Δάφνη-Γυναικοκτονία: Οι δηλώσεις των γειτόνων και το έγγραφο της ΕΛΑΣ για αδιαφορία σε καταγγελίες

Νέες πληροφορίες έρχονται στο φως για τη γυναικοκτονία στη Δάφνη. Όλα όσα ανέφεραν οι γείτονες του ζεύγους για τη συμπεριφορά του 40χρονου απέναντι στη σύζυγό του.

Δάφνη-Γυναικοκτονία: Οι δηλώσεις των γειτόνων και το έγγραφο της ΕΛΑΣ για αδιαφορία σε καταγγελίες
Photo credits: Eurokinissi

«Καταπέλτης» είναι για τον 40χρονο συζυγοκτόνο της Δάφνης οι γείτονες, οι οποίοι είχαν καταλάβει τον εφιάλτη που περνούσε στα χέρια του εδώ και καιρό η 31χρονη γυναίκες και μάλιστα προσπάθησαν να τη σώσουν καλώντας την αστυνομία, χωρίς ωστόσο αυτό να έχει αποτέλεσμα.

Πολλοί γείτονες τον κατηγορούν για ενδοοικογενειακή βία και κακοποιητική συμπεριφορά προς το πρόσωπο της 31χρονης.

Μάλιστα δεδομένου πως το ζευγάρι ήταν γνωστό στη γειτονιά, καθώς διατηρούσε ψητοπωλείο, δεν είναι λίγοι οι μάρτυρες που αναφέρουν πως ο άνδρας έδειχνε την επιθετική του συμπεριφορά ακόμη και εν ώρα εργασίας.

Πάντως γειτόνισσες ανέφεραν πως το τελευταίο καιρό, η 31χρονη είχε εγκλωβιστεί στο σπίτι της και δεν έβγαινε έξω, με αποτέλεσμα οι καβγάδες να γίνονται όλο και εντονότεροι στο σπίτι.

Καβγάδιζαν συνέχεια – Τη ζήλευε παράφορα

Την ίδια ώρα όπως ανέφεραν οι περισσότεροι από τους ενοίκους, ο 40χρονος Αλβανός ζήλευε την σύζυγο του. Παράλληλα πρόσθεσαν ότι το ζευγάρι δεν ήταν ευτυχισμένο ενώ συνέχεια καβγάδιζε, με τις φωνές τους να ακούγονται σε όλη την πολυκατοικία. Μάλιστα δεν ήταν και λίγοι αυτοί που είχαν ακούσει πολλές φορές τη νεαρή μητέρα να φωνάζει «βοήθεια».

Ανατριχιαστική είναι η μαρτυρία και μίας γειτόνισσας, η οποία σύμφωνα με όσα είχε γράψει στο facebook, είχε καλέσει στις 11 Ιουλίου την αστυνομία καταγγέλλοντας ενδοοικογενειακή βία, χωρίς ωστόσο να υπάρξει τελικά κάποια εξέλιξη. «Όταν τη σφάξει, λοιπόν, θα ενημερώσω πρώτα κάνα κανάλι, για να σας φωνάξουν», είχε καταλήξει.

Λίγο μετά τη δολοφονία της 31χρονης, η γειτόνισσα του ζευγαριού στη Δάφνη αναδημοσίευσε το ποστ της, γράφοντας: «Τη σκότωσε τελικά. Μόνο αυτό έχω να πω».

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που κλήθηκαν για ενδοοικογενειακή βία και έφυγαν

Μετά την καταγγελία γειτόνισσας του ζευγαριού, καταγγέλλοντας πως ειδοποίησε την αστυνομία 19 ημέρες πριν το έγκλημα χωρίς οι αστυνομικοί που έφτασαν στο σημείο να κάνουν τον παραμικρό έλεγχο, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έθεσε, σε διαθεσιμότητα τους αστυνομικούς, καθώς όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση «από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών». Προσθέτει, δε, στην ανακοίνωση πως «με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας».

Έγγραφο της ΕΛ.ΑΣ. ειδοποιούσε για «μαζική αδιαφορία» αστυνομικών σε μοιραία περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας

Έγγραφο για τη… μαζική αδιαφορία αστυνομικών σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας -όπως αυτή που οδήγησε στη δολοφονία της άτυχης 31χρονης στη Δάφνη- είχε συντάξει πριν ένα περίπου χρόνο η ηγεσία της ΕΛΑΣ.

Στο έγγραφο αυτό επισημαίνονταν -όπως παρουσίασε το in.gr- όχι μόνο οι πλημμελείς ενέργειες αστυνομικών αλλά κι οι προσπάθειες πολλών ένστολων να αποθαρρύνουν πολίτες να προχωρούν σε σχετικές καταγγελίες!

Με άλλα στελέχη όμως της ΕΛΑΣ όμως να μιλούν για τις παρενέργειες της αποδυνάμωσης των αστυνομικών υπηρεσιών και της υπερπίεσης με δεκάδες συμβάντα, κυρίως στις υπηρεσίες της Άμεσης Δράσης που οδηγεί σε ελλιπείς ελέγχους σαν κι αυτούς στην Δάφνη, με δραματικά αποτελέσματα.

Κι έτσι τα 5.500 περίπου περιστατικά κακοποιήσεων μέσα στο σπίτι που κατεγράφησαν επισήμως το 2020 (με αυξητική τάση εν μέσω καραντίνας και μετά από αυτήν) να θεωρούνται κατά πολύ λιγότερα από αυτά που συμβαίνουν στην πραγματικότητα.

