Αφγανιστάν: Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγουν χωρίς τα κορίτσια

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο Αφγανιστάν ανοίγουν μόνο με αγόρια στις τάξεις και άντρες δασκάλους.

Αφγανιστάν: Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ανοίγουν χωρίς τα κορίτσια

Οι Ταλιμπάν απέκλεισαν τα κορίτσια από τα αφγανικά σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, όπου επιστρέφουν στις τάξεις μόνο αγόρια και άντρες δάσκαλοι.

Τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αφορούν συνήθως μαθητές ηλικίας μεταξύ 13 και 18 ετών και τα περισσότερα είναι διαχωρισμένα.

Μαθήτριες από το Αφγανιστάν μιλώντας στο BBC, δήλωσαν συντετριμμένες που δεν μπορούν να επιστρέψουν στα σχολεία τους. «Όλα φαίνονται πολύ σκοτεινά», είπε ένα από τα κορίτσια.

Οι Ταλιμπάν, που κατέλαβαν την εξουσία της χώρας τον περασμένο μήνα, δήλωσαν ότι εργάζονται για να πάρουν μια απόφαση σχετικά με το θέμα. Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ μιλώντας στο Bakhtar News Agency υποστήριξε ότι σύντομα θα ανοίξουν τα σχολεία για τα κορίτσια. Όπως είπε, οι αξιωματούχοι εργάζονται επί του παρόντος για τη «διαδικασία» και τις λεπτομέρειες.

Πολλοί φοβούνται την επιστροφή του καθεστώτος στη μορφή που είχε τη δεκαετία του 1990 όταν οι Ταλιμπάν περιόρισαν σημαντικά τα δικαιώματα κοριτσιών και γυναικών.

Υπό τη νέα τους κυβέρνηση, οι Ταλιμπάν αξιωματούχοι δήλωσαν ότι θα επιτρέπεται στις γυναίκες να σπουδάζουν και να εργάζονται σύμφωνα με την ερμηνεία του Ισλαμικού θρησκευτικού νόμου από την ομάδα.

Ήδη όμως έχουν γυρίσει τις εργαζόμενες γυναίκες στο σπίτι, λέγοντας πως αυτό θα κρατήσει μέχρι να βελτιωθεί η κατάσταση της ασφάλειας.

Στο μεταξύ μαχητές της ισλαμιστικής ομάδας ξυλοκόπησαν γυναίκες που διαμαρτύρονταν ενάντια στην προσωρινή κυβέρνηση.

Την Παρασκευή (17/9), οι Ταλιμπάν φέρεται πως έκλεισαν το υπουργείο Γυναικείων Υποθέσεων αντικαθιστώντας το με ένα τμήμα που κάποτε επέβαλε αυστηρά θρησκευτικά δόγματα.

Πηγή: naftemporiki.gr