Εκλογές - Γερμανία: Θρίλερ με οριακό προβάδισμα για το SPD του Σόλτς (vids)

Τα βλέμματα του πλανήτη, στραμμένα στο αποτέλεσμα των κρίσιμων γερμανικών εκλογών - Όλα τα τελευταία νέα

Εκλογές - Γερμανία: Θρίλερ με οριακό προβάδισμα για το SPD του Σόλτς (vids)

Τα πρώτα αποτελέσματα που δημοσίευσε το δίκτυο ARD, δείχνουν ότι το SPD προηγείται για μία μονάδα ακριβώς έναντι του CDU. Συγκεκριμένα, οι Σοσιαλδημοκράτες του Όλαφ Σολτς αυτή την ώρα συγκεντρώνουν ποσοστό 25,5%, έναντι 24,5% του CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ. Οι Πράσινοι ακολουθούν στην τρίτη θέση με 13,8%, το FDP (Φιλελεύθεροι) συγκεντρώνει 11,7%, το ακροδεξιό AfD 10,9%, ενώ η Αριστερά (Die Linke) φαίνεται ότι μπαίνει οριακά στη Βουλή με 5%.

Με αυτά τα δεδομένα, οι Σοσιαλδημοκράτες συγκεντρώνουν 202 έδρες στη γερμανική Βουλή, με τους Χριστανοδημοκράτες (CDU/CSU) στις 197 και τους Πράσινους στις 110.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα το SPD (με βάση την πραγματική ψήφο) έχει αυξήσει το προβάδισμά του στο 1,1% σε σχέση με το CDU με τον Όλαφ Σόλτς να δηλώνει ευχαριστημένος ενώ ο Γενικός Γραμματέας του SPD Λαρς Κλινγκμπάιλ δήλωσε ότι έχουμε εντολή να κυβερνήσουμε και ο Όλαφ Σολτς να γίνει καγκελάριος». Την ίδια ώρα, στο στρατόπεδο των Χριστιανοδημοκρατών επικρατεί προβληματισμός με τον γενικό γραμματέα του CDU Πολ Ζιέμιακ μιλά για πολύ αμφίρροπο αποτέλεσμα. «Είναι σίγουρα ένα αποτέλεσμα που πονά, είναι πικρό»τόνισε χαρακτηριστικά.

Το θρίλερ των exit polls

To κλείσιμο της κάλπης έδειξε ότι το αποτέλεσμα των κρίσιμων γερμανικών εκλογών εξελίσσεται σε θρίλερ καθώς σύμφωνα με τα exit polls Σοσιαλδημοκράτες και Χριστιανοδημοκράτες θα αναμετρηθούν μέχρι την τελευταία ψήφο για να κριθεί ποιος θα είναι ο νικητής.

Ισοπαλία ανάμεσα σε SPD και CDU έδειξε το πρώτο exit poll, το οποίο δημοσιεύτηκε από το πρώτο κανάλι της γερμανικής τηλεόρασης ARD λίγη ώρα αφότου έκλεισαν οι κάλπες στη Γερμανία, στις 19:00 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμέσως επόμενο exit poll για λογαρισμό του ZDF δείχνει προβάδισμα των Σοσιαλδημοκρατών για 2 ποσοστιαίες μονάδες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το πρώτο exit poll, τόσο το SPD του Όλαφ Σολτς, όσο και το CDU/CSU με επικεφαλής τον Άρμιν Λάσετ συγκεντρώνουν από 25% των ψήφων στις εκλογές της Κυριακής. Στην τρίτη θέση έρχονται οι Πράσινοι με 15%, ενώ ακολουθούν AfD («Εναλλακτική για τη Γερμανία») και FDP με 11% έκαστο και η Αριστερά (Die Linke) συγκεντρώνει 5%.

Σημειώνεται ότι η πρόγνωση που δημοσίευσε το ZDF λίγη αφότου έκλεισαν οι κάλπες, δίνει βραχεία κεφαλή στο SPD, το οποίο φαίνεται να λαμβάνει το 26% των ψήφων, ενώ το CDU το 24%. Όταν δημοσιοποιήθηκε το συγκεκριμένο poll, στα κεντρικά γραφεία των Σοσιαλδημοκρατών, ο κόσμος ξέσπασε σε χειροκροτήματα και πανηγυρισμούς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τους τελευταίους μήνες όλες οι δημοσκοπήσεις έδιναν προβάδισμα στoυς Σοσιαλδημοκράτες. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες η ψαλίδα άρχισε να κλείνει με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακό προβάδισμα στο SPD, της τάξεως του 1% με 3%.

Από Δευτέρα ξεκινά η «μάχη» για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Σε κάθε περίπτωση η «μάχη» για τον σχηματισμό της γερμανικής κυβέρνησης δεν θα τελειώσει την Κυριακή. Στην πραγματικότητα, πρόκειται να αρχίσει μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων, οπότε και θα ξεκινήσουν οι… διαπραγματεύσεις για τον σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού. Το CDU πιθανότατα θα αρχίσει τις συνομιλίες για να βρει κυβερνητικούς εταίρους ακόμα και εάν τελικά χάσει την πρώτη θέση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκλογές του 2017, χρειάστηκε να περάσουν 171 ημέρες από την ημέρα των εκλογών για να ολοκληρωθούν οι διερευνητικές συνομιλίες και να σχηματιστεί η κυβέρνηση του Μεγάλου Συνασπισμού.

Όλα τα πιθανά σενάρια για τον σχηματισμό κυβέρνησης

Τρία είναι τα επικρατέστερα σενάρια για την επόμενη ημέρα των εκλογών. Το σενάριο της διακυβέρνησης των δύο μεγάλων κομμάτων (CDU και SPD) ενώ υπάρχουν και τα σενάρια για κυβέρνηση 3 κομμάτων. Το σενάριο «Φανάρι κυκλοφορίας» και το σενάριο «Τζαμάϊκα». Οι ονομασίες των συνδυασμών προέρχονται από τα χρώματα των κομμάτων που είναι τα εξής: CDU/CSU = μαύρο, SPD = κόκκινο, Πράσινοι = πράσινο, FDP = κίτρινο, Die Linke = σκούρο κόκκινο.

ΠΗΓΗ: ethnos.gr