Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp (pic)

Τι προκάλεσε το πρόβλημα και ...έπεσαν Facebook, Instagram, Messenger και WhatsApp

Γιατί «έπεσαν» Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp (pic)

Ένα από τα μεγαλύτερα, αν όχι το μεγαλύτερο, «κρασάρισμα» της ύπαρξής του βιώνει σήμερα Δευτέρα το Facebook, καθώς και οι υπόλοιπες πλατφόρμες που ανήκουν στην ιδιοκτησία του. Όπως για παράδειγμα το Instagram, το WhatsApp και το Messenger.

Το απόγευμα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) το διαδίκτυο «παρέλυσε» αφού οι χρήστες σε ολόκληρο τον κόσμο ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν προβλήματα σύνδεσης στις πλατφόρμες.

Ήταν λίγο μετά τις 18:30 της Δευτέρας, όταν ξεκίνησαν τα πρώτα προβλήματα, με τους χρήστες που επιχείρησαν ανεπιτυχώς να μπουν στα παραπάνω social media για να δουν τις ενημερώσεις ή τα μηνύματά τους στο Messenger. Την ίδια στιγμή βρέθηκαν αντιμέτωποι με το μήνυμα: «Δεν είναι δυνατή η πρόσβαση σε αυτό τον ιστότοπο» και κάπου εκεί, ξεκίνησε το χάος!

Όσοι μάλιστα είναι χρήστες και σε άλλες πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης και αναζήτησαν σε αυτές τρόπο επικοινωνίας, βρέθηκαν αντιμέτωποι με νέες «δυσάρεστες» εκπλήξεις, καθώς τόσο το Instagram όσο και το WhatsApp ξεκίνησαν να αντιμετωπίζουν -ταυτόχρονα με το Facebook- το ίδιο πρόβλημα.

Την ίδια στιγμή, όσοι είχαν τις εφαρμογές στις κινητές συσκευές αδυνατούσαν να δουν ενημερώσεις και νέα μηνύματα. Το κοινό στοιχείο που συνδέει όλες αυτές τις εφαρμογές είναι πως, απλά, ανήκουν στην ίδια «οικογένεια», αυτή του Facebook.

Τι προκάλεσε το πρόβλημα

Η εταιρεία -που δεν έχει μέχρι στιγμής εξηγήσει τι μπορεί να προκάλεσε το παγκόσμιο «μπλακ άουτ»- αντιμετωπίζει τις τελευταίες ώρες μια μεγάλη κρίση μετά την καταγγελία πρώην υπαλλήλου της που κατηγορεί το Facebook ότι βάζει τα κέρδη πάνω από την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης και της τροφοδότησης του μίσους.

Οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως η εταιρεία του διασημότερου μέσου κοινωνικής δικτύωσης στον κόσμο αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα στον παγκόσμιο server της.

Κάποιες πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν ως πιθανή αιτία πρόβλημα με το σύστημα Domain Name (DNS), το οποίο επιτρέπει στις διαδικτυακές διευθύνσεις να μεταφέρουν τους χρήστες στους ιστοτόπους τους. Σημειώνεται ότι ένα παρόμοιο «κρασάρισμα» που είχε παρουσιάσει τον Ιούλιο η cloud εταιρεία Akamai Technologies είχε σαν συνέπεια να «πέσουν» πολλοί μεγάλοι ιστότοποι σε όλο τον κόσμο.

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν αναφορές σε διάφορες ιστοσελίδες, πως σε ορισμένους χρήστες εμφανίστηκε μήνυμα το οποίο ανέφερε «5xxx Server Error». Αυτό ενδέχεται να «δείχνει» πρόβλημα στον κεντρικό server στο Μένλο Παρκ της Καλιφόρνια.

Σε κάθε περίπτωση, η ιδιοκτήτρια εταιρεία του Facebook έχει επιλέξει τη μυστικοπάθεια στο παρελθόν αναφορικά με τις αιτίες που έχουν προκαλέσει ανάλογα προβλήματα, ακόμα και μετά την επίλυσή τους. Το 2019, για παράδειγμα, όταν υπέστη άλλο ένα μεγάλο «κρασάρισμα», είχε απλά αναφέρει πως «κάποιες συνηθισμένες εργασίες συντήρησης» οδήγησαν σε αυτή την εξέλιξη.

Πηγή: in.gr