ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκ. ευρώ

Με την απόφαση αυτή μειώνεται το ποσοστό του Δημοσίου στην επιχείρηση, καθώς μένει στη ΔΕΗ με ποσοστό 34%, διατηρώντας το βέτο, και περνά σε ιδιώτες επενδυτές το 17% που έχει σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ.

ΔΕΗ: Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκ. ευρώ

Το ελληνικό δημόσιο χάνει την πλειοψηφία του στη ΔΕΗ, από την επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, καθώς μετά την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ και του Υπερταμείου κατέστη σαφές ότι δεν θα διατηρήσει το 51% και το ποσοστό θα περιοριστεί στο 37%.

Έτσι το ελληνικό δημόσιο θα παραμείνει ο μεγαλύτερος μέτοχος της εταιρείας, αλλά δεν θα έχει το 51%. Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η κίνηση αυτή, μετά την εξαιρετική πορεία της εταιρείας τα τελευταία δύο χρόνια θα την οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη και θα την καταστήσει ευθέως ανταγωνιστική με τις άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές εταιρείες.

Η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου κατά 750 εκατ. ευρώ, με την είσοδο ιδιωτών και τη διατήρηση σημαντικού ποσοστού μειοψηφικής συμμετοχής από την πλευρά του Κράτους, οδηγεί τη ΔΕΗ σε νέα τροχιά ανάπτυξης και εξυγίανσης.

Θα εισρεύσει ποσό «μαμούθ» στα ταμεία της εταιρείας, που θα χρησιμοποιηθεί μεταξύ άλλων για τη μείωση του δανεισμού της, ενώ θα της επιτρέψει να υλοποιήσει το φιλόδοξο επενδυτικό σχέδιο για «πράσινες» επενδύσεις, σε φυσικό αέριο και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, ενόψει της μεγάλης μεταρρύθμισης της απολιγνιτοποίησης.

Ιδιαίτερα σημαντικό είναι, ότι η απόφαση της ΔΕΗ για να αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο και να τονώσει τη ρευστότητα, έρχεται σε μία περίοδο, όπου η κεφαλαιοποίηση της έχει αυξηθεί σημαντικά.

Αρκεί να αναφερθεί ότι, πριν από ενάμιση χρόνο, ολόκληρη η αξία της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο ήταν 300 εκατ. ευρώ περίπου και σήμερα η εταιρεία επιχειρεί να κάνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, ζητώντας να λάβει 750 εκατ. ευρώ, δηλαδή 2,5 φορές την τότε αξία της.

Να σημειωθεί, δε, ότι λίγες μόλις ημέρες πριν, είχε προηγηθεί μία ακόμα θετική είδηση, καθώς από το τίμημα των 2,1 δισ. ευρώ που προσέφεραν οι Αυστραλοί για την απόκτηση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ, η ΔΕΗ θα εισπράξει το ποσό των 1,3 δισ. ευρώ. Με το υπόλοιπο ποσό θα μειωθεί ο δανεισμός του ΔΕΔΔΗΕ.