Μύκονος: Ο Δήμος στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από το Καλό Λιβάδι

Οι κάτοικοι της Μυκόνου απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης της εκμίσθωσης εκ μέρους της ΕΤΑΔ και ο χώρος του Καλού Λιβαδιού να επιστρέψει στον Δήμο και στους δημότες του.

Μύκονος: Ο Δήμος στο πλευρό των κατοίκων που αντιδρούν στον αποκλεισμό τους από το Καλό Λιβάδι

Δεκάδες άνθρωποι κινητοποιούνται στη Μύκονο διεκδικώντας το αυτονόητο: ελεύθερη πρόσβαση στην παραλία όπου μεγάλωσαν. Στο νησί, που έχει γίνει στέκι του παγκόσμιου τζετ σετ εδώ και δεκαετίες και είναι εξαιρετικά φιλόξενο για κάθε λογής επιχειρηματίες, αποσυνάγωγοι θεωρούνται πλέον οι ίδιοι οι μόνιμοι κάτοικοί του. Έτσι, πρόσφατα είδαν άλλη μία παραλία τους να παραδίδεται σε επιχειρηματία από την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ Α.Ε.), θυγατρική της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας μετά και τη θέσπιση του Ν.4389/2016. Όλα αυτά σε ένα ευπαθές οικοσύστημα και σε μια θαλάσσια περιοχή που είναι ήδη κορεσμένη από επιχειρηματικές μονάδες.

Η ΕΤΑΔ, όπως αυτοσυστήνεται στην ιστοσελίδα της, «λειτουργεί χάριν του δημοσίου συμφέροντος, σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας» για τη «βέλτιστη αξιοποίηση των ακίνητων περιουσιακών στοιχείων που βρίσκονται ή περιέρχονται στο χαρτοφυλάκιό της. Η αξιοποίηση αυτή σχετίζεται τόσο με τη μεγιστοποίηση της αξίας της δημόσιας περιουσίας όσο και με τη διαφύλαξη των φυσικών και πολιτισμικών περιουσιακών στοιχείων της χώρας που περιλαμβάνονται στο χαρτοφυλάκιό της». Εν προκειμένω, η ΕΤΑΔ έκρινε ως... δημόσιο συμφέρον να μην μπορούν οι κάτοικοι ούτε καν να παρκάρουν τα αυτοκίνητά τους στο Καλό Λιβάδι - μια παραλία που κολυμπούσαν οι ντόπιοι, κυρίως ηλικιωμένοι και οικογένειες με μικρά παιδιά λόγω της εύκολης πρόσβασης.

Οι κάτοικοι στο ψήφισμά τους, που μέσα σε μία ημέρα συγκέντρωσε σχεδόν 500 υπογραφές, καταγγέλλουν ότι «με την εκμίσθωση του συγκεκριμένου χώρου στον ιδιώτη και με τον ισχυρισμό, εκ μέρους της ΕΤΑΔ, ότι όλος ο χώρος του Καλού Λιβαδιού ο οποίος χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα σαν χώρος στάθμευσης είναι ιδιωτική ιδιοκτησία της ΕΤΑΔ και απαγορεύεται η στάθμευση, ουσιαστικά αφαιρεί με προκλητικό τρόπο το δικαίωμα στους πολίτες της Μυκόνου να πηγαίνουν για μπάνιο στη συγκεκριμένη παραλία». Οι κάτοικοι απαιτούν την άμεση ανάκληση της απόφασης της εκμίσθωσης εκ μέρους της ΕΤΑΔ και ο χώρος του Καλού Λιβαδιού να επιστρέψει στον Δήμο Μυκόνου και στους δημότες του, όπως και ο ιδιώτης να ελευθερώσει άμεσα τον συγκεκριμένο χώρο.

«Είναι ηθική η απόφαση της ΕΤΑΔ;», αναρωτιέται κάτοικος του νησιού, που θέλει να διατηρήσει την ανωνυμία της, μιλώντας στην «Εφ.Συν.». «Στην πραγματικότητα, αφού δεν μας επιτρέπουν πια να παρκάρουμε στο Καλό Λιβάδι, μας απαγορεύουν το μπάνιο, αφού θα πρέπει να περπατάμε χιλιόμετρα για να φτάσουμε στην παραλία ή να πηγαίνουμε εκεί... ως πελάτες των επιχειρηματιών».

«Το Καλό Λιβάδι είναι μια παραλία δαρμένη από τους ανέμους αλλά και τις αποφάσεις των εχόντων την εξουσία τα προηγούμενα χρόνια», μας λέει ο ο Μηνάς Λυριστής, περιφερειακός σύμβουλος Νοτίου Αιγαίου και μέλος της «Συμμαχίας Νοτίου Αιγαίου». «Πριν από περίπου 20 χρόνια, υπήρξαν περιστατικά εκφόρτωσης “παχύτερης” άμμου στην παραλία, διότι η χρυσοκίτρινη ψιλή αμμουδιά φάνταζε ενοχλητική στους επισκέπτες των αρχών της δεκαετίας του 2000. Αργότερα, γίναμε μάρτυρες της αισθητικής των μπιτς μπαρ, που έφεραν “αέρα Αθηνών” στη γειτονιά μας. Στην πορεία, έως και ο δρόμος που περνούσε μπροστά από τον αιγιαλό μετακινήθηκε για να μην ενοχλούνται οι τουρίστες από την “όχληση των αυτοκινήτων”. Σήμερα μαθαίνουμε πως πρόκειται ο χώρος να “καλλωπιστεί” με φοίνικες και γιγαντιαίους βράχους».

Χτες (σ.σ. 27/7), ύστερα από εισήγηση του δημάρχου, σε έκτακτη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του δήμου ομόφωνα αποφασίστηκε από το σώμα ο Δήμος Μυκόνου να διεκδικήσει τον χώρο για τους δημότες του, προσβάλλοντας δικαστικά την απόφαση της ΕΤΑΔ στο Συμβούλιο της Επικρατείας με αίτηση ακυρώσεως και αίτηση αναστολής.

Πηγή: efsyn.gr