Τρίτη δόση εμβολίου: Από τις 30 Σεπτεμβρίου στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

Στις 30 Σεπτεμβρίου ξεκινά η χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς, ενώ δεν συστήνεται ακόμα για τον γενικό πληθυσμό, όπως ανέφερε σήμερα (20/9) η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Τρίτη δόση εμβολίου: Από τις 30 Σεπτεμβρίου στους άνω των 60 ετών και τους υγειονομικούς

Στην καθιερωμένη ενημέρωση των συντακτών Υγείας για την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα, η Μαρία Θεοδωρίδου, πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, και ο Μάριος Θεμιστοκλέους, γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναφέρθηκαν στην πορεία των εμβολιασμών στη χώρα και στη χορήγηση της τρίτης δόσης.

Η κυρία Θεοδωρίδου ανέφερε ότι μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 6,5 εκατομμύρια άτομα και έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους.

Τα αντισώματα μειώνονται με την πάροδο του χρόνου, κυρίως μετά από 5 με 6 μήνες που σε συνδυασμό με την εμφάνιση μεταλλάξεων αποτελούν τον σημαντικότερο λόγο χορήγησης τρίτης δόσης.

Ξεκινά η τρίτη δόση εμβολίου στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά υπέρ της χορήγησης της τρίτης δόσης αρχικά στους ανοσοκατασταλμένους και στη συνέχεια στους ηλικιωμένους σε μονάδες φροντίδας, όπως και τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών αλλά και στους υγειονομικούς.

Ο κίνδυνος για τους άνω των 60 ετών αποτυπώνεται και στα επιδημιολογικά στοιχεία που δίνει ο ΕΟΔΥ. Οι 60 έως 79 ετών νοσηλεύονται κατά μεγάλο ποσοστό στις ΜΕΘ, ανέφερε η κυρία Θεοδωρίδου.

Η χορήγηση της τρίτης δόσης στους άνω των 60 ετών και στους υγειονομικούς θα ξεκινήσει στις 30 Σεπτεμβρίου.

Η κυρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε ακόμα σε διεθνείς μελέτες που δεν συστήνουν τη χορήγηση τρίτης δόσης στον γενικό πληθυσμό.

Ερωτήματα και απαντήσεις για την τρίτη δόση

Πόσος χρόνος θα πρέπει να έχει περάσει από τη δεύτερη δόση;

Ανάμεσα στη δεύτερη και την τρίτη δόση θα πρέπει να έχει μεσολαβήσει ένα χρονικό διάστημα 6 μηνών.

Θα είναι υποχρεωτική;

Όπως έχουν αναφέρει και αρμόδια στελέχη του υπουργείου Υγείας, η αναμνηστική δόση του εμβολίου δεν θα είναι σε καμιά περίπτωση υποχρεωτική, αλλά θα υπάρχει απλά σύσταση.

Γιατί καλό θα ήταν να λάβουν τρίτη δόση οι άνω των 60 ετών;

Κι ενώ η διεθνής επιστημονική κοινότητα δεν έχει κατασταλάξει πλήρως αν θα πρέπει να χορηγηθεί ακόμα η τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την απόρριψη του FDA για χορήγησή της στον γενικό πληθυσμό παρά μόνο σε ευπαθείς ομάδες και άτομα άνω των 65 ετών, τα τελευταία εξηγούν γιατί οι άνω των 60 ετών καλό θα ήταν να κάνουν την αναμνηστική δόση.

Σύμφωνα με επιστημονικά δεδομένα λοιπόν, η ένταση των ανοσιακών απαντήσεων επηρεάζεται και από την ηλικία.

«Έχουμε ανακοινώσει ότι και οι άνω των 60 ετών θα χρειαστούν τρίτη δόση εμβολίου, διότι διάφορες εργαστηριακές μελέτες αλλά και επιδημιολογικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι όσο πιο μεγάλος σε ηλικία είναι κάποιος και όσο πιο μεγάλο διάστημα έχει περάσει από τη δεύτερη δόση του -τουλάχιστον ένα εξάμηνο- τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να κολλήσει τον ιό», σημείωσε η Βάνα Παπαευαγγέλου, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι πιθανότητες είναι μικρές για να νοσήσει βαριά και να πεθάνει.

Πηγή: in.gr