Έπεσε πυροσβεστικό αεροσκάφος στη Ζάκυνθο, σώος ο πιλότος (vid)!

Ένα μικρό πυροσβεστικό αεροσκάφος, τύπου Πεζετέλ, κατέπεσε, ενώ επιχειρούσε, πριν από λίγο στη Μαχαιράδο της Ζακύνθου. Ευτυχώς ο πιλότος είναι σώος

Έπεσε πυροσβεστικό αεροσκάφος στη Ζάκυνθο, σώος ο πιλότος (vid)!

Ένα αεροσκάφος τύπoυ PZL (Πεζετέλ) έπεσε καθώς επιχειρούσε για την κατάσβεση πυρκαγιάς στη Ζάκυνθο.

Ευτυχώς ο πιλότος, που έχασε λόγω θερμών στρωμάτων αέρος τον έλεγχο του αεροσκάφους, αλλά κατάφερε να το προσγειώσει ανώμαλα προσκρούοντας σε δέντρα, είναι σώος και σε καλή κατάσταση.

Υπενθυμίζεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται πυρκαγιά σε δύσβατη έκταση με χαμηλή βλάστηση στην θέση «Καταλούπου» μεταξύ των περιοχών Μαχαιράδο και Κοιλιωμένο, στην ορεινή ζώνη του νησιού.

Για την κατάσβεση της φωτιάς έχει κινητοποιηθεί σημαντική δύναμη της πυροσβεστικής, μεταξύ αυτών και εναέρια μέσα.

Τα αεροσκάφη PZL είναι πολωνικής κατασκευής.

30 από τα αεροσκάφη αυτά αγοράστηκαν μεταξύ Μαρτίου 1983 και Ιανουαρίου 1984 από την Ελλάδα με ευνοϊκούς όρους αποπληρωμής.

Έκτοτε υπηρετούν στην 359 ΜΑΕΔΥ (Μοίρα Αεροπορικής Εξυπηρέτησης Δημοσίων Υπηρεσιών, με έδρα τη Δεκέλεια), έχοντας ως αποστολή τους αεροψεκασμούς και την πυρόσβεση.

Τα τελευταία χρόνος ο ρόλος τους έχει επικεντρωθεί στην πυρόσβεση. Ως πυροσβεστικό το Πεζετέλ είναι κατάλληλο για το εδαφικό ανάγλυφο της Ελληνικής επικράτειας, καθώς μπορεί να προσεγγίσει δύσβατες ορεινές εκτάσεις με κλίσεις έως και 60%, έχοντας παράλληλα μεταφορική ικανότητα 2.500 lt υγρού φορτίου.