Χαρδαλιάς: «Η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα» (vid)

Έκτακτη ενημέρωση πραγματοποιήσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από το μέτωπο των πυρκαγιών

Χαρδαλιάς: «Η μάχη στην Εύβοια θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα» (vid)

«Η μάχη συνεχίζεται σε όλα τα πύρινα μέτωπα», τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, σε νεότερη ενημέρωση. «Στην Εύβοια η μάχη θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα με μεγάλη ένταση από όλες τις δυνάμεις», τονίζοντας ότι στο «βόρειο τμήμα η κατάσταση παραμένει εξαιρετικά δύσκολη» και πως «σε ετοιμότητα το Λιμενικό για το ενδεχόμενο εκκενώσεων»

«Έχει περιοριστεί η πυρκαγιά στην Αττική», σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν έχει τεθεί υπό έλεγχο. «Οι καταστροφές είναι μεγάλες», σημείωσε για να πει ότι «η αποκατάσταση όλων των πληγέντων θα είναι η πρώτη πολιτική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Όλες οι καμένες εκτάσεις θα κριθούν αναδασωτέες». Πρόσθεσε ότι στην Αττική σημειώθηκαν δεκάδες αναζωπυρώσεις, «αλλά όλες αντιμετωπίστηκαν» από ισχυρές δυνάμεις. Ο ίδιος αποκάλυψε ότι σε σύσκεψη αποφασίστηκε η ολονύχτια επιτήρηση από τις Ένοπλες Δυνάμεις σε περιοχές της Αττικής για τον κίνδυνο των αναζωπυρώσεων.

Πολλές αναζωπυρώσεις υπάρχουν σε Ηλεία και Φωκίδα.

Εύβοια

Εφιαλτικές στιγμές στη βορειοκεντρική Εύβοια από την επέλαση του πύρινου μετώπου. Δύσκολη η κατάσταση για τα Βασιλικά, όπου οι φλόγες έχουν μπει στον οικισμό. Πλώτα μέσα βρίσκονται σε ετοιμότητα στο λιμάνι για την απομάκρυνση κατοίκων.

Το μέτωπο εξαπλώθηκε και κινείται προς βορρά και προς νότο. Ο στόχος των δυνάμεων πυρόσβεσης είναι να περιοριστεί η εξάπλωση της πυρκαγιάς προς το Δήμο Διρφύων Μεσσαπίων και να μην κινδυνεύσει η Ιστιαία και το υπόλοιπο του βόρειου τμήματος στο Δήμο Ιστιαίας-Αιδηψού.

Το μέτωπο που φοβίζει περισσότερο είναι αυτό που έχει δημιουργηθεί από το Σπαθάρι μέχρι κάτω από τη Λίμνη. Στην περιοχή πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι που σπρώχνουν τις φλόγες προς το Καντήλι και τα Κατούνια.

Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις Μηλιέςνα εκκενώσουν τώρα την περιοχή. Λίγα λεπτά μετά στάθηκε αντίστοιχο μήνυμα σε όσους βρίσκονται στους Γαλατσάδες και στις Καματριάδες. Ακολούθησε και νέο μήνυμα για όσους βρίσκονται στις περιοχές Μονοκαρυά και Κάτω Μονοκαρυά.

Στην περιοχή των Βασιλικών Ευβοίας βρίσκονται σε άμεση ετοιμότητα 1 πλοίο του Λιμενικού Σώματος, ένα του Πολεμικού Ναυτικού, 2 επιβατηγά και ιδιωτικά σκάφη, προς παροχή συνδρομής εφόσον απαιτηθεί λόγω εκδήλωσης πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή.

Μέχρι στιγμής 30 άτομα έχουν επιβιβαστεί σε ένα εκ των δύο επιβατηγών που βρίσκονται στην περιοχή.

Αττική

Μάχη με τις αναζωπυρώσεις δίνουν οι δυνάμεις πυρόσβεσης στην πυρκαγιά της Αττικής, η οποία παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα. Οι κάτοικοι που αποχώρησαν εσπευσμένα επιστρέφουν σταδιακά και έρχονται αντιμέτωποι με την καταστροφή που προκάλεσε το πέρασμα της φωτιάς.

