Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από Δευτέρα

Τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας σε κλειστούς χώρους, γυμναστήρια, γήπεδα και καταστήματα εστίασης με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022

Κορονοϊός: Σαρωτικοί έλεγχοι από Δευτέρα

Σαφάρι ελέγχων ξεκινά τη Δευτέρα και για τους επόμενους επτά μήνες, καθώς τίθεται σε εφαρμογή το πλαίσιο μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας με διάρκεια μέχρι τις 31 Μαρτίου του 2022.

Την εντατικοποίηση των ελέγχων σχεδόν επιβάλλει η τριπλή διάσταση των νέων μέτρων, καθώς τίθενται σε εφαρμογή περιορισμοί και κανόνες είτε μόνο για εμβολιασμένους, είτε μόνο για ανεμβολίαστους, αλλά και για την παρουσία αμφότερων σε χώρους ψυχαγωγίας και άθλησης, απαιτώντας από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς μεγάλη εγρήγορση για την πιστή τήρηση των μέτρων.

Το ενδιαφέρον των Αρχών εστιάζεται στους κλειστούς χώρους, αλλά και σε εκείνα τα σημεία που θα λειτουργήσουν μετά από σχεδόν δύο χρόνια με όρους σχετικής μαζικότητας, όπως είναι τα γυμναστήρια, τα γήπεδα και βεβαίως τα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης.

Παρότι η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλους τους εξωτερικούς χώρους όπου υπάρχει συνάθροιση, αλλά και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους, πολύ προσεκτικοί θα πρέπει να είναι οι πολίτες κατά την παραμονή τους σε σημεία μαζικού ενδιαφέροντος, όπως εμπορικά καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς.

Ακόμη πιο τεταμένη θα πρέπει να είναι η προσοχή των πολιτών σε χώρους παράλληλης συνύπαρξης εμβολιασμένων και μη, καθώς οι καιρικές συνθήκες δε φαίνεται να ευνοούν την παραμονή σε εξωτερικό χώρο, για όσους επιθυμούν να ψυχαγωγηθούν ή να αθληθούν.

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι ανεμβολίαστοι και εμβολιασμένοι καλούνται να συνυπάρξουν σε χώρους Τέχνης και ψυχαγωγίας, αλλά και στα ακαδημαϊκά αμφιθέατρα, υποχρεωτικά είναι από τη Δευτέρα δύο rapid test την εβδομάδα για όσους απασχολούνται ως:

• εκπαιδευτικοί

• ακαδημαϊκοί,

• εργαζόμενοι σε τουρισμό,

• εργαζόμενοι σε εστίαση,

• εργαζόμενοι σε τηλεοπτικές, κινηματογραφικές, θεατρικές, μουσικές και χορευτικές παραγωγές

Το κόστος για καθένα από τα τεστ ανέρχεται σε 10 ευρώ με επιβάρυνση του εργαζόμενου και θα πρέπει να πραγματοποιείται σε ιατρικά διαγνωστικά κέντρα. Απαραίτητη θα είναι και η επίδειξη της ψηφιακής βεβαίωσης αρνητικού τεστ (από το gov.gr) η οποία θα ελέγχεται υποχρεωτικά με την εφαρμογή covid free app από τον εργοδότη ή τις εκπαιδευτικές Αρχές.

Την ίδια ώρα, μεγαλύτερο εύρος πολιτών θα μπορούν να επισκέπτονται το φετινό χειμώνα χώρους Τέχνης, καθώς είναι οι μόνοι που θα μπορούν να συνυπάρχουν εμβολιασμένοι και μη. Αναλυτικά, σε κλειστούς χώρους

θεάτρων, σινεμά, μουσείων και αρχαιολογικών χώρων, θα επιτρέπεται η είσοδος σε:

• εμβολιασμένους,

• νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

• ανεμβολίαστους που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.

Ο έλεγχος βεβαίωσης εμβολιασμού, νόσησης, αρνητικού τεστ, όπως και ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας θα πραγματοποιείται στην είσοδο της επιχείρησης με την εφαρμογή covid free up.

Παράλληλα, οι παραπάνω επιχειρήσεις -κατ’ εξαίρεση το φετινό χειμώνα- θα μπορούν να επιλέξουν να λειτουργούν μόνο ως αμιγείς χώροι με εμβολιασμένους και νοσήσαντες, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να αυξήσουν στο 100% τη χωρητικότητά τους.

Επιπλέον, στα κλειστά γυμναστήρια και στα αθλητικά σωματεία θα μπορούν να μπαίνουν:

• εμβολιασμένοι,

• νοσήσαντες (έως 6 μήνες από τη διάγνωση) και

• ανεμβολίαστοι που έχουν πραγματοποιήσει εργαστηριακό rapid test αντιγόνου έως 48 ώρες πριν.