμα και τη στιγμή του θανάτου. Ο εγκέφαλος της έχει καταγράψει το τραύμα σαν μια βλάβη που δεν φεύγει. Τα ρούχα της μυρίζουν ακόμα μετά από τόσο καιρό βιτριόλι. Δεν μπορώ να προσδιορίσω ποτέ τι έφταιξε».

Ένας από τους φόβους της Ιωάννας κατά το μάρτυρα, είναι η αποφυλάκιση της κατηγορούμενης: «Συνεχώς με ρωτά αν κινδυνεύει και δεν μπορώ να της απαντήσω.

Είναι ένας άνθρωπος με ψυχικά αποθέματα και δυνάμεις, δεν μπορούν όλοι να το διαχειριστούν αυτό».

Η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναήλ

Ακολούθησε η κατάθεση της Αννίτας Ναθαναηλ, που εδώ και καιρό στέκεται στο πλευρό της Ιωάννας Παλιοσπύρου.

«Ζει στο σπίτι, δεν έχει κοινωνική ζωή, την παρακαλάω να πάμε μια βόλτα έξω το βράδυ, γιατί τη μέρα δεν πρέπει να κινείται λόγω του ήλιου. Η επαφή με τους γιατρούς δίνει κάποια ελπίδα, συνέχεια βγαίνουν νέες μέθοδοι αποκατάστασης, όλοι μας λένε ότι πρέπει να έχει υπομονή» περιέγραψε ενώ αναφέρθηκε και στην ψυχολογία του θύματος: «Πολλές φορές έχει πει να δώσει τέλος στη ζωή της. Ο ψυχίατρός της κάνει εξαιρετική δουλειά, προσπαθούμε να κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Εχει κάνει βουτιά τις τελευταίες ημέρες η ψυχολογία της, η στάση της κατηγορούμενη έχει ξαναβάλει το φόβο στη ζωή της, αναρωτιέται τι θα γίνει μετά από όλα αυτά. Αυτό που την κρατά στη ζωή είναι τα μηνύματα του κόσμου. Αυτό που είπε γι' αυτήν η μητέρα της κοπέλας από τη Φολέγανδρο της έδωσε κουράγιο. Να γίνει σύμβολο, να έχει ένα στόχο».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε και μία φίλη της 36χρονης κατηγορούμενης, καταθέτοντας ότι δεν της είχε μιλήσει ποτέ για τον Νωντα Οικονόμου, τουλάχιστον όχι ονομαστικά. «Δεν μου είχε μιλήσει για τη σχέση της με το Νωντα. Αναφερόταν σε έναν κύριο κάποιο διάστημα, αλλά δεν έλεγε όνομα. Περίπου το 2018-2019 αναφερόταν σε αυτόν» εξήγησε , αναφέροντας ότι «τον Μάιο του 2020 είχαμε επαφές αλλά δεν βρισκόμασταν τόσο τακτικά όσο πριν. Είχαμε βγει μια φορά το Μάιο μαζί με μια φίλη μας γιατί δεν ήταν πολύ καλά για θέματα της δουλειάς. Την είχαμε δει πεσμένη, διαφορετική από ότι την είχαμε συνηθίσει».

Τέλος, κατέθεσε και η ξαδέλφη της Έφης Καράντζουλα, η οποία θυμόταν πως την περίοδο της επίθεσης η κατηγορούμενη είχε σχολιάσει το περιστατικό ως κάτι «φρικτό».

«Μετά τις 19 – 20 άνοιξα την επιχείρηση μου, δε θυμάμαι αν την είχα δει εκείνες τις ημερομηνίες. Με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι είχε πάει να δώσει κάποια συνέντευξη. Γενικά μετά την επίθεση ήταν λίγο πιο στεναχωρημένη, πιο αφηρημένη, εγώ πίστευα ότι ήταν λόγω καραντίνας δεν μπορούσα να φανταστώ» ανέφερε.

Πρόεδρος: Συζητήσατε για την επίθεση;

Μάρτυρας: Ναι μου είπε τι φρικτό αυτό που έχει συμβεί; Τι να είχε γίνει; Ότι δεν έπρεπε να γίνει. Παρόλο που τα γεγονότα μας έχουν φέρει σε τέτοιες καταστάσεις δεν είναι τέτοιο παιδί. Οι γονείς της δεν είναι καθόλου καλά για αυτό δεν ήρθαν. Φοβούνται για πιθανή επίθεση. Δεν είχα ιδέα ότι την παρακολουθούσε 1,5 χρόνο πριν. Τα έμαθα όλα από τις ειδήσεις. Η κοινή γνώμη έχει δημιουργήσει μια γνώμη που δεν είναι λάθος αλλά δε φταίνε οι γονείς.

Πλ. Αγωγή: Γιατί η οικογένεια της Έφης δεν ήρθε σε μια επικοινωνία με την οικογένεια της Ιωάννας να ζητήσει συγνώμη;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω

πηγή: news247.gr