Τουρκία: Δυσαρέσκεια για τη διακήρυξη της ΕUMED9 στην Αθήνα

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μoνόπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά», διαμήνυσε η Τουρκία μετά την υπογραφή της διακήρυξης της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών (EUMED9) στην Αθήνα.

Τουρκία: Δυσαρέσκεια για τη διακήρυξη της ΕUMED9 στην Αθήνα

Για μεροληπτική στάση κατηγορεί η Τουρκία τις χώρες που υπέγραψαν τη διακήρυξη της Συνόδου Μεσογειακών Χωρών (EUMED9) στην Αθήνα, σύμφωνα με την οποία για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο, οι ηγέτες των 9 κάλεσαν όλες τις χώρες της περιοχής να σέβονται την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών-μελών της Ε.Ε., στέλνοντας σαφές μήνυμα προς την Άγκυρα.

Παράλληλα, σημειώνουν πως η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών πρέπει να γίνεται με ειρηνικά μέσα και σύμφωνα με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Επίσης, τάσσονται απέναντι στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού και στις οργανωμένες προσπάθειες παράνομης εισροής μεταναστών.

«Καλούμε τις χώρες της ΕΕ που την υπέγραψαν να εγκαταλείψουν την μoνόπλευρη στάση τους. Ακολουθούν την Ελλάδα και την Κύπρο τυφλά υπό το πρόσχημα της αλληλεγγύης», αναφέρεται, χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Να σημειωθεί ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του τόνισε ότι «η Τουρκία οφείλει να εγκαταλείψει την παραβατικότητα έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας. Αυτός είναι ένας ακόμη παράγοντας που υπογραμμίζει την ανάγκη στρατηγικής αυτονομίας της Ευρώπης και προβάλλει ως αδήριτος στόχος. Για την επίτευξή του η Ελλάδα θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή».

Πηγή: naftemporiki.gr