Νοσοκομεία: Με 10.000 κενές θέσεις θα λειτουργήσει σήμερα το Ε.Σ.Υ. λόγω αναστολών

Αν και επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί κανένα επίσημο νούμερο για το πόσοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ τίθενται από σήμερα σε αναστολή εργασίας λόγω μη εμβολιασμού, εκτιμάται ότι φτάνουν στο ιδιαίτερα υψηλό των 10.000.

Νοσοκομεία: Με 10.000 κενές θέσεις θα λειτουργήσει σήμερα το Ε.Σ.Υ. λόγω αναστολών

Τη στιγμή που το ΕΣΥ δέχεται σημαντικές πιέσεις λόγω της εξάπλωσης της επιδημίας κορονοϊού και που κανείς δεν περισσεύει στα νοσοκομεία, μια νέα πρόκληση εκτιμάται ότι θα προβληματίσει σημαντικά τις υγειονομικές αρχές και δεν είναι άλλη από το συνολικό αριθμό των 10.000 εργαζομένων που δεν έχουν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτός είναι ο μέχρι στιγμής αριθμός των υγειονομικών και λοιπού προσωπικού που εργάζεται σε βασικές δομές του ΕΣΥ που παραμένουν ανεμβολίαστοι και για το λόγο αυτό θα πρέπει από σήμερα να τεθούν σε αναστολή εργασίας. Σημειώνεται πως η νέα ηγεσία του Υπουργείου Υγείας δε γνωρίζει τον ακριβή αριθμό ενώ και η προηγούμενη δεν τον είχε προσδιορίσει.

Πάντως θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αμείλικτη στην εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικότητας και ίσως η αυστηρότητα αυτή να είναι και ο λόγος που πολλές χιλιάδες ανεμβολίαστων υγειονομικών προχώρησαν σε εμβολιασμό τις προηγούμενες μέρες.

Το γεγονός ότι δεν δόθηκε καμιά παράταση οδήγησε και στη μείωση του αριθμού των ανεμβολίαστων αν κι όπως είπαμε δεν είναι λίγοι οι 10 χιλιάδες ήτοι περίπου το 8% του συνόλου.

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα της 1ης Υγειονομικής Περιφέρειας (Αττική) όπου ενώ μέχρι πριν 2-3 μέρες είχαν καταγραφεί περίπου 3900 ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι στο ΕΣΥ, τελικά προχθές και χθες εμβολιάστηκαν ή έκλεισαν ραντεβού περίπου οι μισοί.

Να επισημάνουμε ακόμη ότι ακόμη και σήμερα μπορεί κάποιος να αποφύγει την αναστολή αν αποδείξει ότι έκλεισε ραντεβού για εμβόλιο και ότι εφόσον εμβολιαστεί κάποιος που απομακρύνθηκε, εντός 14 ημερών επιστρέφει στην θέση εργασία του.

Το σχέδιο κάλυψης των κενών

Η Κυβέρνηση έχει σημειώσει ότι παρά τα κενά που θα δημιουργηθούν λόγω του ανεμβολίαστου προσωπικού, διαθέτει συγκεκριμένο σχέδιο, το οποίο όμως δείχνει σχετικά ασαφές. Οι βασικοί του άξονες είναι οι εξής:

μετακινήσεις προσωπικού και κυρίως νοσηλευτών από ένα τμήμα σ άλλο, ακόμη και από ένα νοσοκομείο σε άλλο νοσοκομείο ώστε να καλυφθούν οι κενές θέσεις που θα προκύψουν. Ήδη έχει ετοιμασθεί το χρονοδιάγραμμα των μετακινήσεων αλλά και οι λίστες με τον αριθμό και την ειδικότητα των υπό μετακίνηση εργαζομένων, οι οποίες θα πραγματοποιηθούν πριν λήξει το τελεσίγραφο, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν οι κλινικές και να μη μείνουν τελευταία στιγμή χωρίς προσωπικό. Κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί στη σημερινή σύσκεψη.

Το επιχειρησιακό σχέδιο προβλέπει επίσης τη συγχώνευση κλινικών όπου αυτό είναι εφικτό ώστε να χρειάζεται λιγότερο προσωπικό.

Στην καθαριότητα, τη σίτιση και τη φύλαξη όπου χρειάζεται αναμένεται να γίνει διαγωνισμός με εξπρές διαδικασίες ώστε να γίνουν συμβάσεις με ιδιωτικές εταιρείες. Σημειώνεται ότι στον τελευταίο αυτό τομέα υπάρχουν και οι περισσότεροι ανεμβολίαστοι.

Πιέσεις στο ΕΣΥ

Το ρίσκο που παίρνει η Κυβέρνηση με την επιβολή αναστολής εργασία είναι ιδιαίτερα μεγάλο αν σκεφτεί κανείς ότι το φθινόπωρο αναμένεται ιδιαίτερα δύσκολο μετά από ένα πολύ άσχημο καλοκαίρι και δη έναν ιδιαίτερα κακό Αυγουστο στο μέτωπο της επιδημίας.

Σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία με περίπου 95.000 νέα κρούσματα, διπλασιασμό διασωληνωμένων -από 172 το τέλος Ιουλίου αυξήθηκαν σε 344-, αύξηση κατά 50% νέων εισαγωγών στις 255 κατά μέσο όρο την ημέρα και συνολικούς 726 θανάτους λόγω κορονοϊού.

Περίπου 2500 και πλέον ασθενείς νοσηλεύονται λόγω covid στα νοσοκομεία με το 67% των ΜΕΘ να είναι καλυμμένες. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι σημαντική και δημιουργεί άγχος για το πως θα εξελιχθεί ο Σεπτέμβριος.

Πηγή: News247.gr