Κορονοϊός: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, ένα βήμα πριν από το lockdown

Σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού για τον κορονοϊό, ΘεσσαλονίκηΛάρισα. Αποφασίζεται αν θα μπουν στο κόκκινο (lockdown). Αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα και σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη.

Κορονοϊός: Θεσσαλονίκη, Λάρισα, ένα βήμα πριν από το lockdown

Κατά τη σημερινή σύσκεψη και μετά από μελέτη των δεικτών σε κάθε περιοχή της χώρας, σε επίπεδο αυξημένου συναγερμού εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, όπως εισηγείται η επιτροπή των επιδημιολόγων.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, η αυξητική τάση των κρουσμάτων είναι ίδια, αλλά η πίεση που δέχονται τα νοσοκομεία από τους γειτονικούς νομούς που είναι στο κόκκινο είναι μεγάλη και αυτό οδηγεί στην αναβάθμιση του επιπέδου κινδύνου.

Αύριο αναμένεται να αποφασιστεί αν η Θεσσαλονίκη θα μπει στο κόκκινο, όπως και και ποιες άλλες περιοχές, μεταξύ των οποίων είναι και η Λάρισα. Αυξημένο είναι το ιικό φορτίο στα λύματα κατά 198% στην Αλεξανδρούπολη και κατά 166% στη Ξάνθη. Το επιδημιολογικό φορτίο στη Βόρεια Ελλάδα προβληματιζει και προκαλεί ανησυχία, λόγω της χαμηλής εμβολιαστικής κάλυψης και των ιδιαιτεροτήτων που παρουσιάζουν ορισμένες από τις περιοχές, όπως είναι οι συχνές επισκέψεις ταξιδιωτών από όμορες χώρες και την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.

Υπενθυμίζεται ότι τα μέτρα που ισχύουν για τις περιοχές που είναι στο κόκκινο εππίπεδο είναι τα εξής:

-Απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί, με εξαίρεση λόγους εργασίας και σοβαρούς λόγους υγείας.

-Απαγόρευση μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.