AUKUS: Μπαράζ ανακοινώσεων κατευνασμού της Γαλλίας από ΗΠΑ - Αυστραλία

ΗΠΑ και Αυστραλία επιχειρούν να κατευνάσουν την έντονη αντίδραση της Γαλλίας για την αμυντική συμμαχία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας

AUKUS: Μπαράζ ανακοινώσεων κατευνασμού της Γαλλίας από ΗΠΑ - Αυστραλία

Την έντονη αντίδραση της Γαλλίας, μετά τη συμφωνία ΗΠΑ-Ηνωμένου Βασιλείου-Αυστραλίας για την ασφάλεια προσπαθούν με ανακοινώσεις τους να κατευνάσουν Ουάσινγκτον και Καμπέρα, στον απόηχο της ανάκλησης των πρεσβευτών της από ΗΠΑ και Αυστραλία για διαβουλεύσεις.

Πάντως μέχρι στιγμής, η γαλλική κυβέρνηση δεν έχει αναφερθεί στη Βρετανία σε καμιά από τις επίσημες ανακοινώσεις της για τη συμφωνία. Η οργή του Παρισιού είναι επικεντρωμένη στις ενέργειες της Αυστραλίας και ιδιαίτερα των ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επαναβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον θεωρεί τη Γαλλία «σύμμαχο ζωτικής σημασίας».

«Η Γαλλία είναι εταίρος ζωτικής σημασίας και ο παλαιότερος σύμμαχός μας» και «αποδίδουμε τη μέγιστη αξία στη σχέση μας», τόνισε προσθέτοντας ότι η Ουάσινγκτον ευελπιστεί η συζήτηση να συνεχιστεί στο ανώτερο επίπεδο τις επόμενες ημέρες, ιδίως στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη την ερχόμενη εβδομάδα.

Επίσης εκπρόσωπος του αυστραλιανού υπουργείου Εξωτερικών σε ανακοίνωση Τύπου ανακοίνωσε σήμερα ότι προκάλεσε λύπη η απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Καμπέρα για διαβουλεύσεις στο Παρίσι μετά την τριμερή συμφωνία για την ασφάλεια που σύναψε με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, διαβεβαιώνοντας ότι αποδίδει μεγάλη αξία στη διμερή σχέση και θα επιδιώξει να συνεχίσει τον διάλογο σε πολλά άλλα ζητήματα.

«Καταγράφουμε με λύπη την απόφαση της Γαλλίας να ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στην Αυστραλία», ανέφερε. «Η Αυστραλία θεωρεί πολύτιμη τη σχέση της με τη Γαλλία. Θα επιδιώξουμε να διεξαγάγουμε διάλογο με τη Γαλλία και πάλι για πολλά ζητήματα αμοιβαίου συμφέροντος βάσει αξιών που μοιραζόμαστε», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Τέλος, διπλωματική πηγή έκρινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο ενήργησε καιροσκοπικά, με «οπορτουνιστικό τρόπο», ως προς τη συμφωνία που συνήψαν οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής με την Αυστραλία και είχε αποτέλεσμα να ακυρωθεί συμφωνία της Καμπέρας με το Παρίσι για την προμήθεια στο αυστραλιανό ναυτικό γαλλικών υποβρυχίων αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας «εντάχθηκε σε αυτή τη συμφωνία με οπορτουνιστικό τρόπο», ανέφερε. «Δεν χρειάζεται να διαβουλευθούμε στο Παρίσι με τον πρεσβευτή μας στο Λονδίνο για να κατανοήσουμε την κατάσταση και να αντλήσουμε συμπεράσματα», πρόσθεσε.

Πηγή: naftemporiki.gr