Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Παραμείνετε εντός των σπιτιών με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες»

Το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών με ανακοίνωσή του προειδοποιεί για επιβλαβή σωματίδια στην ατμόσφαιρα. 

Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών: «Παραμείνετε εντός των σπιτιών με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες»
Photo credits: Eurokinissi

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών σχετικά με την κατάσταση της ατμόσφαιρας μετά την καταστροφική πυρκαγιά που μαίνεται στη Βαρυμπόμπη.

Συγκεκριμένα, κάτοικοι του λεκανοπεδίου παροτρύνονται να παραμείνουν σε εσωτερικό χώρο με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες, ενώ εάν πρέπει να κυκλοφορήσουν έξω συνιστάται η χρήση μάσκας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«4 Αυγούστου 05:00: Η κατάσταση πλέον σε πολλές περιοχές της Αθήνας είναι άσχημη όσο αφορά τα επιβλαβή σωματίδια PM2.5 (λεπτά εισπνεόμενα σωματίδια, με διάμετρο περί τα 2,5 μικρόμετρα και μικρότερα). Εφιστούμε την προσοχή στους κατοίκους του λεκανοπεδίου να παραμείνουν εντός των σπιτιών τους με ερμητικά κλειστά παράθυρα και πόρτες.

Από την Ευρωπαϊκή πλατφόρμα μετρήσεων ποιότητας αέρα PurpleAir: Real-time Air Quality Monitoring που στηρίζεται στην νέα γενιά αισθητήρων “Internet of Things”. Οι μονάδες είναι σε μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Οι τιμές που εμφανίζονται είναι αβαθμονόμητες και πρέπει να διαιρεθούν με έναν παράγοντα 1.8 περίπου.

Mπορείτε να παρακολουθείτε σε πραγματικό χρόνο τις τιμές του PM2.5 στην διεύθυνση: https://www.purpleair.com/map…

Σημαντική συμπληρωματική πληροφορία: Αν πρέπει να κυκλοφορήσετε έξω χρησιμοποιήστε μάσκα N95, ΚΝ95 ή FFP2, που παρέχουν προστασία από τα σωματίδια PM2.5».