Βίλια: Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα καίει η πυρκαγιά - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες

Η πυρκαγιά στα Βίλια που καίει για πέμπτη μέρα, πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής.

Βίλια: Για πέμπτη συνεχόμενη μέρα καίει η πυρκαγιά - Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες
Photo credits: Eurokinissi

Βελτιωμένη παρουσιάζεται προς ώρας η εικόνα της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς που κατακαίει για 5η ημέρα στην περιοχή των Βιλίων, έχοντας προκαλέσει την οργή και τη θλίψη των κατοίκων της περιοχής.

Το πύρινο μέτωπο φαίνεται να έχει οριοθετηθεί, ωστόσο η πυροσβεστική επαγρυπνεί εξακολουθώντας να επικεντρώνεται στο νότιο σκέλος, όπου οι φλόγες καίνε παρθένο δάσος και είναι δύσκολο να ελεγχθούν δίχως εναέρια μέσα καθώς η περιοχή είναι δύσβατη. Οι αναζωπυρώσεις, δε, κατά τη διάρκεια της νύχτας ήταν συνεχείς.

Η πυρκαγιά πέρασε από το όρος Πατέρας και κατευθύνεται προς το Καντήλι Μεγάρων και το Πεδίο Βολής. Εκεί έχουν επικεντρωθεί όλες οι δυνάμεις -επίγειες και εναέριες που αναμένεται να επιχειρήσουν με το πρώτο φως της ημέρας- για να αποτρέψουν την επέκταση στον κάμπο των Μεγάρων.

Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν τιτάνια μάχη προκειμένου να κρατήσουν το πύρινο μέτωπο στο σημείο στοχεύοντας να μην επεκταθεί σε άλλες περιοχές, καθώς η νύχτα δεν αποτελεί ποτέ σύμμαχο στις φωτιές.

«Η φωτιά έχει οριοθετηθεί στο μεγαλύτερο μέρος της, χωρίς όμως να είναι ακόμα σε απόλυτο έλεγχο. Μέλημά μας είναι η οριοθέτηση της φωτιάς και η εξασφάλιση οδών διαφυγής» επισήμανε στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην περιοχή έχει ενεργοποιηθεί και ομάδα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών του Πυροσβεστικού Σώματος, δηλαδή τα drones, που δίνουν εικόνα της πυρκαγιάς από ψηλά, ενώ για τη συνδρομή στο συντονισμό των δυνάμεων έχει διατεθεί το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ.

Συνδρομή παρέχουν, ο Ελληνικός Στρατός με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και μηχανήματα έργου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης.

Τεράστια η περίμετρος της πυρκαγιάς

Καλύτερη είναι η εικόνα στα πύρινα μέτωπα στα Βίλια Αττικής δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο αντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας Αττικής, Βασίλης Κόκκαλης.

«Καλύτερη η εικόνα στα Βίλια, περιορίστηκαν τα μέτωπα. Υπάρχουν αναζωπυρώσεις που αντιμετωπίζονται από ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής. Ένα μεγαλύτερο μέτωπο είναι προς την πλευρά των Μεγάρων, αλλά δεν είναι τόσο ανησυχητικό. Οι πυροσβέστες θεωρούν ότι θα το περιορίσουν» σημείωσε.

Στο ερώτημα γιατί η φωτιά στα Βίλια δεν σβήστηκε τόσες μέρες, ο αντιπεριφερειάρχης σημείωσε ότι το μέτωπο περιμετρικά είναι περίπου 80 χιλιόμετρα.

«Είναι τεράστια έκταση. Όπου και να φυλάξεις, σε κάποιο σημείο μπορεί να υπάρχει αναζωπύρωση. Το μέτωπο ήταν μεγάλο από την αρχή και πολύ μεγάλη καύσιμη ύλη. Υπάρχει προβληματισμός, αναρωτιόμαστε όλοι. Υπήρχαν περιπτώσεις που είδαμε τα αεροπλάνα να ρίχνουν νερό σε φλόγες, και μέχρι να γεμίσουν ξανά ρίξουν, είχε ξανά φουντώσει σε διπλάσιο ύψος η πυρκαγιά» υπογράμμισε.

Όπως εκτίμησε ο κ. Κόκκαλης, σήμερα αναμένεται η οριοθέτηση του μετώπου στα Βίλια.

Αισιόδοξος ότι η φωτιά θα περιοριστεί σύντομα παρουσιάστηκε ο δήμαρχος Μεγάρων, Γρηγόρης Σταμούλης. «Σε λίγες ώρες θα περιοριστεί η πυρκαγιά. Τα μέτωπα είναι χιλιόμετρα μακριά από κατοικημένες περιοχές. Η προσπάθεια είναι να μην καταστραφεί άλλο δάσος» σημείωσε.

«Σε δύο σημεία υπάρχει ακόμα πυρκαγιά, μικρής έκτασης, αλλά σε δυσπρόσιτο σημείο. Περιμένουμε από λεπτό σε λεπτό να έρθουν τα ελικόπτερα» πρόσθεσε.

Πού έχει διακοπεί η κυκλοφορία

Λόγω της πυρκαγιάς, όπως ανακοινώθηκε από την Τροχαία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στους εξής δρόμους:

  • Στην επαρχιακή οδό Αλεποχωρίου- Ψάθας- Βιλίων από την Ψάθα προς Πόρτο Γερμενό- Βίλια
  • Στη λεωφόρο Κατανδρομών από το ύψος της οδού Νέας Ζωής στα Μέγαρα στο ρεύμα προς όρος Πατέρας
  • Στη Λ. Καταδρομών από το ύψος του Ιερού Ναού Αγίου Φανουρίου Μεγάρων στο ρεύμα προς το όρος Πατέρας.

Πηγή: in.gr