Διαγραφή Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Αποδοκιμασία Δένδια σε Μπογδάνο στη Βουλή, για αντικομμουνιστική ρητορική - Διαγραφή για τον βουλευτή από την Κ.Ο της Νέας Δημοκρατίας.

Διαγραφή Μπογδάνου από την Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας

Στη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μπογδάνου από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μετά την εμφυλιοπολεμική ομιλία του βουλευτή από το βήμα της Βουλής και την έντονη αποδοκιμασία από τον υπουργό Εξωτερικών που ακολούθησε.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Μαξίμου, «ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε στη Σλοβενία όπου βρίσκεται, για τα τεκταινόμενα στη Βουλή και με απόφασή του τίθεται εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, ο βουλευτής Ά Αθήνας, Κωνσταντίνος Μπογδάνος».

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η απόφαση ήταν μονόδρομος, καθώς «όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε».

«Είχαμε προειδοποιήσει ότι τέτοιες συμπεριφορές δεν θα γίνουν ανεκτές στο μέλλον. Για τον πρωθυπουργό τα ζητήματα αρχής είναι αδιαπραγμάτευτα. Όταν είχαμε πει κίτρινη κάρτα την προηγούμενη φορά το εννοούσαμε. Απόψεις απαράδεκτες, που βρίσκονται εκτός του αξιακού και ιδεολογικού συστήματος της ΝΔ και παραπέμπουν σε εποχές διχασμού δεν έχουν χώρο στη σύγχρονη ευρωπαϊκή κεντροδεξιά παράταξη. Εμείς κοιτάζουμε μπροστά, άλλοι είναι εκείνοι που κοιτάζουν προς τα πίσω», προσθέτουν οι κυβερνητικές πηγές.

Έκρηξη Δένδια

Νωρίτερα σε δημόσια αποδοκιμασία του βουλευτή, προχώρησε στη Βουλή ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σχολιάζοντας προηγούμενες δηλώσεις του βουλευτή, στις οποίες είχε αναφέρει ότι μεγαλύτερος εχθρός από τους Τούρκους είναι οι κομμουνιστές, ο κ. Δένδιας -επισημαίνοντας ότι ομιλεί εκ μέρους της κυβέρνησης- υπογράμμισε: «Δεν βρισκόμαστε εδώ για να επιστρέψουμε στο κακό παρελθόν της χώρας. Είμαστε εδώ για να συζητήσουμε την επιβίωση της πατρίδας μας στο μέλλον. Εγώ δεν γνωρίζω κύριε συνάδελφε ποιος παρέστη στην εκδήλωση για το Βίτσι. Γνωρίζω ότι ο πατέρας μου παρέστη στο Βίτσι.

Λέω λοιπόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια προβολής στη σύγχρονη πολιτική ζωή των οδυνηρών στιγμών της χώρας στο παρελθόν για αποκόμιση μικροπολιτικού οφέλους είναι απαράδεκτη. Και η συμπαράταξη με τον Κασιδιάρη είναι απαράδεκτη. Και η κατάθεση στεφάνου με την Χρυσή Αυγή είναι επίσης απαράδεκτη και είναι ώρα σοβαρευτούμε γιατί η χώρα αντιμετωπίζει αυτή την ώρα εθνική απειλή. Και όσο εγώ εκπροσωπώ την κυβέρνηση εδώ δεν θα επιτρέψω να ξαναγίνει τέτοια προσπάθεια. Να είμαστε συνεννοημένοι».

Τι είπε ο Κ. Μπογδάνος

Στην ομιλία του που προηγήθηκε, ο κ. Μπογδάνος ανέφερε: «Ο Γρίβας έλεγε έχουμε τρεις εχθρούς. Τους Άγγλους, τους Τούρκους και τους κομμουνιστές. Ο μεγαλύτερος μας πονοκέφαλος ήταν οι κομμουνιστές».

Νωρίτερα ο κ. Μπογδάνος είχε υποστηρίξει μεταξύ άλλων: «Ο αντικομουνισμός είναι μια φιλελεύθερη επιλογή που αποτελεί δικαίωμα μας. Δεν μπορεί κανείς να μας αναγκάσει να λέμε με χαρά Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας. Γιατί; Γιατί είναι δικαίωμά μας να μιλάμε για το κράτος των Σκοπίων…», ενώ υπεραμύνθηκε της συμμετοχής του στην εκδήλωση στο Βίτσι.

