Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο νησί της Σάμου - Μεγάλη ενίσχυση από αέρος

Μαίνεται η πύρινη "κόλαση" στη Σάμο, με τη δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη το μεσημέρι να εξακολουθεί να καίει ανεξέλεγκτα και τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να δίνουν μεγάλη μάχη για να την περιορίσουν.

Σε εξέλιξη η μεγάλη φωτιά που έχει εκδηλωθεί στο νησί της Σάμου - Μεγάλη ενίσχυση από αέρος

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής συνέχισαν με συνεχείς ρίψεις, ενώ από νωρίς το πρωί της Παρασκευής, ενισχύθηκαν αισθητά με τη συνδρομή εναέριων μέσων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση της πυροσβεστικής, αυτή την ώρα επιχειρούν 85 πυροσβέστες με 7 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 17 οχήματα και κινητοποιήθηκαν 4 Α/Φ (3 CL 415 και το Beriev-200) και 6 Ε/Π, ενώ προσεγγίζουν ακτοπλοϊκώς από Πειραιά 52 πυροσβέστες με 22 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ. Τις πυροσβεστικές δυνάμεις συντονίζουν ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγος Στέφανος Κολοκούρης και ο Εθνικός Διοικητής Πολιτικής Προστασίας Θεοδόσιος Δημακογιάννης. Αμφότεροι, αργά το βράδυ της Πέμπτης μετέβησαν στο νησί για τον συντονισμό της ολονύχτιας μάχης.

Μήνυμα από το 112 στους κατοίκους

Αργά το βράδυ της Πέμπτης έφτασε, προειδοποίηση της πολιτικής προστασίας μέσω του 112 για τους κατοίκους στις περιοχές Μυτιληνιών, Βουρλιωτών, Μαυρατζαίων να είναι σε επαγρύπνηση εξαιτίας της φωτιάς.

Ανακοινώθηκε, τέλος, ότι, λόγω εκτάκτων συνθηκών –πυρκαγιά- στη νήσο Σάμο, σε οδικό δίκτυο των περιοχών «Βουρλιώτες», «Μυτιληνιοί», «Άγιος Φανούριος», «Κοκκάρι» και στην Ε.Ο. Σάμου – Καρλοβασίου, πραγματοποιούνται οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις από αρμόδιες αστυνομικές υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αστυνομίας Σάμου.

Παρακαλούνται οι οδηγοί των οχημάτων και οι λοιποί πολίτες, για την ασφάλεια τους και για την καλύτερη εξυπηρέτησή τους, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους και να συμμορφώνονται με τις υποδείξεις των αστυνομικών.

Πώς ξέσπασε η μεγάλη φωτιά

Το πύρινο μέτωπο που εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης σε δασική έκταση στους Βουρλιώτες, έφτασε στο Κοκκάρι, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να προσπαθούν να μην περάσουν οι φλόγες στον Καρβούνη μέσω Λάκκας.

Για τον λόγο αυτό μέχρι τη δύση του ηλίου συνέχισαν να πετούν τρία ελικόπτερα, τρία αεροσκάφη, ανάμεσά τους και το θηριώδες Beriev-200 ενώ ολονύχτια μάχη με τις φλόγες θα δώσουν 15 οχήματα με 37 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρο τμήμα και εθελοντές πυροσβέστες ενώ συνδράμουν και υδροφόρες των ΟΤΑ.

Το απόγευμα της Πέμπτης οι άνδρες της Πυροσβεστικής προχώρησαν σε προληπτική εκκένωση δύο ξενοδοχείων και σπιτιών που βρέθηκαν κοντά στο μέτωπο της φωτιάς με τη συνδρομή του δήμου Ανατολικής Σάμου. Συνολικά, απομακρύνθηκαν 210 άτομα, 168 από το ένα ξενοδοχείο και 42 από το δεύτερο.

πηγή: news247.gr