Τριβυζάς: «Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν το δυσκολότερο περιστατικό που αντιμετώπισα ως πυροσβέστης»

Ο αθλητής των δρόμων ταχύτητας Παναγιώτης Τριβυζάς μιλάει για την εμπειρία του ως πυροσβέστη στη πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά της Βαρυμπόμπης.

Τριβυζάς: «Η φωτιά στη Βαρυμπόμπη ήταν το δυσκολότερο περιστατικό που αντιμετώπισα ως πυροσβέστης»

Τον Παναγιώτη Τριβυζά τον ξέρουμε ως έναν από τους κορυφαίους σπρίντερ της Ελλάδας, αποτελώντας μέλος της εθνικής ομάδας εδώ και αρκετά χρόνια. Μάλιστα με την ομάδα 4Χ100 μέτρων έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας σε μια σειρά από διοργανώσεις ευρωπαϊκού επιπέδου.

Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν οι περισσότεροι είναι πως ο έμπειρος αθλητής του στίβου έχει παράλληλα και την ιδιότητα του πυροσβέστη. Και αυτόν τον καιρό οι πυροσβέστες αποτελούν τα πρόσωπα που κυριαρχούν στην ελληνική επικαιρότητα λόγω των ηρωικών προσπαθειών τους για την κατάσβεση των πυρκαγιών που κατακαίουν την ελληνική γη...

Αυτές τις ημέρες ο Τριβυζάς βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της μάχης που έδωσαν οι συνάδελφοί του με τις φλόγες στην Αττική. Εδώ και μία εβδομάδα ο αθλητής είναι σε υπηρεσία και βρίσκεται στη Βαρυμπόμπη, όπου πλέον γίνεται εποπτεία για τυχόν αναζωπυρώσεις.

«Η εμπειρία της φωτιάς στη Βαρυμπόμπη ήταν το πιο δύσκολο περιστατικό το οποίο κλήθηκα μέχρι σήμερα να αντιμετωπίσω. Είμαι εδώ και επτά ημέρες υπηρεσία, όμως αυτό δεν είναι κάτι που με ενοχλεί. Όλοι οι πυροσβέστες προσπαθούμε για το καλύτερο, νιώθουμε τους ανθρώπους που κινδυνεύουν. Προτεραιότητα είναι η ανθρώπινη ζωή, ωστόσο ίδια μάχη δίνεται για τα δάση, τα ζώα και τις περιουσίες των ανθρώπων», είπε ο Τριβυζάς και συμπλήρωσε:

«Η κατάσταση ήταν πολύ επιβαρυμένη, γιατί υπήρχαν μεγάλες φωτιές ταυτόχρονα. Το έργο μας ήταν δύσκολο, γιατί έπρεπε και τις δασικές εκτάσεις να σώσουμε και παράλληλα να κρατήσουμε τη φωτιά μακριά από τους οικισμούς».

Αναφορικά με το αν υπάρχει συμμετοχή του κόσμου στην προσπάθειά τους είπε: «Είναι συγκινητική η συμμετοχή του κόσμου, των εθελοντών και του απλού πολίτη που είτε προσπαθεί να σώσει την περιουσία του είτε απλώς θέλει να βοηθήσει. Έρχονται και μας φέρνουν φαγητό, νερό και ο καθένας από την πλευρά του κάνει ό,τι μπορεί».

Ο Τριβυζάς αυτή την εποχή δεν έχει αθλητικές υποχρεώσεις, ωστόσο ακόμη κι αν έπρεπε να αφήσει έναν αγώνα για να πάει στην υπηρεσία δεν θα το σκεφτόταν: «Δεν υπάρχει σκέψη αν θα άφηνα μια διοργάνωση για να πάω να βοηθήσω σε μια ανάλογη κατάσταση όπως αυτή της περασμένης εβδομάδας. Θα το έκανα. Τώρα έχασα τις διακοπές μου, όμως πραγματικά αυτό δεν με πειράζει καθόλου. Υπάρχουν άνθρωποι που έχασαν τα σπίτια τους, δεν θα σκεφτώ ότι έχασα τις διακοπές μου».

«Είμαι στην υπηρεσία δεκατρία χρόνια. Πάντα ήθελα να γίνω πυροσβέστης και το πέτυχα με εξετάσεις ΑΣΕΠ το 2008. Ειδικά τα τελευταία χρόνια καταφέρνω και συνδυάζω τόσο τη δουλειά όσο και την προπόνηση. Καταρχάς έχω την αμέριστη στήριξη της υπηρεσίας μου στο Περιστέρι και των συναδέλφων μου. Από εκεί και πέρα υπάρχει μεγάλη αγάπη για αυτά που κάνω. Τόσο ο στίβος όσο και η δουλειά μου είναι κομμάτια του εαυτού μου», κατέληξε ο αθλητής του Κώστα Βογιατζάκη, που από τον Σεπτέμβριο θα επιστρέψει στις προπονήσεις.