Έντονες αντιδράσεις

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Σία Αναγνωστοπούλου, κάλεσε τον υπουργό Εξωτερικών να καταδικάσει «το διχαστικό, μετεμφυλιακό λόγο εναντίον του ΚΚΕ» από τον «ακροδεξιό Μπογδάνο».

«Φαίνεται ότι έχει στεναχωρηθεί που έπιασαν τους όμοιους του, τους φασίστες, και βρήκε τον χώρο να ρίξει αντικομμουνιστικό δηλητήριο. Γνωριζόμαστε, ο τόπος είναι γεμάτος από το αίμα κομμουνιστών», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης. «Εκτός από το «τι Μπογδάνος τι ρουφιάνος» υπάρχει κάτι χειρότερο: το «τι Μπογδάνος τι Χρυσή Αυγή»», πρόσθεσε.

Απαντώντας ο κ. Μπογδάνος, έκανε λόγο για «βαρύτατο ατόπημα», αντιτείνοντας ότι ο ίδιος είναι ολοκληρωτικά αντίθετος σε οτιδήποτε θυμίζει φασιστική ρατσιστική ιδεολογία.

Στη αντιπαράθεση παρενέβη και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Θοδωρής Δρίτσας, σημειώνοντας ότι «ο κ. Μπογδάνος παρέστη σε εκδήλωση μίσους στο Βίτσι, μαζί με βασιλόφρονες και εκπροσώπους της Χρυσής Αυγής.

«Οποιοσδήποτε μπορεί να είναι υπέρ ή κατά του κομμουνισμού. Όμως είναι εσμός να καταθέτει στεφάνι στο όνομα της Χρυσής Αυγής και να μην αποχωρεί ή να διαμαρτύρεται ο βουλευτής. Είναι σαν να αφήνουμε να αναβιώνουν για πολλοστή φορά όλες εκείνες οι διεργασίες που επωάζουν το αυγό του φιδιού», ανέφερε ο κ. Δρίτσας.

Ακολούθησε η παρέμβαση Δένδια, που έκλεισε το θέμα, αποδοκιμάζοντας τις δηλώσεις του κ. Μπογδάνου.

Η λίστα με τα παιδιά και η πρώτη «κίτρινη κάρτα»

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα του Σεπτεμβρίου ξέσπασε σάλος όταν ο διαγραφείς βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος, αναπαρήγαγε άκρως ξενοφοβικό δημοσίευμα στο Twitter, το οποίο περιελάμβανε και λίστα με τα ονόματα παιδιών νηπιαγωγείου της Κυψέλης, προβάλλοντας τον αδιανόητο προβληματισμό πως «δύο μόνο έχουν ελληνικά ονόματα» και μάλιστα με τον τίτλο «ο σοκαριστικός κατάλογος μαθητών νηπιαγωγείου της Αθήνας».

Οι έντονες αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης οδήγησαν την ιστοσελίδα να διαγράψει τα ονόματα των μαθητών, όχι όμως και το κείμενο. Ωστόσο, το ρατσιστικό δημοσίευμα στην αρχική του μορφή είχε αναπαραχθεί στο Διαδίκτυο. Το σάιτ υποστήριξε πως εκ παραδρομής ο κατάλογος δημοσιεύτηκε και ο βουλευτής της Ν.Δ. είχε απαντήσει αρχικά πως «τα ονόματα δεν υπάρχουν στο εν λόγω δημοσίευμα».

Ακολούθησε νέα παρέμβαση του κ. Μπογδάνου, απολογητική αυτή τη φορά: «Χθες έγινε ένα λάθος, που διορθώθηκε και υπήρξε απολογία. Το δε σάιτ, που δεν μου ανήκει, σήμερα διέκοψε τη συνεργασία με τον υπεύθυνο για αυτό. Το δικό μου σφάλμα υπήρξε στο ότι έκανα ένα RT που δεν έλεγξα, πιστεύοντας ότι το δημοσίευμα έχει αλλάξει. Τα υπόλοιπα είναι εκ του πονηρού».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το περιστατικό είχε ενοχλήσει το Μαξίμου που έβγαλε «κίτρινη κάρτα» στον κ. Μπογδάνο.

πηγή: καθημερινή