Στα πύρινα μέτωπα της Αττικής, της Εύβοιας και της Ηλείας αναπτύσσονται ισχυρές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων με σκοπό την επιτήρηση σε διάφορα σημεία όπου υπάρχει κίνδυνος αναζωπύρωσης. Μόνο στο μέτωπο της βόρειας Αττικής είναι διεσπαρμένα σε αποστολές επιτήρησης και πυρόσβεσης 500 μέλη προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

Σκοπός είναι να περάσει μια δύσκολη νύχτα χωρίς να σημειωθούν αναζωπυρώσεις.

Ηλεία

Στην Ηλεία, η φωτιά στη Νεμούτα έχει πάρει πλέον τεράστιες διαστάσεις. Μήνυμα μέσω του 112 στάλθηκε σε όσους βρίσκονται στις περιοχές Δούκας και Μηλιές να εκκενώσουν τώρα τους οικισμούς τους.

«Αναζωπυρώσεις του πύρινου μετώπου στην περιοχή της Αχλαδινής, του δήμου της Αρχαίας Ολυμπίας, αντιμετωπίζουν οι επίγειες και εναέριες πυροσβεστικές δυνάμεις», ανέφερε αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Βασίλης Γιαννόπουλος. «Οι φλόγες πλησιάζουν την κοινότητα της Αχλαδινής και παράλληλα το πύρινο μέτωπο φαίνεται να κινείται εκ νέου προς την περιοχή Λάλα, ενώ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση με τη φωτιά στις περιοχές Δούκας και Μηλιές». Σύμφωνα με πληροφορίες, η φωτιά στην Αχλαδινή έχει ήδη προκαλέσει ζημιές σε οικήματα, ενώ σύμφωνα με την Αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην εθνική οδό Τρίπολης – Πύργου από την περιοχή Καλλιάνι μέχρι το ύψος του 106ου χιλιομέτρου, λόγω φωτιάς.

Γορτυνία

Δύο πύρινα μέτωπα που έχουν περάσει στην Αρκαδία, από την Ηλεία και τη Μεσσηνία, αντιμετωπίζουν οι πυροσβεστικές δυνάμεις σε περιοχές της Γορτυνίας και της Μεγαλόπολης.

Όπως ανέφερε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας, Χρήστος Λαμπρόπουλος, «είναι δύσκολη η κατάσταση με τη φωτιά στη Γορτυνία, γι’ αυτό και δημιουργείται μια αντιπυρική ζώνη, προκειμένου να σταματήσει η πορεία της φωτιάς». Επίσης, είπε ότι «ευτυχώς δεν πνέουν στην περιοχή ισχυροί άνεμοι», προσθέτοντας ότι «στο σημείο βρίσκονται πυροσβεστικές δυνάμεις, μηχανήματα της Περιφέρειας και του δήμου, καθώς και μηχανήματα ιδιωτών».

Παράλληλα, ανέφερε ότι «το μέτωπο στη Γορτυνία, δημιουργήθηκε από τη φωτιά που πέρασε από την Ηλεία και για προληπτικούς λόγους προχωρήσαμε στην εκκένωση οκτώ οικισμών, ώστε να μην κινδυνεύσει κάποιος κάτοικος».

Μάλιστα, όπως προσέθεσε, «διασώθηκε έγκαιρα ένας εγκλωβισμένος σε οικισμό», ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, «να έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά κάποια σπίτια». Όσον αφορά στο δεύτερο μέτωπο, που πέρασε στην περιοχή της Μεγαλόπολης από τη Μεσσηνία, ο Χρήστος Λαμπρόπουλος είπε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ότι «οι εναέριες και οι επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις απέτρεψαν την επέκταση της φωτιάς στην κοινότητα Ίσαρης, ενώ έχουν καεί δύο σπίτια στην περιοχή Χράνοι». Πάντως, όπως επισήμανε, «σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω, πλέον η κατάσταση στην περιοχή της Μεγαλόπολης είναι καλύτερη».

Πηγή: kathimerini.gr