Αλλαγή ώρας: Άγνωστο εάν θα πάμε στη χειμερινή - Πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή, ποιος αποφασίζει

Χειμερινή ή θερινή ώρα. Για την αλλαγή ώρας θα πρέπει να ληφθεί απόφαση και για την Ελλάδα. Η ημερομηνία που θα αλλάξουν ώρα τα κράτη που επιθυμούν την χειμερινή ώρα.

Αλλαγή ώρας: Άγνωστο εάν θα πάμε στη χειμερινή - Πότε πρέπει να γίνει η αλλαγή, ποιος αποφασίζει

Στις 28 του περασμένου Μαρτίου άλλαξε η ώρα. Τα ξημερώματα της συγκεκριμένης Κυριακής, οι δείκτες των ρολογιών είχαν γυρίσει μια ώρα μπροστά. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα στις 03:00 οι δείκτες των ρολογιών έδειξαν 04:00.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών ανέφερε τότε: «την Κυριακή 28 Μαρτίου 2021, λήγει η εφαρμογή του μέτρου της χειμερινής ώρας, σύμφωνα με την Οδηγία 2000/84 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 19/01/2001, σχετικά με τις διατάξεις για τη χειμερινή ώρα. Οι δείκτες των ρολογιών πρέπει να μετακινηθούν μία ώρα μπροστά, δηλαδή από 03:00 π.μ. σε 04:00 π.μ.».

Αυτό που είναι άγνωστο είναι αν θα γίνει και φέτος τον Οκτώβριο η αλλαγή ώρας από θερινή σε χειμερινή. Τα κράτη που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα δεν θα κάνουν καμία αλλαγή. Τα κράτη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα, θα αλλάξουν ώρα τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021, δηλαδή τη 31η του μήνα.

Η τελική απόφαση ανήκει στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η απόφαση θα ληφθεί έπειτα από ψηφοφορία κατά πλειοψηφία. Εάν το 55% των χωρών που εκπροσωπούν τουλάχιστον το 65% του πληθυσμού της ΕΕ θέλουν να καταργηθεί η αλλαγή ώρας – ακόμη και αν οι υπόλοιπες χώρες καταψηφίσουν – όλες οι χώρες πρέπει να συμμορφωθούν.