Βίλια: Μάχη να μείνουν οι φλόγες εκτός οικισμού (vids)

Πυροσβέστες, κάτοικοι και εθελοντές παλεύουν με τις φλόγες σε μια προσπάθεια να σταματήσουν το μένος της πύρινης λαίλαπας στα Βίλια

Βίλια: Μάχη να μείνουν οι φλόγες εκτός οικισμού (vids)

Η φωτιά που καίει για τρίτη ημέρα στα Βίλια συνεχίζει το καταστροφικό έργο της, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να κάνουν ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό από αέρος και γης για την περιορίσουν και να σώσουν τόσο τον τελευταίο πνεύμονα της Δυτικής Αττικής, όσο και τα σπίτια. Οι κάτοικοι είναι απεγνωσμένοι, καθώς η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο. Γύρω τους βλέπουν να απλώνεται η «Κόλαση του Δάντη» και κανείς δεν γνωρίζει τι μέλλει γενέσθαι.

Οι φλόγες έχουν περικυκλώσει το χωριό ωστόσο μήνυμα εκκένωσης από το 112 δεν έχει ακόμα σταλεί.

Λεωφορεία όμως είναι έτοιμα ώστε να μεταφερθεί κόσμος, εφόσον χρειαστεί. Χιλιάδες στρέμματα έχουν παραδοθεί στην πύρινη λαίλαπα και όλοι την ύστατη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν ζώνες για να ανακόψουν το μέτωπο. Διευκρινίζεται πως οι φλόγες δεν έχουν κάψει σπίτια μέσα στον οικισμό. Βρίσκονται περιμετρικά αυτού και τον απειλούν. Επίσης, σύμφωνα με την τελευταία ενημέρωση της Πυροσβεστικής δεν έχουν παραδοθεί στις φλόγες σπίτια παρά μόνο ένα κτίσμα εγκαταλελειμμένο.

Θυμίζουμε ότι η φωτιά είχε πλησιάσει νωρίτερα το χωριό αλλά τέθηκε υπό έλεγχο. Όλες οι δυνάμεις δημιούργησαν «τείχος» για να εμποδίσουν το μέτωπο, το οποίο βρίσκεται κοντά στον επαρχιακό δρόμο Βιλίων – Πόρτο Γερμενού, καίγοντας μια μεγάλη έκταση στο όρος Πατέρας και στο τρίγωνο Βίλια – Άγιος Γεώργιος – Άγιος Σωτήρας. Παράλληλα, συνεχίζεται η προσπάθεια ελέγχου του νοτίου τμήματος προς Βένιζα, Γκίνη και Αγία Τριάδα, με ενέργειες διάνοιξης ζωνών ειδικά για αποφυγή επέκτασης προς Καντήλι και Μελετάκι. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δορυφορικού συστήματος Copernicus της ΕΕ στην περιοχή έχουν καεί περίπου 48.000 στρέμματα.

«Είναι πολύ κοντά η φωτιά στο χωριό. Άλλαξαν πολλά από τις 14:30 η ώρα. Αλλού πήγαινε η φωτιά και αλλού κατέληξε. Οι άνεμοι ενισχύθηκαν και το μέτωπο τώρα είναι σε μικρή απόσταση από τα σπίτια. Στις 16:30 μας είπαν ότι δεν χρειάζεται να γίνει εκκένωση. Δεν ξέρω γιατί δεν το έχουν ζητήσει ακόμα. Υπάρχει δρόμος για να φύγει ο κόσμος», δήλωσε στο MEGA ο κ. Βασίλης Κόκκαλης, Aντιπεριφερειάρχης Πολιτικής Προστασίας.

Από την μεριά τους, οι κάτοικοι αγωνιούν και κάνουν έκκληση για βοήθεια. «Θα καούμε ζωντανοί. Η κατάσταση είναι δραματική. Η ατμόσφαιρα αποπνικτική. Όλα είναι εκτός ελέγχου», φωνάζουν. Στην περιοχή επιχειρούν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του in.gr, 11 ελικόπτερα και 1 Σινούκ, 8 αεροσκάφη συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Beriev, 370 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 130 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ. Επίσης, πολύτιμη βοήθεια προσφέρουν οι δυνάμεις από την Πολωνία (143 πυροσβέστες με 46 οχήματα) και οι εθελοντές.

Πηγή: in.gr