Το αρχηγείο της ΕΛΑΣ έθεσε λοιπόν, το βράδυ της Παρασκευής 30 Ιουλίου, σε διαθεσιμότητα δύο αστυνομικούς που, σύμφωνα με όσα κατήγγειλε γειτόνισσα του θύματος στη Δάφνη κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στις 11 Ιουλίου, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η 31χρονη να δολοφονηθεί εν ψυχρώ από τον σύζυγό της.

Σε μία προβληματική διαχείριση του περιστατικού που κάθε άλλο παρά φαίνεται ότι ήταν κάτι μεμονωμένο.

Σε έγγραφο του αρχηγείου της ΕΛΑΣ που συντάχθηκε στις 2 Ιουλίου 2020 με τίτλο «Παραλείψεις αστυνομικού προσωπικού κατά τον χειρισμό των υποθέσεων ενδοικογενειακής βίας» προσδιοριζόταν το πρόβλημα αυτό στη διαχείριση τέτοιου είδους συμβάντων. Όπως σημειωνόταν «παρά την προφανή σημασία που αποδίδεται στο εν λόγω φαινόμενο το Τμήμα Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας έχει γίνει δέκτης παραπόνων και καταγγελιών από φορείς και πολίτες αναφορικά με παραλείψεις κατά το χειρισμό τέτοιου είδους υποθέσεων. Οι εν λόγω καταγγελίες αφορούν κυρίως στην αποθάρρυνση των πολιτών στην υποβολή καταγγελιών, στην άρνηση λήψης μήνυσης καθώς και στην εν γένει μη εκδήλωση των ενδεδειγμένων ενεργειών. Όπως επί παραδείγματι αναζήτηση σύλληψη του δράστη και παραπομπή του ενώπιον των εισαγγελικών αρχών».

Τι ζητούσαν στο έγγραφο

Με βάση αυτές τις καταγγελίες στο έγγραφο της ΕΛΑΣ ζητείτο τότε «απαρέγκλιτη εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας για την ενδοοικογενειακή βία κι άμεσης εκδήλωσης των υπηρεσιακών και δικονομικών ενεργειών στο πλαίσιο της αυτεπάγγελτης δίωξης του αδικήματος.

Ακόμη πρέπει να γίνονται οι ορθές υπηρεσιακές ενέργειες για τη σύλληψη του δράστη σε περίπτωση αυτόφωρου αδικήματος και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη. Ακόμη από το προσωπικό του σώματος που χειρίζεται υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας να υπάρχει επίδειξη της απαιτούμενης ευαισθησίας και την παγίωση της επαγγελματικής αντιλήψεις και υπευθυνότητας τήρηση εχεμύθειας ως προς τα στοιχεία ταυτότητας του θύματος και του φερόμενου ως δράστη».

Όμως φαίνεται ότι πολλές από αυτές τις προτροπές έμειναν κενό γράμμα…

Όπως αναφέρουν έμπειρα στελέχη της ΕΛΑΣ «το περιπολικό που πήγε στις 11 Ιουλίου στο σπίτι που έγινε την Παρασκευή ο φόνος, έπρεπε να συνομιλήσει αμέσως με την καλούσα και να λάβει επαρκείς πληροφορίες. Το τηλέφωνο της ήταν εξάλλου καταγεγραμμένο στο επιχειρησιακό κέντρο. Έπρεπε να αναζητήσει τη διαχειρίστρια της πολυκατοικίας, επίσης για λήψη πληροφοριών.
Έπρεπε να χτυπήσει οπωσδήποτε το κουδούνι του επίμαχου διαμερίσματος (ίσως υπήρχε ξυλοδαρμός σε εξέλιξη ή και απόπειρα ανθρωποκτονίας). Έπρεπε να συνομιλήσει με το ζεύγος και σε κάθε επικίνδυνη περίπτωση, να ζητήσει ενίσχυση. Έπρεπε να σχηματισθεί δικογραφία, έστω και με κατάθεση της καλούσας (περί «φωνών βοήθειας»), διότι ο νόμος περί ενδοοικογενειακής βίας είναι σε αυτεπάγγελτο επίπεδο και δεν χρειάζεται το αίτημα για ποινική δίωξη εκ μέρους του θύματος. Ακόμη θα πρέπει να εξετασθεί αν υπήρχαν καταγγελίες και σε τοπικές αστυνομικές υπηρεσίες -υπάρχουν σχετικές πληροφορίες- κι αν σχηματίσθηκε δικογραφία, υπήρξε ενημέρωση του Τμήματος Ενδοοικογενειακής Βίας κι έγιναν όλες οι απαραίτητες ενέργειες».

Ωστόσο από την άλλη πλευρά ένστολοι υποστηρίζουν ότι «λόγω αποδυνάμωσης των αστυνομικών τμημάτων τα περιπολικά της Άμεσης Δράσης που καλούνται να διαχειριστούν δέχονται σε κάθε βάρδια τουλάχιστον 50-70 εντολές για διαχείριση διαφόρων συμβάντων. Κι έτσι δεν μπορούν να ανταποκριθούν επαρκώς στα περισσότερα από αυτά. Όπως λοιπόν συνέβη και με τον προγενέστερο αστυνομικό έλεγχο για το μοιραίο ζευγάρι στην Δάφνη, προχωρούν σε τυπικούς ελέγχους, μεταβιβάζουν στο κέντρον "ουδέν ανευρέθη" κι αποχωρούν για την επόμενη κλήση…».

Πηγή: in.gr