Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εισβάλλουν στην Καμπούλ

Στα προάστια της Καμπούλ οι εξτρεμιστές ισλαμιστές που έχουν πάρει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Αφγανιστάν.

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν εισβάλλουν στην Καμπούλ

Οι Ταλιμπάν λένε ότι δεν σχεδιάζουν να καταλάβουν την αφγανική πρωτεύουσα «με τη βία» ενώ Aφγανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στο Associated Press ότι οι Ταλιμπάν βρίσκονταν στις περιοχές Kalakan, Qarabagh και Paghman στην Καμπούλ. Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης δε σημειώνονται μάχες παρά μόνο σποραδικοί πυροβολισμοί που ακούγονται.

Η τελευταία πόλη που κατέλαβαν (τα ξημερώματα της Κυριακής, ώρα Ελλάδος) είναι η Τζαλαλάμπαντ, στο ανατολικό τμήμα της χώρας. Η στρατηγικής σημασίας πόλη που συνδέει το Αφγανιστάν και το Πακιστάν «έπεσε» χωρίς να δοθούν μάχες διότι «ο κυβερνήτης παραδόθηκε στους Ταλιμπάν», δήλωσε (Reuters) Aφγανός αξιωματούχος στην πόλη, την πρωτεύουσα της επαρχίας Νανγκαρχάρ.

Το βράδυ του Σαββάτου οι ισλαμιστές μαχητές ανακοίνωσαν πως πήραν και τη Μαζάρ-ι-Σαρίφ, την τέταρτη μεγαλύτερη αφγανική πόλη, το μεγαλύτερο αστικό κέντρο του βορρά.

«20 χρόνια Άμυνας, διαγράφηκαν από τους Ταλιμπάν μέσα σε λίγους μήνες», είναι το τίτλος ανάλυσης της εφημερίδας New York Times, που παρουσιάζει μέσα από χάρτες την κατάρρευση της αμερικανικής πολιτικής στην εμπόλεμη χώρα.

Μόλις πριν από ένα μήνα- γράφει η εφημερίδα ο πρόεδρος Μπάιντεν υπερασπιζόταν την απόφασή του να τερματιστεί η αμερικανική εμπλοκή στο Αφγανιστάν δηλώνοντας ότι ναι μεν «δεν εμπιστεύεται τους Ταλιμπάν», αλλά εμπιστεύεται «την ικανότητα του Αφγανικού στρατού, που είναι καλύτερα εκπαιδευμένος, καλύτερα εξοπλισμένος και πιο επαρκής στη διεξαγωγή πολέμου».

Τις τελευταίες επτά ημέρες όμως, αυτός ο καλά εξοπλισμένος και καλά εκπαιδευμένος στρατός κατέρρευσε, μαζί και η θεωρία της Ουάσιγκτον. Η αιματηρή εκστρατεία των Ταλιμπάν για την ανακατάληψη της χώρας έδειξε πόσο αποτελεσματική είναι, όταν στις αρχές του χρόνου οι Αφγανοί στρατιώτες άρχισαν να εγκαταλείπουν τις θέσεις άμυνάς τους. Ενώ η προέλαση επιταχύνθηκε σχεδόν ταυτόχρονα με την έναρξη της σταδιακής αποχώρησης των Αμερικανών στρατιωτών- την 1η Μαΐου- με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκονται προ των πυλών της Καμπούλ.

Θυμίζουμε πως οι Ταλιμπάν εξαπέλυσαν την ολομέτωπη επίθεσή τους τον Μάιο, όταν ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επιβεβαίωσε την έναρξη της διαδικασίας αποχώρησης των τελευταίων ξένων στρατευμάτων που απέμεναν στη χώρα, 20 χρόνια μετά την επέμβαση του διεθνούς συνασπισμού υπό τις ΗΠΑ που ανέτρεψε το καθεστώς των ισλαμιστών εξαιτίας της άρνησής του να παραδώσει τον Οσάμα μπιν Λάντεν, τον ηγέτη της Αλ Κάιντα.

Μπροστά στις σημαντικές εξελίξεις οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να απομακρύνουν διπλωμάτες από την πρεσβεία τους στην Καμπούλ, όπως δήλωσαν σήμερα, δύο αξιωματούχοι των ΗΠΑ στο Reuters.

Πηγή: efsyn.gr