Εφιαλτική η νύχτα σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία - Μαίνονται οι φωτιές

Σε εξέλιξη οι φωτιές σε Ηλεία, Μεσσηνία και Εύβοια. Μάχη με τις φλόγες για να σωθεί ο αρχαιολογικός χώρος στην Αρχαία Ολυμπία.

Εφιαλτική η νύχτα σε Αρχαία Ολυμπία, Εύβοια και Μεσσηνία - Μαίνονται οι φωτιές

Ολονύχτια μάχη με τις φλόγες έδωσαν και εξακολουθούν να δίνουν σήμερα το πρωί οι ισχυρές επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής στην Αρχαία Ολυμπία, προκειμένου να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο και να το κρατήσουν μακριά από τον αρχαιολογικό χώρο, το μουσείο και τις εγκαταστάσεις της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Εκτός από τις δυνάμεις πυρόσβεσης, στην μάχη συμμετείχαν μηχανήματα έργου της αυτοδιοίκησης, τα οποία άνοιγαν συνεχώς αντιπυρικές ζώνες γύρω από τον Αρχαία Ολυμπία, ενώ ανέλπιστος σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν η άπνοια που επικράτησε καθ' όλη την διάρκεια της νύχτας.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, αναμένεται να ξεκινήσουν ρίψεις νερού εναέρια πυροσβεστικά μέσα, τα οποία αναμένεται ότι θα βοηθήσουν σημαντικά στο έργο της πυρόσβεσης.

Παράλληλα, πάντα σύμφωνα με την Πυροσβεστική, έχουν ήδη ενημερωθεί οι κάτοικοι των κοινοτήτων Λαντζόι και Λιναριά, προκειμένου να είναι έτοιμοι, αν χρειαστεί να γίνει εσπευσμένα απομάκρυνση των πολιτών στις περιοχές αυτές.

Στην Εύβοια, όπου μαίνεται η φωτιά για τρίτη ημέρα, οι προσπάθειες επικεντρώνονται στο χωριό Δάφνη κοντά στις Ροβιές, απ όπου απομακρύνθηκαν κάτοικοι και τουρίστες.

Οι φλόγες είναι τεράστιες, φτάνουν ακόμη και τα 80 μέτρα, όπως εκτιμούν τα στελέχη της Πυροσβεστικής, ενώ το δύσβατο της περιοχής αποκλείει την προσέγγιση της φωτιάς από επίγειες δυνάμεις. Στο μεταξύ οι συνεχείς αναζωπυρώσεις κυκλώνουν τα χωριά Παλαιοχώρι και Καλαμούδι, αναγκάζοντας τις επίγειες δυνάμεις να δίνουν ξεχωριστές μάχες για να αποτρέψουν μεγαλύτερες καταστροφές από αυτές που έχουν καταγραφεί έως τώρα.

Στις Ροβιές, η κατάσταση, σύμφωνα με τους κατοίκους, είναι δύσκολη, καθώς έχουν πάθει ζημιές περισσότερα από 100 κτίσματα, ενώ βόρεια του δρόμου που οδηγεί από τη Λίμνη προς την Αιδηψό υπάρχουν σπίτια και επαγγελματικές εγκαταστάσεις που κινδυνεύουν.

Χαρδαλιάς: Επτά φωτιές σχεδόν ταυτόχρονα στην Ηλεία

Σημειώνεται ότι ειδικά για την Αρχαία Ολυμπία, κατά την βραδινή έκτακτη ενημέρωση που παραχώρησε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, τόνισε το γεγονός ότι στην περιοχή σημειώθηκαν από πρωί επτά πυρκαγιές, εκ των οποίων οι τέσσερις στην περιοχή της Αρχαίας Ολυμπίας, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι εξαιρετικά ύποπτο αυτό που έχει συμβεί και για τους λόγους αυτούς διενεργείται και σχετική έρευνα από την Διεύθυνση Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ).

Συγκεκριμένα, ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε: «Σήμερα εκδηλώθηκαν σχεδόν ταυτόχρονα επτά πυρκαγιές στην Ηλεία, εκ των οποίων οι τέσσερις στην ευρύτερη περιοχή της αρχαίας Ολυμπίας, με ώρες έναρξης: 08:03, 08:24, 11:39, 12:55, 13:03, 14:42 και 16:29».

Μάλιστα, ο Υφυπουργός προχώρησε και σε μία έκκληση προς τους πολίτες για τις ημέρες που ακολουθούν και προβλέπονται εξίσου δύσκολες: «Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς και αύριο, θα είναι μια ακόμη δύσκολη ημέρα με πολύ υψηλό δείκτη κινδύνου πυρκαγιάς στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι πιο δύσκολες. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι πιο δύσκολες. Αδιαπραγμάτευτος στόχος μας είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Καλούμε όλους τους συμπολίτες μας που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες πλήττονται από πυρκαγιές να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των αρχών. Έκκληση - παράκληση σε όλους: Να αποφεύγουμε οποιαδήποτε δραστηριότητα, οποιαδήποτε ενέργεια μπορεί να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς, ιδίως κατά τις επόμενες ημέρες. Οι στιγμές απαιτούν πλήρη επαγρύπνηση και συναγερμό από όλους μας».

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Στην φωτιά που έχει ξεσπάσει στην περιοχή της Ηρακλειάς του δήμου Αρχαίας Ολυμπίας, σύντομα το πύρινο μέτωπο πήρε διαστάσεις και περικύκλωσε ολόκληρη την ευρύτερη περιοχή, παραδίδοντας στις φλόγες σπίτια σε αρκετούς οικισμούς. Από την αρχή της φωτιάς έως τώρα έχει δοθεί εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνιά, Χελιδόνι, και στον οικισμό της Αρχαίας Ολυμπίας όπου πλησιάζει η φωτιά απειλητικά. Από την Πυροσβεστική έγινε εισήγηση και για το Λατζόι αλλά τελικά δεν κρίθηκε απαραίτητη. Το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται έξω από την Αρχαία Ολυμπία και στο Πελόπιο όπου γίνονται εκτεταμένες εργασίες διάνοιξης ζωνών με σκαπτικά μηχανήματα. Αν και ο αρχαιολογικός χώρος δεν φαίνεται να αντιμετωπίζει άμεσο κίνδυνο, έγινε και έλεγχος των συστημάτων πυρόσβεσης που διαθέτει και λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Στην περιοχή μετέβηκε για σύσκεψη με τους τοπικούς φορείς και ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

Στην περιοχή επιχειρούν 160 πυροσβέστες με 50 οχήματα και 6 πεζοπόρα τμήματα, ενώ συνδράμουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία
Φωτιά στην Αρχαία Ολυμπία EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Διακοπή της κυκλοφορίας

Η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Τριπόλεως-Πύργου έχει διακοπεί, από το 124ο χλμ., έως το 130ο χλμ. Οι Αρχές καλούν τους πολίτες να μην μετακινούνται λόγω της πυρκαγιάς προς Ηράκλεια, Πελόπιο, Πλάτανο, Καυκώνια, Κοσκινιά, Πουρνάρι, Χελιδόνι, Μάγειρα, Κλαδέο, και Μοίρακα. Στις περιοχές πραγματοποιούνται ρίψεις νερού από εναέρια μέσα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι προσεκτικοί κατά την μετακίνησή τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Πηγή: News247.gr