Ηλιούπολη: Ερωτηματικά και συγκάλυψη στην υπόθεση της 19χρονης

Ερωτήματα προκαλεί η συμπεριφορά των αστυνομικών απέναντι στην 19χρονη θύμα κακοποίησης και trafficking, αφήνοντας έκθετο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Μέχρι και αυτή την ώρα οι δικηγόροι της δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν μαζί της.

Ηλιούπολη: Ερωτηματικά και συγκάλυψη στην υπόθεση της 19χρονης

Σημαντικά ερωτήματα προκαλεί η στάση της αστυνομίας απέναντι στην 19χρονη που κατήγγειλε ότι αστυνομικός την κρατούσε παράνομα και την εξέδιδε και πως ο πατέρας της την κακοποιούσε από τα 11 της χρόνια.

Η πορεία των γεγονότων, η μη άμεση σύλληψη του επίορκου αστυνομικού, η με καθυστέρηση μεταφορά της 19χρονης στο Νοσοκομείο και η επί ώρες κράτησή της στο Εσωτερικών Υποθέσεων χωρίς να της επιτραπεί η επικοινωνία με τους δικηγόρους, προκαλεί αλγεινή εντύπωση και αφήνει έκθετο τον ίδιο τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Τα γεγονότα της υπόθεσης

Σε πρώτο χρόνο και ενώ ο βασανιστής της 19χρονης βρισκόταν στα χέρια της αστυνομίας, δεν είχε προχωρήσει η σύλληψή του, παρ' ότι ο νόμος αναφέρει πως όταν καταγγέλεται αυτόφωρο κακούργημα ή πλημμέλημα, πρέπει να συλληφθεί και να πάει στον εισαγγελέα, όπως κατήγγειλε από το Σάββατο η δικηγόρος της, Αντωνία Λεγάκη.
Στην συνέχεια και ενώ η κοπέλα χρειαζόταν ιατρική φροντίδα, δεν διακομίστηκε στο νοσοκομείο, αλλά στο Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛΑΣ στη Λεωφόρο Κηφισίας αφού ο φερόμενος ως θύτης είναι αστυνομικός.

Καμία επικοινωνία με τους δικηγόρους της

Το NEWS 24/7 επικοινώνησε το βράδυ του Σαββάτου με την κα Λεγάκη η οποία ανέφερε ότι με τον συνάδελφό της κ. Μυκονιάτη βρισκόταν έξω από το Εσωτερικών Υποθέσεων, περιμένοντας ειδοποίηση των αστυνομικών και ενώ η πελάτισσά της κατέθετε.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός αυτό, καθώς οι αστυνομικοί του ΑΤ Ηλιούπολης, όπου αρχικά είχε μεταφερθεί η κοπέλα, δεν της πήραν γραπτή κατάθεση.

Στους δύο δικηγόρους δεν επετράπη, μάλιστα, να έχουν επαφή με την 19χρονη ούτε και την νύχτα του Σαββάτου, όταν οι αστυνομικοί την μετέφεραν στο νοσοκομείο "Γεννηματάς", προκειμένου να εξεταστεί και να φροντιστούν τα τραύματά της.

Αντίστοιχη ήταν η συμπεριφορά των αστυνομικών και ενώ η κοπέλα βρισκόταν στο νοσοκομείο, όπου και πάλι δεν επετράπη στους δικηγόρους να την δουν, με την κ. Λεγάκη να καταγγέλλει ότι πρόκειται για συμπεριφορά που συνηθίζεται απέναντι σε κρατούμενους και όχι σε καταγγέλλοντες.

Μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής, οι δικηγόροι της νεαρής δεν γνώριζαν πού βρίσκεται ή την κατάστασή της, όπως ανέφερε η κ. Λεγάκη σε νεότερη επικοινωνία με το NEWS 24/7.

«Δεν είναι δυνατόν τον 21ο αιώνα καταγγέλλων να μην έχει επικοινωνία με τους δικηγόρους του για περισσότερες από 24 ώρες», τόνισε η δικηγόρος.

ΕΛΑΣ: Αδιάβλητη η λειτουργία των Εσωτερικών Υποθέσεων

Ανακοίνωση εξέδωσε το μεσημέρι της Κυριακής η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας, μετά την οργή που προκάλεσε η στάση της ΕΛΑΣ απέναντι στην 19χρονη.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση:

«Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας από την αρχή της υπόθεσης ενεργεί υπό την εποπτεία και καθοδήγηση του εποπτεύοντα Αντιεισαγγελέα Εφετών και σύμφωνα με τα οριζόμενα του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που δεν προβλέπει παρουσία συνηγόρου κατά την εξέταση μάρτυρα.

Από την πρώτη στιγμή ορίστηκε ειδικός ψυχολόγος - πραγματογνώμονας, αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα των αρθ. 183 έως 187 και 228 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.

Αναφορικά με την κατάσταση υγείας της καταγγέλλουσας συνοδεία αστυνομικών, μετέβη βραδινές ώρες της 10/07/2021 στο ΓΝΑ "Γ. Γεννηματάς", προκειμένου εξετασθεί περί της υγείας της, καθόσον η Ιατροδικαστική Υπηρεσία δεν λειτουργεί το Σαββατοκύριακο.

Επιπλέον, της χορηγήθηκε σχετικό Υπηρεσιακό Σημείωμα, προκειμένου να μεταβεί την Δευτέρα 12/07/2021 για την εξέτασή της από αρμόδιο Ιατροδικαστή.

Σημειώνεται ότι η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων Σωμάτων Ασφαλείας (ΥΕΥΣΑ) σύμφωνα με το άρθρο 2 του ν. 4613/2019 έχει ως αποστολή την ποινική διερεύνηση, εξιχνίαση και δίωξη ιδίως εγκλημάτων διαφθοράς που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις και διαπράττουν ή συμμετέχουν σε αυτά το αστυνομικό, λιμενικό και πυροσβεστικό προσωπικό, καθώς και υπάλληλοι και λειτουργοί του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Τη διασφάλιση της αποτελεσματικής λειτουργίας της ΥΕΥΣΑ, μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας, εγγυάται η εποπτεία του όλου έργου της από εισαγγελικούς λειτουργούς. Η συνεχής παρουσία του Εισαγγελέα δημιουργεί κλίμα εμπιστοσύνης και αίσθημα ασφάλειας των προσώπων που επιθυμούν να καταγγείλουν τέτοια εγκλήματα, παράλληλα δε αναιρείται κάθε υπόνοια ή αμφιβολία για συγκάλυψη, αποσιώπηση ή υποβάθμιση των καταγγελλομένων, καθώς και συγκάλυψη περιπτώσεων που ενδεχομένως να αφορούν και ανώτερα στελέχη. Όλα τα παραπάνω θέτουν ένα αδιάβλητο πλαίσιο λειτουργίας της ΥΕΥΣΑ, καθώς είναι θεσμικής σημασίας για τη λειτουργία της, να περιβάλλεται από αυξημένες εγγυήσεις διαφάνειας και αξιοπιστίας».

Πηγή: news247.gr